Editorial
 
 Meniu
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Începe show-ul electoral
        Așa s-ar putea intitula deviza partidelor în anul electoral în care am intrat. Acestea, indiferent de baricada pe care se află, își vor tura motoarele din plin. Cu alte cuvinte, cele cinci partide, și nu este greu de identificat care sunt acestea, își vor definitiva, în aceste zile ce-au mai rămas din ianuarie, strategia electorală și mesajele către alegători, oferta cu care vor încerca să-și apropie masa de cetățeni, mai cu seamă a celor indeciși. Sondajele de opinie comandate când de unele partide, când de altele, reprezintă un soi de vodevil, de parodie, pentru că dușmanul de moarte al partidelor și alianțelor este iarna infernală, insuportabilă, apoi debilitatea psihică, morală și fizică cu care mioriticii noștri alegători vor ieși din iarnă. A început, așadar, concursul de scenarii, de proiecte care mai de care mai credibile și mai atrăgătoare pentru a obține cât mai multe voturi.
        PSD-ul, care conduce la distanță apreciabilă în topul sufragiilor din sondajele de opinie, își va evalua mai întâi activitatea liderilor lo­cali, modul în care aceștia au îndeplinit criteriile de performanță, cum au organizat referendumul privind constituția și mai ales dosa­rele lor de presă. Se va analiza apoi poziționarea unor candidați pe listele electorale. Aici se anunță bătălii dure, mai cu seamă că d-l Năstase a declarat că cel puțin o treime dintre persoanele înscrise pe listele PSD pentru locurile eligibile, în vederea alegerilor din vara și toamna acestui an, vor fi oameni noi, selectați din rândul tinerilor și femeilor. În acest sens va avea loc, după 15 ianuarie, o întâlnire cu organizațiile locale ale partidului. Conducerea PSD își mai pro­pune ca tot în luna ianuarie să aibă o întâlnire cu grupurile parla­men­tare ale partidului, unde își vor prezenta strategia politică, pro­gramul economic și social, precum și oferta electorală a PSD, urmând ca cele patru documente să fie dezbătute și în ședința BEC al PSD, ce va avea loc la finele lui ianuarie.
        Pentru PNL prioritatea priorităților o reprezintă definitivarea stra­tegiei de campanie pentru președintele partidului, Theodor Stolojan, fiind cunoscut de către tot natul că el va fi candidatul Alianței pentru cea mai înaltă funcție în stat. Vor fi și aici mișcări de trupe: lan­sarea oficială a candidaturii lui Stolojan, activitatea pe care o va desfășura pelticul candidat, deplasările în te­ritoriu, ritmul și frec­vența acestora, programul de campanie media, stabilirea punctuală a ofertei electorale, lansările de candidați pentru primăriile din te­ritoriu. Se pare că cei care vor aprinde fitilul campaniei electorale vor fi pediștii, idee în care cea mai importantă preocupare a par­tidului ce coboară tot mai mult în sondaje este aceea de a pune pe picior de război politic, de mobilizare în perspectiva anului electoral, a filialelor județene, unde s-au obținut în ultima vreme rezultate mediocre. Își vor stabili și ei care va fi vârful de lance în campanie: Jos PSD! Jos corupția! Trecând la peremiști și ude­meriști - cele două săbii ce nu vor încăpea niciodată în aceeași teacă - chiar dacă sunt naționaliști și ultranaționaliști. Marota PRM-ului va fi mitralierea obrăzniciei grupului de separatiști minoritari unguri care își permit nerușinarea de a crea Consiliul Național al Secuilor și de a face din Universitatea Babeș o sucursală a Universității Bolyai, iar ude­me­riștii moderați, dar cu urechile bine ciulite spre Budapesta, vor să țină aproape de puterea ce va rezulta în urma alegerilor din acest an, iar flerul lor politic nu-i înșeală niciodată. Prin urmare, a sunat goarna campaniei electorale, precum pregătirea echipelor de fotbal, care știu foarte bine că în această perioadă a anului se acumulează energia, se face oxigenarea minții, se pun bazele viitoarelor victorii.
    Gheorghe JURCĂ