Ultima oră
 
 Meniu
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Se anunță vremuri grele pentru purtătorii de lămpașe
    Circa 1500 de mineri din Apuseni își vor pierde slujbele
    •Se preconizează închiderea minelor de la Baia de Arieș, Zlatna și Roșia Montană
          Potrivit unor surse sindicale, Minvest Deva urmează să dis­po­nibilizeze în acest an circa 3500 de mineri, din care 1500-1800 numai din zona Apusenilor. Reamintim că, în prezent, la exploatările miniere din Alba mai lucrează 3200 de mineri. Mina de la Roșia Montană trebuia închisă încă de anul trecut, partea de reconstrucție ecologică de 6 milioane de dolari urmând să fie suportată de RMGC. Acest lucru nu s-a întâmplat, închiderea amânându-se pentru acest an. Tot în 2004 se preconizează și închiderea minei Zlatna, unde mai sunt 130 de salariați, care scot producții "record" de 10-50 la sută pe lună. Și salariile sunt pe măsura producției, așa că minerii ar fi poate mai câștigați cu ajutorul de șomaj. La Baia de Arieș, cianurația este închisă de Minvest Deva încă de anul trecut. Și aici, 700 de salariați pot fi puși pe liber în scurt timp. La Abrud, se pare că anul acesta vine cu o reducere a subvenției de 25 la sută și noi disponibilizări. Un eventual investitor ar trebui să scoată din buzunar circa 500 de milioane de dolari pentru relansarea minei, care încă funcționează cu tehnică rusească din anii '60.
        Așadar așa stau lucrurile, iar negocierile dintre sindicate și Min­vest continuă de la aceste premise. Ce mai e de negociat e greu de spus, mai ales că nimeni nu dă milioane de dolari pe maldăre de fier vechi. Cu excepția investitorului de la Roșia Montană, care se în­căpățânează să creadă că în România se pot face investiții de milioane de dolari.
    Florin ROMAN

    Ieri după-amiază, după ce au scos presa afară din sală
    Avocații din Alba au rămas să aleagă noua conducere a Baroului
        În cursul zilei de ieri, de la ora 14,30, în sala de spectacole a Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia a avut loc o reprezentație avându-i ca protagoniști principali pe avocații din județul Alba, chemați să aleagă noul decan și membrii Baroului. După mai multe zbateri, lupte interne, pâră pe la ziare, comunicate date publicității de o tabără și infirmate de alta, avocații au reușit să se adune în număr de 149 din cei 174 activi. Pentru ca lucrările Adunării Generale să fie validate era nevoie de prezența a 88 de avocați și cum acest cvorum a fost respectat, s-a putut trece mai departe. În deschiderea lucrărilor, fostul decan al Baroului Alba, avocatul Marcel Simion a anuțat intrarea în această structură a 22 de noi tineri avocați, care au primit carnetul ce le atestă calitatea profesională. Citirea listei cu prezența a generat ilaritate pentru că majoritatea celor anunțați au fost "botezați" de decanul de vârstă. S-a trecut apoi la alegerea prezidiului, după care principala grijă a fost aceea de a supune la vot prezența presei în sală. Un lucru cu adevărat important pentru cei care, până nu demult, obișnuiau să nu-și spele rufele în public. Spiritul de castă a funcționat și în acest caz, iar din totalul de 149 de avocați, doar 44 au votat pentru prezența ziariștilor în sală (motiv pentru care le mulțumim), în timp ce unul s-a abținut. După vot, un sentiment de mulțumire plutea deasupra sălii, ocupate de cei care se luptă pentru dreptate. Prin urmare ziariștii au fost trimiși la plimbare, iar avocații și-au regăsit probabil liniștea de care aveau nevoie pentru a trece la împărțirea de funcții. (F.R.)
    Candidați la șefia Baroului
        Potrivit surselor noastre pentru șefia Baroului Alba au candidat ieri după-amiază 8 candidați. Cele 8 propuneri sunt: Doina Scutea, Olga Jidveian, Mircea Costinaș, Mihai Baco, Elena Mureșan, Nico­lae Crișan, Octavian Radu, Partenie Fleșer. Întrucât procedura de vot s-a prelungit până seara, vom reveni cu noi amănunte în legătură cu noua conducere în numerele noastre viitoare.(F.R.)
