Editorial
 
 Meniu
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Fotbaliști și maneliști
        Iarna nu-i ca vara - dixit marinarul de cursă lungă, alias primarul general al Capitalei. Nimeni nu e bătut în cap să nu înțeleagă acest fapt. Se vede acest lucru după cum știriștii din presă și radio­tele­viziune încropesc grupajele de știri. Deși e alb, anotimpul iernii e extrem de cenușiu, de sărac în evenimente. Noroc cu cameramanii și reporterii care se luptă cu gerul și viscolul și surprind imagini terifiante de pe șoselele îngropate în nămeți ale patriei, de starea de criogenie pe care o îndură oamenii mânați de întâmplările vieții de la Satu Mare la București sau Constanța, de cei care ajung degerați de frig la serviciile de urgență ale spitalelor. Cei cărora li s-au strepezit sufletele de show-urile ce frizează decența de pe micile ecrane privesc emisiunile pentru că nu au ce face altceva: agricultură nu, șantierele de construcții sunt înghețate, nici chiar fierăstraiele mecanice nu mai zumzăie în codrii patriei. Și atunci nu-ți rămâne decât să te gândești la senzualele șolduri ale primăverii, când dai cu geana de frunza și iarba verde a câmpurilor, când auzi clipocind râurile. Da, întotdeauna iarna a fost mai plicticoasă, de aici se spunea că atunci când nămeții ajungeau să astupe geamurile caselor țărănești, bătrânii stăteau la taifas la gura sobei și depănau amintiri.
        Mai sparg gheața plictisului național declarațiile-petarde ale unor politicieni, pățania vânătorească a ministrului Agriculturii, petrecerea Sfântului Ion la Cotroceni, anunțarea candidaților partidelor la înaltele funcții în stat și la micile moșii locale. Dar, în foamea de subiecte, presa și televiziunea se ocupă foarte pe larg de așa zișii manageri ai fotbalului, de istericalele verilor Becali cu care se deschid și se-nchid programele de televiziune, iar cotidianele le acordă spații mari. Tot a doua zi, dai de vești despre Mutu și Chivu, care sunt cei mai tari din parcare și mai bănoși, de legăturile amoroase cu diverse staruri și dive, cărora le fac cadou câte un inel cu diamante de nu știu câte sute de mii de euro. E plină presa de femei dezirabile, de cupluri pe cale de a se destrăma sau închega, de businessmeni și mafioți, demnitari, de fotbaliști și maneliști, de alți oameni cu bani și cu putere ce folosesc demoazelele pe post de simboluri ale parvenirii. Cei care se afișează cu automobile, ceasuri și costume țipător de scumpe nu se simt împliniți dacă nu au alături o pipiță cu alură de manechin. Picioarele lungi și bustul avântat al însoțitoarelor se vând la preț de vile-castel. Nu suntem pudibonzi, dar nici să vezi cum se fâțâie, în diverse show-uri, trupuri mai mult dezvelite decât îmbrăcate, nu e o treabă normală.
        Apoi vin maneliștii cu celebrii Mătrăguna, Vali Vijelie și Adrian Copilul Minune ș.a. care ne trag câte un damf oriental ca și când noi n-am avea folclor, rapsozi și menestreli de clasă. Auzim că Vali Vijelie a înnebunit Londra cu parangheliile lui. Domnilor de la CNA, dacă nu aveți ce să ne oferiți, dați-ne mai bine filme care ne-au încântat tinerețea și ne fac să vibreze și acum sufletul în noi. Programați filme ca "Zboară cocorii", "Al 41-lea", "Gară pentru doi", "Călăuza", "Titanic", "Pe aripile vântului". Că bine zicea un mare scriitor spaniol care se adresa românilor cu următorul sfat: "Nu ajută la nimic să câștigi milioane la ruletă, dacă ruleta se află pe Titanic. De aceea vă sugerez să salvați Titanicul și apoi să câștigați la ruletă!". Ce opinie aveți domnilor politicieni? Sau domniile voastre nu pun preț pe cultură, ci pe pâine și circ...
    Gheorghe JURCĂ