Ultima oră
 
 Meniu
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Sănătate - boală grea
    •Mai bine de 10 la sută din populația județului s-a internat în spitalul județean
          În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc ieri la sediul spitalului județean, directorul acestei instituții, dr. Cristian Barbonța, a trecut în revistă un scurt bilanț al activității instituției pe anul trecut și s-a referit la problemele actuale ale unității pe care o conduce. Dânsul a precizat că în 2003 nu mai puțin de 25.600 de persoane au fost internate și ulterior externate de la spitalul județean, după ce au primit tratament și îngrijiri medicale. Această cifră reprezintă mai bine de 10 la sută din populația județului Alba. 6000 de persoane au suferit intervenții chirurgicale iar mai bine de jumătate din cei care au fost internați, provin din afara municipiului Alba Iulia. Deși instituția pe care o conduce s-a confruntat cu probleme de subfinanțare ca și alte unități similare din țară, dr. Barbonța apreciază că 2003 a fost un an bun din punct de vedere medical. Poate că aici nu au fost luate în calcul gravele probleme de imagine cu care s-a confruntat instituția!? Socotind și restanțele spitalului de neuropsihiatrie, desființat în 2003 și transformat în secție, spitalul județean a totalizat în ultimii doi ani datorii de 60 de miliarde de lei. Având în vedere că a crescut complexitatea cazuisticii, în acest an, spitalul județean speră să obțină o finanțare mai consistentă din partea casei de Asigurări de Sănătate Alba, la fel ca alte unități medicale județene din țară. În privința tomografului, dr. Barbonța a precizat că speră ca acesta să fie pus în funcțiune în această lună, după ce tubul Rontgen a ajuns la spital. Se mai așteaptă doar montarea lui de către firma care a câștigat licitația.
    Florin ROMAN

    La nivelul județului
    Ample acțiuni de deszăpezire și combaterea poleiului
        Din rapoartele trimise de SC D.P.L. Alba SA, la ofițerii de serviciu de la Consiliul Județean Alba, reiese faptul că în intervalul de timp 9 ianuarie 2004, orele 15.00 - 12 ianuarie 2004, orele 7.00, s-a intervenit cu material antiderapant, pentru combaterea poleiului și zăpezii pe următoarele drumuri: DJ 106 H: Ighiu-Ighiel, DJ 107K: Galda de Jos-Întregalde, DJ705: Zlatna-Almașu Mare, DJ 705D: Almașu Mare-Cib, DJ 107: Alba Iulia-Berghin, DJ 107C:Oarda-Vințu de Jos, DJ 107H: Cricău-Ighiu, DJ 107A: Alba-Vințu de Jos-Blandiana, DJ 107U: Ceru Băcăinți, DJ 106I: Vingard-Berghin, DJ 107B: Sântimbru-Mihalț, DJ 704: Vinerea-Cugir, DJ 750C: Teiuș-Valea Mănăstirii, DJ 705E: Tărtăria - secția Alba; *DJ 762: Mihoiești, DJ 107I: Bucium-Mogoș, DJ 750: Ordâncușa, DJ 742: Roșia Montană, DJ 750B: Poiana Vadului, DJ 108: Horia, DJ 107K: Mogoș - secția Câmpeni; *DJ106L: Roșia de Secaș, DJ 141 D: Doștat, DJ 670C: Dumbrava, DJ 106K: Secășel, DJ 106F: Reciu, DJ 704A: Răchita, DJ 106I: Cunța-Vingard - zona Sebeș - Cunța; *DJ 107F: Lunca Mureș, DJ 107M: Buru, DJ 107G: Gabud - secția Aiud; *DJ 107: Blaj-Cetatea de Baltă, DJ 142 C: Cenade - secția Blaj.
        În acest interval de timp s-a acționat cu o cantitate de 576 t de material antiderapant și s-a intervenit cu 27 de utilaje. (F.R.)
    Un mare număr de firme nu au contracte colective de muncă
        Conform datelor puse la dispoziție de către Direcția pentru Dialog, Familie și Solidaritate Socială Alba, la nivelul instituției respective sunt înregistrate un număr de 187 de contracte colective de muncă și 70 de acte adiționale ale unităților economice cu peste 20 de salariați din județ. Aceste acte colective de muncă consacră voința comună exprimată pe de o parte de patronat, iar pe de altă parte de către salariați prin reprezentanții lor în scopul negocierii drepturilor și obligațiilor ce li se vor aplica, așa cum prevede legislația în vigoare.
        În baza de date a DDFSS Alba sunt cuprinse în schimb un număr de 481 de unități economice cu peste 21 de salarați, număr ce se modifică sub influența unor factori economici ai societății. Pentru a determina angajatorii de a lua inițiativa negocierii DDFSS Alba a inițiat pe parcursul anului trecut prin personalul abilitat un număr de 243 de controale, aplicându-se în urma acestora 17 amenzi cu sume cuprinse între 3 și 6 milioane lei. De menționat în acest sens faptul că legislația este una favorabilă angajatorilor în situația în care se prevede doar inițierea negocierilor cu salariații de către aceștia și nu se mai urmărește finalizarea lor. Cu alte cuvinte, existența unui proces verbal care reflectă inițierea procedurii respective, semnat de ambele părți, îl absolvă pe angajator de o posibilă sancțiune. Un contract colectiv de muncă trebuie să stipuleze printre altele salariul, durata timpului de muncă și condițiile de muncă.(R.J.)
