Ultima oră
 
 Meniu
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Deplasările în străinătate - motiv de gâlceavă între consilierii județeni
    •Propunerea umanistului Iosif Hada, de reducere cu 2 miliarde de lei a bugetului pentru deplasări, respinsă la vot
          În ultima ședință de Consiliu Județean, aleșii au trecut în sfârșit la votul electronic, după ce președintele Eugen Popa a explicat ce înseamnă "YES" și "NO". A fost nevoie și de două, trei serii de simulări pentru ca toți consilierii prezenți să se obișnuiască cu noul sistem. Chiar dacă la unele proiecte au apărut diferențe de un vot sau două, consilierii sunt pe drumul cel bun. Păcat că unii au învățat acest lucru doar acum când mai sunt puține luni de mandat. După ce au trecut de acest test amuzant, consilierii s-au contrat pe tema deplasărilor în străinătate, PD-istul Alexandru Danciu afirmând că a solicitat un raport pe această temă pe anul 2003 în Delegația Permanentă. Având în vedere faptul că pentru 2004, CJ Alba a alocat 4,4 miliarde de lei pentru deplasări în străinătate, consilierul PUR Iosif Hada a cerut ca 2 miliarde de lei din această sumă să se redirecționeze la capitolul "drumuri județene". Propunerea uma­nistului nu a trecut însă la vot, doar 9 consilieri susținând ideea colegului lor. Președintele Eugen Popa a susținut că pentru de­plasări în străinătate au fost alocați aceiași bani ca anul trecut, fondurile fiind corelate cu inflația. În schimb, liberalul Georgel Tudose a spus că trecerea sumei de 2 miliarde de lei la drumuri reprezintă doar o picătură într-un ocean. El a adăugat că suma de 40 de miliarde de lei alocată drumarilor în acest an nu reprezintă decât 10 la sută din necesar. La anunțul președintelui CJ Alba, că provincia Gansu din China este interesată să deruleze relații de "prietenie și cooperare cu județul Alba", consilierul Alexandru Danciu a răbufnit, susținând că după ce " s-a terminat cu excursiile în Europa plecăm acum spre Asia. Poate importăm ceva ca lumea, sindromul sever respirator acut, de exemplu". Nici întrebarea liberalului Teodor Ata­nasiu nu și-a găsit un răspuns clar în legătură cu scopul acestei cooperări, președintele CJ Alba susținând că-i va invita pe consilieri la întâlnirea cu chinezii, pentru a afla de la sursă ce se intenționează.
    Florin ROMAN

    Atenție, trichineloza pândește!
        În cursul anului trecut, medicii veterinari de la circumscripțiile sanitare veterinare din cadrul DSV Alba au efectuat un număr de 47.549 examene trichineloscopice la porci și 25 la mistreți. Au fost depistați ca fiind infestați cu trichinella spiralis 25 de porci și 4 mistreți. Carnea animalelor infestate a fost confiscată și apoi incinerată de medicii veterinari. Directorul executiv al DSV Alba, dr. Ioan Dârzu ne-a declarat de asemenea că în trimestrul I al anului 2003 au mai fost depistate și două cazuri de trichineloză la om, în localitățile Cetatea de Baltă (20 de persoane îmbolnăvite) și Blaj (11 persoane afectate de boală). (A.D.T.)
    În pofida iernii
    Toate drumurile sunt practicabile
        Din rapoartele trimise de ofițerul de serviciu de la SC D.P.L. Alba SA, la ofițerii de serviciu de la Consiliul Județean Alba, reiese faptul că în intervalul de timp 13 ianuarie 2004, orele 7.00 - 14 ianuarie 2004, orele 7.00, s-a intervenit cu material antiderapant, pentru combaterea poleiului și zăpezii pe următoarele drumuri: DJ 106 H: Ighiu-Ighiel, DJ 107K: Întregalde, DJ705: Zlatna-Almașu Mare, DJ 705D: Almașu Mare-Cib, DJ 107C:Oarda-Vințu de Jos, DJ 704: Vinerea-Cugir, DJ 750C: Teiuș-Valea Mănăstirii, DJ 705E: Tărtăria, DJ 704A: Pianu; DJ 107H: Ighiu, DJ 107K: Băcăinți, DJ 107: Straja, DJ 106I: Vingard, DJ 105M: Oiejdea, DJ 107V: Sântimbru - secția Alba; *DJ 762: Mihoiești, DJ 107I: Bucium-Mogoș, DJ 742: Roșia Montană, DJ 107K: Mogoș, DJ 750A: Sohodol, DJ 108: Horea, DJ 750B: Poiana Vadului - secția Câmpeni; *DJ 107A: Geogel, DJ 142 L: Rădești - secția Aiud; *DJ 107: Blaj-Cetatea de Baltă - secția Blaj.
