Editorial
 
 Meniu
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Birocrația bicefală
        Avem un președinte de țară, domnitor la Palatul Cotroceni. Dar avem și un Rege, tot un fel de domnitor, dar la Palatul Elisabeta, deși ar putea locui și la Castelul de la Săvârșin, proprietate privată. Și unul și altul sunt bine păziți de SPP-iști și mai ales bine plătiți din banii publici, inclusiv sau mai ales când voiajează, prin țară sau prin lume. Privilegiile de care se bucură cei doi mari șefi sunt cam aceleași, iar atribuțiile țin mai mult de capitolul imaginea țării, a eternei și fascinantei Românii.
        De la cele două capete încoronate, începe, de fapt, să se împută toată structura statului român. Pentru că iată, avem și 2 par­lamente. Un Senat și o Cameră, care fac cam același lucru, adică legi pentru popor. Avem mai mulți senatori chiar decât americanii. După cele două parlamente, urmează perechile de ministere, cam tot câte două, adică tot un minister și câte o agenție ori o autoritate națională. De servicii secrete, ce să mai vorbim, căci fiecare mi­nis­ter și-a tras câte unul pentru a le păzi bine secretele și mai ales afacerile!
        Dacă la nivel de țară, stăm atât de bine, în teritoriu, la județe, a­vem o situație și mai îmbârligată. Astfel, avem Prefectură, dar avem și Consiliu județean, care împreună administrează județul așa după cum se vede pe toate... drumurile. Circa 200 de funcționari se întrec în învârtitul hârtiilor, în întocmirea de statistici și situații, astfel că sunt atât de ocupați că nu mai au timp de problemele și necazurile cetățeanului. Direcțiile județene sunt și ele toate perechi, câte două, cele mai concurente fiind Direcția județeană de asistență socială și Direcția județeană de protecție a copilului, care se cam încurcă în obiectul de activitate, din moment ce de protecție au nevoie, în primul rând, copiii. Oricum, nici una din ele nu se ocupă, de e­xemplu, de Căminul de bătrâni din Alba Iulia.
        Avem apoi alte instituții cu două sau mai multe capete, mai ales de control, așa după cum avem tot felul de gărzi și de poliții, de inspectorate și agenții. Tot din banii contribuabilului sunt plătiți și sutele de funcționari din primării (vreo 300 numai la Alba Iulia), dar când te duci să-ți rezolve problema, fie nu găsești pe nimeni, fie ești plimbat de la un ghișeu la altul. Aceasta în condițiile în care toată lumea "lucrează" cu calculatoarele. La comune, funcționarii nu prea au ce face, așa că stau, pe rând, la telefoane, în rest sunt "pe teren", adică pe la casele lor, în frunte cu primarii, viceprimarii și secretarii, care au la rândul lor tot felul de secretare, contabile, bibliotecare, casiere și agente așa că mulți au o singură preocupare - să-și bea cafeaua, de obicei îmbunătățită. Asta da relaxare electorală.
        Cu atâția domnitori, președinți ori regi, senatori și deputați, directori și inspectori pe cap de locuitor, să ne mai mirăm oare de ce sărăcia este tot mai mare în țara românească? Adică direct proporțională cu numărul aleșilor, numiților și băgătorilor de seamă. Iar pentru a-i întreține, românii stau acum la cozi să-și plătească taxele și impozitele până la ultima centimă, deși știu că nici sănătatea și nici învățământul, cei doi poli ai statului, nu vor avea bani mai mulți, din moment ce aleșii au fost primii care și-au anunțat majorarea salariilor! Curat... democratic!
    Gheorghe CIUL