Ultima oră
 
 Meniu
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Preselecție pentru locuri de muncă în Spania
        Oficiul pentru Migrația Forței de Muncă (OMFM) va organiza marți, 20 ianuarie, la ora 8,30, o preselecție în meseria de dulgher pentru cei ce doresc să muncească în Spania. Persoanele inte­resate să participe la preselecție trebuie să aibă vârsta până la 45 de ani, experiență de minim cinci ani ca muncitor la cofraje (la re­alizarea scărilor, montajul cofrajelor și trasarea consolidărilor), do­vedită prin cartea de muncă, constituție fizică solidă și agilitate în mișcare. Documentele necesare unei persoane pentru a putea participa la preselecție sunt următoarele: copie după buletin/carte de identitate, copie după pașaport, copie legalizată după cartea de muncă, copie legalizată după diploma de studii și calificare, cazier judiciar, adeverință de la medicul de familie și trei poze tip pașaport.
        Selecția finală se va desfășura în luna februarie și va consta într-o probă practică. Contractele de muncă se vor încheia pe o perioadă de un an (cu posibilitate de prelungire), salariul brut fiind cuprins între 900 și 1.200 euro/lună, în funcție de categoria profesională. Muncitorii vor lucra 40 de ore pe săptămână. Cazarea va fi oferită de către firma angajatoare. Persoanele aflate în banca de date a OMFM, care întrunesc condițiile amintite și își manifestă opțiunea de participare la preselecție, trebuie să se prezinte luni, 19 ianuarie, ora 8,30, la sediul OMFM, cu cazierul judiciar reactualizat. (A.D.T.)
    Minor - specialist în furturi din locuințe
        Polițiștii aiudeni l-au identificat pe Dorin Augustin Toader, de 17 ani, din Aiud, ca fiind autorul unui furt comis în noaptea de 3/4 ianuarie din Alba Iulia. Acesta a profitat de un geam neasigurat și a intrat în casa omului, furând tot ce i-a căzut în mână: lenjerie de pat, pijamale, cuverturi etc. Tânărul este autorul a mai mult de 10 furturi comise în special pe raza municipiului Aiud, singur sau în complicitate cu alți minori. El folosește în general același mod de operare: profită de geamuri sau uși lăsate neasigurate sau deschise, intră în locuințe și fură tot ce-i pică în mână: de la pijamale până la vaze de flori de pe mese! Minorului i-a fost întocmit dosar penal pentru furt și urmează să fie expertizat psihiatric.(N.I.T.)
    Peste 30.000 de familii beneficiază de ajutoare pentru încălzire
        În cadrul unei conferințe de presă, directorul Direcției pentru Dia­log, Familie și Solidaritate Alba, d-na Sidonia Făgădar, a prezentat situația la zi privind acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locu­ințelor la nivelul județului nostru. Astfel, în ultima lună a anului trecut au fost înregistrate peste 30.000 de cereri în acest sens, din care 1211 pentru energia termică furnizată în sistem centralizat, 22 871 pentru gazele naturale, iar 6925 sunt beneficiari de ajutor social care folosesc pentru încălzirea locuinței cărbuni, lemne sau combustibili petrolieri. Sumele care se plătesc pentru aceste drepturi și care vor fi vărsate direct furnizorilor de utilități în cursul acestei luni depășesc cumulat valoarea de 16 miliarde de lei.(R.J.)