    Incendiu în afumătoarea din... dulap
        Pompierii militari din Aiud au intervenit miercuri, 7 ianuarie, la stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitate. Sosiți la fața locului, pompierii și poliția au constatat că incendiul izbucnise la o afumătoare improvizată într-un... dulap și montată de proprietar în curte, lângă o magazie. Lăsând "afumătoarea" nesu­pravegheată, fumul de la carne s-a transformat în pălălaie și i-a mistuit omului improvizația, cu tot cu carne. Pompierii au înlăturat pericolul extinderii focului la anexele gospodărești, limitând pagu­bele la doar 2 milioane de lei. (N.I.T.)
    Șeful IPJ Alba ne asigură
    Județul Alba nu riscă un "caz Turda"
        Șeful IPJ Alba, comisarul șef Marin Aron, a dat asigurări în cadrul ședinței ATOPA de ieri că județul Alba nu riscă în prezent să se confrunte cu un "caz Turda", în arealul nostru județean neexistând grupări care să se ocupe de criminalitatea organizată (trafic de droguri, prostituție, reglări de conturi). La ședință au participat șeful ATOPA - Ioan Florea, vicepreședintele CJ Alba, subprefectul Ioan Maier, consilieri județeni și șefi ai unităților militare care se ocupă de siguranța cetățenilor. Referindu-se la conflictul din 31 octombrie 2003, când două grupuri s-au încăierat și au menținut o stare tensionată în cartierul Ampoi al municipiului Alba Iulia, comisarul șef Marin Aron a ținut să precizeze că nu a fost vorba de o "reglare de conturi" între "bande organizate, de cartier" ci conflictul a fost spontan. Șeful IPJ a spus că noțiunea de "bandă organizată" presupune într-adevăr o organizare de excepție, într-o rețea bine pusă la punct, care acționează după un plan prestabilit. În acest context, șeful polițiștilor din Alba a făcut cunoscut faptul că în cazul acestui conflict au fost instrumentate 12 dosare penale, acestea fiind înaintate deja Parchetului.
        Ca un aspect pozitiv al activității poliției din Alba în 2003, comisarul șef Marin Aron a reliefat împrejurarea că nici o faptă comisă cu violență nu a rămas cu autori neidentificați, dosarele răufăcătorilor fiind trimise în instanță. Pentru o mai bună implicare a consilierilor ATOPA în activitatea acestui organism, s-a luat decizia ca fiecare din aceștia să participe, alături de oamenii legii, la acțiunile pe care le întreprind în teritoriu polițiștii, jandarmii și gardienii publici.
    Nicoleta IDITA-TOMUȚA

    PD Alba are o lună pentru oficializarea candidaturilor pentru alegerile locale
        Vicepreședintele Partidului Democrat Alba - Ion Dumitrel a informat în cadrul unei conferințe de presă, că până la 15 februarie electoratul va ști exact care sunt candidații PD pentru funcțiile de primari, consilieri locali și consilieri județeni. În marea lor majoritate ei au fost stabiliți deja, dar până la data precizată se mai pot face eventuale modificări. Iată acum doi dintre candidații de primari, care nu se tem de o asemenea posibilitate: Traian Jurj pentru Primăria comunei Scărișoara și Nicolae Mihu pentru Primăria comunei Daia Română. Traian Jurj este membru al Partidului Democrat Alba din anul 1990, și a deținut funcția de primar al comunei Scărișoara între anii 1990-1992, iar în mandatele următoare a fost consilier local. Este de meserie tehnician silvic. Nicolae Mihu este actualul vice­primar al comunei Daia Română. La începutul acestei luni a fost ales președintele organizației locale a PD, avându-i ca vicepreședinți pe Adrian Cibu, Iosif Bișboacă și Nicolae Cibu, iar ca secretari pe Ioan Puțan, Gabriel Cibu și Iosif Puțan. Ion Dumitrel a mai precizat că obiectivul PD Alba pentru alegerile locale este de 25%, perfect realizabile având în vedere audiența de care se bucură partidul în județul Alba.
