Prima pagină Ediția din: 10.1.2004
 
 Meniu
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Penele prelungite de curent de la Alba Iulia și Totoi au pus la încercare nervii oamenilor "încremenind" centralele termice și sabotând aparatele electrocasnice
        Din cauza unor defecțiuni care s-au produs la instalațiile electrice ale SDFEE Alba joi, 8 ianuarie a.c., în jurul orei 17.00, a fost afectată alimentarea cu energie electrică a consumatorilor din zonele Centru, Ampoi 1 și Lipoveni din municipiul Alba Iulia (16 posturi de transformare), și a consumatorilor din localitatea Totoi (5 posturi de transformare).
        Echipele de intervenție ale Electrica au reușit izo­larea deran­jamentelor din municipiul Alba Iulia, astfel încât la ora 20.00 erau alimentați toți consumatorii, cu excepția a două posturi de abonat, posturi care au fost alimentate prin grupuri electrogene în jurul orei 24.00.
        Pentru realimentarea cu energie electrică a consumatorilor din loca­litatea Totoi, echipele de intervenție ale Electrica Alba au fost mobilizate și au lucrat în cursul nopții de 8 spre 9 ianuarie la lo­calizarea și eliminarea defecțiunilor.
        Dat fiind locul acestora (în cablu subteran care subtraversează ca­lea ferată) remedierea lor este mult îngreunată, dar se așteaptă ca reluarea alimentării cu energie electrică a consumatorilor din Totoi să fi fost încheiată până aseară.
        Mai mulți cetățeni din zona afectată ne-au declarat că în urma întreruperii energiei electrice, diferite aparate electrocasnice au "capotat". Cei în drept se pot adresa SDFEE Alba pentru a solicita despăgubiri. Procedura este una de durată, reclamantul urmând să demonstreze că aparatele s-au defectat din cauza deranjamentelor.
        Mai supărați au fost proprietarii de centrale, care nu au mai funcționat după întreruperea curentului, iar oamenii au înghețat de frig.
        "Este o situație neplăcută. SDFEE Alba cere scuze pentru dis­confortul creat și asigură consumatorii că echipele de intervenție ale Electrica vor lucra fără întrerupere până la reluarea alimentării cu energie electrică a consumatorilor din zona respectivă", se preci­zează în comunicatul primit la redacție.
    Florin ROMAN

    Începe sezonul reducerilor de preț!
        Din 15 ianuarie începe sezonul soldărilor de iarnă. Pot fi vândute mai ieftin confecțiile, inclusiv blănărie, pielărie, produse de maro­chinărie, încălțăminte, articole de sport-turism, cosmetice, precum și aparate de încălzire și climatizare. De regulă, reducerile de preț încep de la 10-20%, în funcție de produse, iar în cazul în care vânzările de soldare se efectuează în pierdere, costul de achiziție este deductibil din punct de vedere fiscal.
        Cu toate că această practică îi scapă pe comercianți de stocurile excedentare și le asigură o creștere a cifrei de afaceri, aceștia au de făcut mai multe drumuri pentru reducerea de prețuri. Cu alte cuvinte, comercianții au obligația să notifice vânzarea de soldare la primăria în a cărei rază teritorială își desfășoară activitatea cu cel puțin 15 zile înainte. De asemenea, aceștia trebuie să completeze câte două formulare de notificare și două liste de inventar pentru mărfurile de soldat. Un exemplar de notificare la care se anexează lista de inventar se adresează primarului și se depune la sediul primăriei.(A.D.T.)
    Ultimatum pentru diminuarea prețului medicamentelor
        În cadrul videoconferinței ce a avut loc ieri, ministrul Sănătății - Ovidiu Brânzan și cel al Finanțelor - Mihai Tănăsescu și-au mani­festat nemulțumirea cu privire la modul de gestionare a domeniului sănătății din țara noastră. S-a afirmat că nu toți factorii de răs­pundere din ministere și din casele județene de sănătate se implică suficient în rezolvarea problemelor apărute în sistemul sanitar. Nu au scăpat de critici nici șefii farmaciilor, care nu au diminuat prețul medicamentelor odată cu reducerea TVA de la 19 la 9 la sută. În ultima ședință de guvern, ce a avut loc în urmă cu două zile, s-a luat o hotărâre potrivit căreia dacă în termen de 30 de zile medica­mentele nu se vor ieftini, se va reveni la cota de TVA de 19 la sută. (R.J.)
    Adoptarea bugetelor locale - în întârziere
        Alba a fost nominalizată ieri, în cadrul videoconferinței, printre județele întârziate în privința elaborării bugetelor locale pe anul 2004. Nemulțumit de acest fapt, prefectul Liviu Mugurel Sârbu a solicitat întocmirea urgentă a unei liste care se cuprindă stadiul adoptării bugetelor în localitățile județului, iar în cursul lunii ianuarie șeful administrației publice județene a dispus să fie rezolvată problema adoptării bugetelor locale în zonele unde se înregistrează întârzieri. (R.J.)
    Duminică
    Vânătoare de lupi la Roșia Montană
        Având în vedere invazia unor haite de lupi, la Roșia Montană, care a i-a pus pe jar pe locuitorii acestei comune, autoritățile județene au decis să acționeze pentru normalizarea situației. Astfel, prefectul Mugurel Liviu Sârbu a luat legătura cu șeful AJVPS Alba, Nicolae Oneț, și s-a convenit asupra organizării unei vânători a acestor animale de pradă pentru ziua de duminică, 11 ianuarie a.c. Se are în vedere doar o împuținare a numărului acestora, conform regle­mentărilor în vigoare.(R.J.)
    Makanaky dă autografe polițiștilor cugireni
        Cosmin Nicolae Cercea, de 15 ani, din Cugir, zis Makanaky, a fost depistat de polițiștii din Cugir după ce în iulie 2003 a fost dat în urmărire generală pe țară pentru comiterea mai multor spargeri de magazine. Polițiștii din Cugir îl căutau pe Makanaky pentru o spar­gere comisă în noaptea de 4/5 octombrie 2003 la o unitate de alimentație publică din Cugir. Tânărul a fost internat în Centrul de Primire a Minorilor din Alba Iulia, urmând să fie supus unei expertize psihiatrice. (N.I.T.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.