    Grav accident rutier la Sebeș
        Duminică, 11 ianuarie, în jurul orei 18.00, pe DN 67C, între Petrești și Sebeș s-a produs un accident rutier în urma căruia un bărbat s-a ales cu ambele picioare rupte. Conducând Dacia 1310 pe DN67C, Marius Dorin Lupu (38 de ani, din Sebeș) a surprins și a­croșat cu partea dreaptă față a autoturismului un bărbat care circula pe șosea. În urma impactului, victima a fost transportată la spitalul județean Alba unde a fost diagnosticată cu comă de gradul II din cauza stării de ebrietate, traumatism cranio-cerebral acut deschis și fracturi la ambele gambe. Ulterior, bărbatul, care nu avea acte de identitate asupra lui, a fost identificat ca fiind Virgil Stoica (64 de ani, din Sebeș). În cauză, poliția Sebeș continuă cercetările. (N.I.T.)
    Colocviile literare "Aron Cotruș"
        Ca în fiecare an, manifestarea dedicată lui Aron Cotruș deschide programul de activități culturale din județul Alba. Colocviile de literatură care-i sunt dedicate vor avea loc miercuri, 14 ianuarie, în localitățile Cergău Mare, Cergău Mic și Lupu, în organizarea Primăriei comunei Cergău, Cercului ASTRA "Aron Cotruș" Cergău și Despărțământului ASTRA "Timotei Cipariu" Blaj. Cu acest prilej, la Lupu va avea loc, la ora 11.00, ceremonia dezvelirii și sfințirii unui bust al lui Aron Cotruș, va fi oficiată o slujbă de pomenire, iar elevii din localitate vor susține un moment poetic. La Cergău Mare va avea loc simpozionul "Omagiu poetului Aron Cotruș", va fi vernisată expoziția de carte "Epopeea unui desțărat", iar în încheiere membrii ASTRA și elevii din Cergău Mare și Cergău Mic vor susține un moment artistic. (A.D.)
    Liberalii din Alba își întăresc rândurile cu demisionari umaniști
        Potrivit unui comunicat de presă al PNL Alba, începând de ieri, președintele demisionar al filialei PUR (S-L) Sebeș, domnul Jan Ionescu, s-a înscris în PNL Alba. Jan Io­nescu ocupa și funcția de vicepreședinte al organizației județene a PUR (S-L) Alba, funcție din care și-a dat demisia înainte de a trece de partea liberalilor. De ase­menea, membrii consiliului orășenesc al PUR (S-L) Câmpeni și-au dat demisia în bloc din acest partid (decizie luată în ședința din 19.12.2003) și și-au exprimat opțiunea de a se înscrie în PNL Alba. (N.I.T.)
    CJ Alba parte în procese
        Anul trecut, CJ Alba a fost implicat în 25 de procese, din care, în 23 în calitate de pârât. Cele mai multe acțiuni în instanță, adică șapte, sunt legate de contencios administrativ. Cel mai celebru proces al CJ Alba pe 2003 este cel cu actualul șef al CGP Alba, Roman Costan, ultimul având câștig de cauză.(F.R.)
    În județul Alba
    Mai sunt doar 143 de romi fără acte de identitate
        Consilierul pe problemele romilor al prefectului de Alba, dl. Petru Ilie, care este totodată și președintele Partidei Romilor din județ ne-a declarat că în cursul anului trecut au fost puse în legalitate 756 de persoane din cadrul acestei etnii, fiindu-le întocmite acte de iden­titate. În prezent, conform evidențelor lui Petru Ilie, care colaborează îndeaproape cu IPJ Alba, au mai rămas la nivelul județului 143 de romi care nu posedă acte de identitate și anume în Aiud - 12 per­soane, în Alba Iulia - 90 de persoane, în Blaj - 6 persoane și în Ocna Mureș - 35 de persoane.(R.J.)
    Asociere cu scop umanitar
        Delegația Permanentă a CJ Alba a aprobat asocierea CJ Alba cu Direcția Județeană de Asistență Socială "Filantropia Ortodoxă" și CLM Alba Iulia, Serviciul de Asistență Socială. Proiectul promovat de grupul de consilieri PNȚCD urmărește continuarea și extinderea serviciilor sociale din cadrul acestui așezământ care își desfășoară activitatea în zona stației CFR Alba Iulia. Aici funcționează în prezent o cantină socială pentru 50 de persoane, un adăpost pe timp de noapte și o cantină socială mobilă ce asigură hrana pentru 20 de bătrâni.(F.R.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.