        În acest interval de timp s-a acționat cu o cantitate de 241 t de material antiderapant și s-a intervenit cu 22 de utilaje. (F.R.)
    Poduri de gheață pe principalele râuri
        Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul de Protecție Civilă Alba, pe principalele râuri din județ s-au format poduri de gheață. Astfel de poduri au fost semnalate pe Arieș, la Scărișoara și Baia de Arieș, pe Mureș, la Alba Iulia și Mihalț, și pe Târnava Mică la Blaj. Având în vedere că acestea nu creează încă probleme, IPC Alba nu va interveni la dinamitarea blocurilor de gheață. În urma încălzirii bruște a vremii, se așteaptă ca odată cu topirea zăpezii să se înregistreze și o creștere substanțială a debitelor pe principalele râuri.(F.R.)
    Primim de la Senatul Universității "1 Decembrie 1918" Alba Iulia
    •Comunicat
          Senatul Universității "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, întrunit în data de 12 ianuarie 2004, în baza raportului comisiei de spe­cialitate desemnate pentru a analiza sesizările la adresa activității didactice a domnului lect. univ. dr. Cornel Filipescu a hotărât:
        1. Disciplina "Legislație în asistență socială" să fie susținută de un cadru didactic cu specializare juridică din cadrul Catedrei de Drept a Facultății de Drept și Științe Sociale.
        2. Retragerea disciplinei "Probleme și politici sociale" din nor­mele didactice ale domnului lect. univ. dr. Cornel Filipescu.
        3. În urma audierii domnului lect. univ. dr. Cornel Filipescu și a intervențiilor membrilor Senatului, a rezultat lipsa elementului inten­țional în omiterea bibliografiei la suportul de curs analizat. (Senatul)
    Lansări de carte
        *Catedra de Istorie a Universității "1 Decembrie 1918" Alba Iulia vă invită să participați astăzi, 15 ianuarie, ora 11.00 în Aula Universității la lansarea mai multor volume, care reflectă cercetare istorică desfășurată în cadrul universității. Volumele sunt: "Biserica Română Unită între istorie și istoriografie" - autor Remus Câm­peanu, "ASTRA și Societatea 1918 - 1930" - autor Valer Moga, "Metode și tehnici moderne de cercetare în arheologie. Note de curs" - autor Marius Ciută, "Biografia unei atitudini:Petru Maior (1760 - 1821)" - autor - Laura Stanciu, "Dicționarul personalităților Unirii. 1918 - 85 de ani - 2003" - autori Ioan Șerban și Nicolae Jo­san. Lor li se adaugă volumele de studii Annales Universitatis Apu­lensis. Serie Historica, nr. 7 și "Cum scriem istoria? Apelul la științe și dezvoltările metodologice contemporane" - autori Radu Mârza și Laura Stanciu.
        *Tot mâine dar la Câlnic va avea loc și lansarea volumului "Mo­nografia satului Deal" avându-l ca autor pe prof. Marin Bașa, o lucrare care vină să completeze biografia unei vechi localități, poate pe nedrept uitată.(A.D.)
    Control de "rutină" la Prefectura Alba
        În urmă cu câteva zile, la Prefectura județului Alba a sosit o echipă din cadrul Corpului de Control al ministrului Administrației și Internelor, Ioan Rus compusă din nu mai puțin de 12 persoane. Surse din cadrul instituției ne-au comunicat că este vorba doar de un control de rutină, care se derulează în această perioadă la fiecare Prefectură din țară, însă din informațiile noastre, emisarii ministrului Rus au verificat la "sânge" activitatea tuturor com­partimentelor din cadrul celei mai importante instituții județene. Acți­unea respectivă se va finaliza în cursul zilei de astăzi, când, probabil, vor fi aduse la cunoștința angajaților și rezultatele ei. (R.J.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.