Prima pagină Ediția din: 14.1.2004
 
 Meniu
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • La Alba Iulia, în plină iarnă
    Rău platnicii au fost debranșați
        Surse din cadrul SC Apă Canal SA Alba Iulia ne-au declarat că șase asociații de locatari din Alba Iulia au rămas de ieri fără apă rece. Motivul este neplata unor datorii de circa 300 de milioane de lei. Scările de bloc debranșate sunt din cartierul Cetate și din zona industrială. Printre cei care au rămas fără apă rece se numără și proprietarii de centrale de apartament, care acum duc lipsă de apă caldă și căldură. Se pare că acțiunea de debranșare va continua. (F.R.)
    Foame mare la Ocna Mureș
    Secretarul primăriei a rămas fără... cârnați
        Solicitanții de alocații familiale complementare și de alocații de susținere pentru familiile monoparentale s-au înghesuit și ieri la sediul Primăriei din Ocna Mureș pentru a-și cere drepturile bănești, conform legii. De altfel, de când s-a dat startul la depunerea acestui gen de cereri, Primăria Ocna Mureș înregistrează în jur de 40-50 de solicitări zilnic. Ieri a fost un pic mai altfel pentru că, după ce valul de înghesuială a trecut iar angajații primăriei au reușit să facă o pauză de prânz, secretarul primăriei Ocna Mureș, jr. Florin Nicoară, s-a trezit că a rămas fără... plasa în care avea o cantitate apre­ciabilă de cârnați. Semn că foamea-i mare pe la Ocna Mureș sau că cineva anume s-a gândit și la... silueta domnului secretar?! (N.I.T.)
    Încălzirea vremii poate duce la creșterea debitelor
        Inspectoratul de Protecție Civilă Alba a primit de la INMH o avertizare meteo care atenționează că în intervalul 13-16 ianuarie a.c., vremea va intra într-un proces de încălzire, cu temperaturi pozitive, de la 2 la 10 grade Celsius și precipitații sub formă de ploaie. Acest lucru înseamnă că pot apărea creșteri artificiale de debite pe principalele râuri și dislocări de blocuri de gheață. În ultimele 24 de ore, societatea județeană de drumuri a intervenit pentru combaterea poleiului și zăpezii cu 12 utilaje, împrăștiindu-se 92 de tone de material antiderapant.(F.R.)
    Nu vă lăsați păcăliți de unii funcționari comozi
    •Deținerea unui televizor sau a unei mașini de spălat nu anulează acordarea alocației familiale monoparentale
              Normele de aplicare a Ordonanței 105/2003 privind alocația familială complementară și alocația de susținere pentru familia monoparentală nu par a fi deocamdată înțelese foarte bine de factorii responsabili, concret de către funcționarii unor primării din județ. Numai așa se explică faptul că aceștia, prea grăbiți sau, poate prea obosiți să ofere explicații corecte beneficiarilor, își ușurează rapid munca spunându-le oamenilor că posesia unui televizor, a unei mașini de spălat sau a oricărui alt obiect de această natură ar conduce la imposibilitatea acordării acestor surse de venit. Cele afirmate mai sus nu pot fi catalogate drept invenții ale presei, având în vedere că am fost contactați și informați în legătură cu acest aspect de cel puțin 10 persoane. Pentru a afla care este adevărul, ne-am interesat la Direcția pentru Dialog, Familie și Solidaritate Socială Alba, șefa acestei instituții, d-na Sidonia Făgădar, con­firmându-ne că aceste produse de uz caznic nu pot anula acordarea alocațiilor întrucât nu sunt generatoare de venit. Cererea tip care se completează în astfel de cazuri cuprinde datele privind veniturile nete realizate de membrii familiei, dar în nici un caz nu se referă la existența vreunui televizor, fier de călcat sau aparat de radio.(R.J.)
    Pâinea - tot mai scumpă și mai mică
        Nu există conferință de presă a PNȚCD Alba în care să nu se aducă în discuție pauperizarea permanentă a populației. Așa s-a întâmplat și în data de 13 ianuarie a.c., când creștin-democrații din județul nostru au făcut referiri directe la valul de scumpiri din anul precedent, numindu-l "anul scumpirilor fulminante". "Propaganda guvernamentală, au declarat liderii țărăniști, care încearcă să camufleze realitatea crudă a scăderii continue a nivelului de trai, este demolată de cifrele statisticilor elaborate la sfârșit de an. Astfel, în cursul anului precedent pâinea s-a scumpit cu 75%, prețul oului a suferit o creștere de circa 80%, prețul gazelor naturale a crescut cu peste 42% iar pentru energia electrică s-a plătit cu 20% mai mult. De fapt scumpirile au luat avânt în toate domeniile, nefiind ocolite transporturile, serviciile, comunicațiile, locuințele etc. În aceste condiții, cetățeanul este îndreptățit să se teamă de viitor, iar efectul uriașelor sume pe care guvernul le alocă pentru protecția socială este nul!" (I.H.)
    Protocol pentru plata medicamentelor și datoriilor din Sănătate
        Ministrul Sănătății, Ovidiu Brânzan, a anunțat că, în urma întâlnirii cu reprezentanții distribuitorilor și furnizorilor de medicamente și produse medicale, s-a stabilit termenul de plată a datoriilor spitalelor pe 2002. 1000 de miliarde de lei vor fi plătite până în aprilie, iar aceeași sumă până în luna septembrie a acestui an. Președintele Asociației Distribuitorilor de Medicamente, Ovidiu Buluc, a declarat că s-a finalizat un protocol în acest sens și că autoritățile medicale le-au promis achitarea datoriilor farmaciilor către distribuitori acumulate în 2003. Asociația a revenit asupra hotărârii de a livra medicamente cu plata la 30 de zile de la cumpărare. Achitarea se va face după vechiul procedeu, la 180 de zile pentru spitale și la 90 de zile pentru farmacii.(F.R.)
    La Sălciua
    Mort din cauza gerului
        Polițiștii din Sălciua au fost sesizați luni, 12 ianuarie, despre faptul că un bărbat a fost găsit mort în curtea gospodăriei sale. Polițiștii au identificat persoana decedată ca fiind Moise Belea (46 de ani, din Sălciua). După toate probabilitățile, acesta consumase băuturi alcoolice și a căzut în curte iar peste noapte a murit de frig. (N.I.T.)
    La Ceru Băcăinți
    Lupii fac ravagii în gospodăriile localnicilor
        La Ceru Băcăinți iarna aceasta parcă nu se mai sfârșește. Lo­calnicii sunt înspăimântați de haitele de 8-10 lupi ce fac ravagii în gospodării. Mai mult, oamenii nu-și mai pot scoate oile din adă­posturi de teama lupilor. An de an lupii au produs importante pagube localnicilor, care speră că în această iarnă vor fi în sfârșit auziți de cei ce ar putea să le facă viața mai sigură. (A.D.T.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.