    Anca DINICĂ

    De la Oarda la Ciugud
    Drum uitat de... drumari
        Mai mulți cetățeni ne-au semnalat că drumul Oarda-Limba-Ciu­gud, acoperit cu zăpadă și polei, continuă să fie un veritabil pati­noar, în lipsa materialului antiderapant. Cei care ne-au semnalat acest lucru îi roagă pe cei în drept să intervină pentru degajarea arterei de circulație. De altfel, probleme similare există cu siguranță și în altă parte, pentru că, în ultimele zile, la serviciul de urgențe al spitalului județean afluxul de pacienți cu fracturi, luxații, traumatisme cauzate prin cădere se menține ridicat. (F.R.)
    Casă pentru biserică
        Autoritățile județene au aprobat trecerea unui imobil din Rimetea, format din 5 camere, baie, verandă, magazie, cămară și dependințe, din patrimoniul SC Siderurgica SA Hunedoara în cel al Proto­po­piatului ortodox Aiud. Decizia urmează să fie validată în plenul CJ Alba.(F.R.)
    Promisiuni neonorate
        În 2003, din transferuri la bugetul de stat au fost aprobate fonduri în valoare de 41,2 miliarde de lei pentru finanțarea lucrărilor aferente drumurilor județene, comunale și străzilor ce se vor amenaja în pe­rimetrele destinate construcției de locuințe prin ANL. Până la sfâr­șitul anului, din acest total au fost alocate 32,4 miliarde de lei. Cei mai mulți bani, 22,1 miliarde de lei, au revenit CJ Alba, apoi Aiu­dului-3 miliarde de lei și Blajului-2,3 miliarde de lei. Din programul pe 2003 nu s-au alocat 8,8 miliarde de lei.(F.R.)
    Patinoar artificial la Pâclișa
        Începând cu data de 10.01. 2004, ora 17.00, se va deschide în incinta Clubului Sportiv din Pâclișa, un patinoar artificial. Programul de funcționare va fi: Luni - Vineri: 18.00 - 21.00; Sâmbătă, duminică: 10.00 - 14.00, 17.00 - 20.00. Taxa de intrare: Copii, elevi, studenți: 10.000 lei; Adulți: 20.000 lei. (Conducerea Clubului Sportiv "CONSTRUCTORUL" Alba Iulia)
    Consiliul Național Secuiesc, invitat la Budapesta
        Conducerea Consiliului Național Secuiesc (CNS) a fost invitată în 12 ianuarie la Budapesta, unde se va întâlni cu reprezentanții grupului parlamentar al partidului de opoziție ungar FiDeSz, în cadrul discuțiilor urmând să fie abordat subiectul privind proiectul de autonomie elaborat de CNS. Vicepreședintele CNS, Ferencz Csaba, a declarat sursei citate că, în urmă cu câteva săptămâni, a fost trimis statutul de autonomie a Ținutului Secuiesc conducerii grupului parlamentar al partidului condus de fostul prim-ministru al Ungariei, Orban Viktor. Potrivit aceleiași surse, reprezentanții CNS au fost invitați pe 12 ianuarie de către președintele grupului parlamentar al FiDeSz la Budapesta, ocazie cu care membrii Consiliului vor cere sprijin politic reprezentanților opoziției ungare. (A.D.)
    PUR Câmpeni a trecut la PNL
        Consiliul orășenesc Câmpeni al Filialei Câmpeni a PUR (S-L) întrunit în ședință în 19 decembrie 2003 a hotărât cu unanimitatea membrilor prezenți (9 din 11) să-și prezinte demisia în bloc din cadrul PUR (S-L) și din funcțiile pe care le dețin, ca urmare a conlucrării necorespunzătoare cu organele județene.
        Membrii Consiliului și-au exprimat opțiunea de a se înscrie în cadrul PNL. ("Fost" președinte Consiliu Oraș Câmpeni al PUR (S-L), ec. Ilie CRIȘAN)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.