    Răfuieli politice în instanță
        Conflictele dintre actualul președinte interimar al PSD Alba, sena­torul Cornel Filipescu, și fostul purtător de cuvânt, Mihai Ba­biț­chi, se vor lămuri în instanță. Primul proces, intentat de Babițchi împotriva senatorului PSD de Alba ar fi trebuit să se judece în 8 ianuarie de Înalta Curte de Casație a României, însă acest termen a fost amâ­nat deoarece reclamantul este plecat din țară. Chiar dacă Mihai Babițchi nu mai este membru al PSD Alba, el continuă să se lupte cu actualul șef de partid. El susține că a fost calomniat de Filipescu atunci când parlamentarul l-a acuzat că a "încercat" la ușa mai multor partide înainte de a intra în PSD, fiind aduse în discuție PNL și PD. Despre Babițchi s-a mai spus că "a plâns atunci când a fost exclus din PCR". Reclamantul a adus în apărarea sa o adresă a SRI din care rezultă că a fost dizident politic. Mihai Babițchi susține că i s-a înscenat un proces contravențional, care s-a rejudecat după Revoluție, iar prin hotărâre definitivă i se confirmă statutul de dizident politic. În legătură cu plimbarea pe la alte partide, fostul purtător de cuvânt susține că adeziunile au fost retrase înainte de a fi discutate și aprobate.
        Pe de altă parte, nici senatorul Cornel Filipescu nu s-a lăsat mai prejos, intentându-i un proces lui Babițchi la Judecătoria Alba Iulia pentru insultă. Parlamentarul nu a digerat afirmațiile lui Babițchi de genul "criptocomunist" sau comportament dictatorial. Cele două părți au convenit doar asupra unui lucru: fiecare solicită despăgubiri de 500 de milioane de lei.(P.R.)
    În acest an
    Au luat ființă 27 de firme
        La data de 9 ianuarie 2004, la ITM Alba erau înregistrate 9.211 unități economice, din care în acest an au luat ființă 27 de firme. În ceea ce privește contractele individuale de muncă existente la finele anului 2003, numărul acestora este de 67.837, din care până la 9 ianuarie au fost încheiate 142 de contracte: 94 pe perioadă ne­determinată, 9 pe perioadă determinată, iar 39 pe timp parțial de muncă. (A.D.T.)
    Înainte de sesiune
    Liga Studenților PSD Alba se instruiește politic, dar... se și distrează
        Mâine, în Clubul Underground din Alba Iulia, Liga Studenților PSD Alba organizează un seminar intitulat "Impactul campaniei electo­rale asupra tinerilor". La această reuniune vor participa alături de studenți și personalități din cadrul PSD Alba, în frunte cu pre­șe­dintele interimar, senatorul Cornel Filipescu, și directorul general adjunct al DGF Alba, Cornel Suciu. "Pe lângă seminariile pe care le organizează periodic, studenții din PSD Alba arată că știu să se și distreze, mai ales că aceasta este ultima acțiune dinaintea sesi­u­nii", ne-a declarat președintele LS PSD Alba, Flaviu Predescu.(R.J.)
    Furnizorii de formare profesională așteptați la dialog
        În vederea unei mai bune informări a furnizorilor de formare pro­fesională a adulților, privind metodologia autorizării activității pe care o desfășoară, președintele Comisiei de Autorizare din cadrul DDFSS Alba, d-na Sidonia Făgădar, directorul executiv al instituției, organizează o întâlnire cu toți furnizorii din județul Alba interesați de această temă. Acțiunea se va desfășura joi, 15 ianuarie a.c. de la ora 13.00, la sediul Direcției pentru Dialog, Familie și Solidaritate So­cială Alba, fiind așteptați toți cei care doresc să se informeze despre procedura de autorizare a furnizorilor de formare profesională a adulților.(R.J.)
    Rezervațiile naturale sub control
        În plin sezon hibernal s-ar părea că cele 14 rezervații naturale ale județului au fost date uitării. Dar nu este chiar așa. Cei ce răspund de păstrarea nealterată a frumuseților pe care le-a creat natura, în primul rând Direcția Silvică Alba, sunt în faza de elaborare a unor programe de conservare și refacere a unor rezervații deteriorate în mod nesăbuit. Se are în vedere instituirea unor sisteme eficace de pază și ocrotire a acestor "monumente" unicat. Delimitarea mai bună a perimetrelor vizate, afișarea la punctele cheie a unor panouri cu informațiile de rigoare ar avea darul să mai tempereze zelul unor aventurieri ce fac mult rău neasemuitelor frumuseți ale județului nostru. (S.T.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.