Prima pagină Ediția din: 15.1.2004
 
 Meniu
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Luceafărul de la Ipotești ne luminează calea prin veacuri
        "Cel mai mare poet al românilor", "Luceafărul poeziei românești", "Steaua liricii române" sunt doar câteva dintre sintagmele care au făcut carieră în exegeza și publicistica operei lui Mihai Eminescu. O carieră atât de îndelungată, încât uneori ne par doar niște șabloane pe care le repetăm mereu și mereu la fiecare 15 ianuarie. Parcă nu mai găsim alte cuvinte pentru a descrie importanța lui Mihai Emi­nescu în cultura română. Iar încercarea este privită uneori cu scepticism, alteori cu amatorism și luată în derâdere. Să nu uităm că în urmă cu câțiva ani Mihai Eminescu a fost atacat pe nedrept, într-o încercare eșuată de minimalizare.
        Dar dacă opera sa poetică este destul de bine cunoscută, mai puține se știu despre proză sau articolele politice. Iar Mihai Emi­nescu este valoros pentru toate acestea. Și pentru că nu vrem să cădem în greșeala unei exegeze amatoriste vom da cuvântul criti­cilor:
        *Tudor Vianu în "Studii de stil și artă literară" scria că: "Eminescu a dat poeziei românești dimensiunile care-i lipseau înainte. Lumea în care ne introduce Eminescu este o lume de mare vastitate în spațiu și în timp și în care privirea cugetătorului pătrunde până în punctele cele mai tăinuite ale sufletului omenesc și până în concepțiile cele mai înalte ale rațiunii. Prin aceste caractere ale poeziei sale, așa cum le luminează epitetele ei cele mai caracteristice, Eminescu este unul dintre reprezentanții cei mai străluciți ai epocii deschise odată cu anul 1848, printre ai cărei scriitori el a recunoscut în "Epigonii" pe înaintașii săi. (...) Eminescu li se alătură, în generații următoare, nu numai prin poetizarea trecutului generos, a basmelor, legendelor și tradițiilor populare, dar și prin acea sensibilitate pentru vechimea înfățișărilor din jurul său, despre care ne vorbește unul dintre epitetele sale cele mai caracteristice. Gândirea eliberată vrea să pătrundă până în adân­cimea sufletului omenesc, să sondeze misterele naturii și să se ridice până la concepțiile mai generale ale inteligenței, până la cunoașterea legilor eterne ale naturii."
        *Șerban Cioculescu scrie în "Eminesciana": "Violențele verbale, destul de frecvente în articolele lui Eminescu, nedreptățile aduse unor adversari de bună credință, cum a fost C.A. Rosetti, pornesc la Eminescu dintr-o sinceră repulsie pentru reprezentanții libera­lismului, cărora le suspectează în fiecare clipă intențiile.
        Ele nu se explică numai prin stilul ziaristic al epocii, așa cum au fost lămurite de unii pioși exegeți eminescieni, ci mai ales prin instinctiva neîncredere a patriotismului organic, față de cel teoretic al liberalilor, contrazis de cosmopolitismul nașterii și al ideilor. Oricât ar displăcea calificativul de pamfletar, încredințat gazetarului politic, atât de necruțător cu persoana fizică și morală a adversarilor, trebuie să recunoaștem în Eminescu pe unul dintre cei mai reprezentativi dintre pamfletarii noștri. De altfel se cuvine să precizăm că însușirea de pamfletar nu devine infamantă decât în împrejurarea venalității. Prin dezinteresarea sa absolută, Eminescu oferă tipul ideal al pamfletarului de mare clasă, care n-a urmărit înjosirea adversarilor decât în vederea triumfării cauzei drepte."
    Anca DINICĂ

    Sebeșul va continua să aspire la rangul de oraș european!
    •Interviu cu prof. Alexandru Adrian DĂNCILĂ, primarul municipiului Sebeș
          - D-le Dăncilă, ați preluat oficial frâiele primăriei municipiului Sebeș într-un moment în care această entitate administrativă era considerată un etalon în peisajul județului Alba, datorită prede­cesorului dvs. Mugurel Liviu Sârbu. În timpul relativ scurt de la instalare, credeți că ați reușit să mențineți ștacheta la același nivel? Concret care ar fi realizările noului primar al municipiului Sebeș?
        - Nu mi-a fost deloc teamă că nu mă voi putea descurca în această nouă postură, deoarece, ca viceprimar al municipiului, împreună cu primarul Mugurel Sârbu, am format o echipă remarcabilă și eram în temă cu toate acțiunile pe care le derula administrația Sebeșului. Într-adevăr, moștenirea lăsată de dl. Sârbu a fost una deosebită și am încercat și spun că am și reușit să satisfac pretențiile exigente ale cetățenilor noștri. Nu am avut prea mult timp la dipoziție pentru a mă lansa în obiective de mare anvergură, dar a fost suficient pentru ca lumea să conștientizeze faptul că Sebeșul nu a rămas al nimănui. Concret, în cele câteva luni de mandat am căutat să mă aplec asupra problemelor din Sebeș dar și din localitățile componente Petrești, Lancrăm și Rahău. Astfel, referitor la Sebeș ar fi de remarcat următoarele lucrări: finalizarea trotuarelor de pe B-dul Lucian Blaga, în valoare de peste 1,3 miliarde lei; reparația sistemului de iluminat public în cartierul Lucian Blaga - 100 milioane lei; introducerea curentului și a utilităților în cele două blocuri construite în regim ANL, lucrare estimată la peste 1 miliard lei; montarea de ornamente luminoase - 100 milioane lei; sădirea a peste 300 de pomi ornamentali; refacerea cu asfalt a străzii Bistrei, precum și a unei porțiuni din strada Decebal. Aș menționa înmânarea cheilor de la apartamentele unui bloc ANL unui număr de 24 de familii tinere din oraș care s-au mutat în casă nouă chiar în ajunul Crăciunului. În ceea ce privește localitatea Răhău, aici am efectuat lucrări de refacere a asfaltului - 800 milioane lei, am zugrăvit Căminul Cultural, am refăcut Monumentul Eroilor, s-au amenajat unele drumuri neasfaltate și am acordat sprijin financiar pentru organizarea manifestării "Fiii satului". La Petrești am reușit să introducem apa potabilă pe încă două străzi, s-au refăcut unele drumuri neasfaltate, s-a amenajat izvorul situat la marginea localității și, poate cel mai important, s-a introdus în premieră iluminatul ornamental. În fine, la Lancrăm am avut personal numeroase discuții cu cetățenii vizavi de introducerea apei potabile și a canalizării, iar pentru 2004 avem cuprinse în program aceste lucrări la care se adaugă și continuarea asfaltării unei străzi pe o porțiune de 600 metri. La toate acestea aș mai adăuga și nenumăratele întâlniri avute cu bătrânii orașului din Sfatul Înțelepților, cu romii de pe raza municipiului și întrunirea săptămânală a Consiliului Consultativ al Sebeșului. Nu aș vrea să trec cu vederea nici implicarea mea foarte serioasă în organizarea Referendumului pentru adoptarea noii Constituții, Sebeșul având unul dintre cele mai ridicate procente de participare din județ.
        - Municipiul Sebeș mai este cunoscut în județ și prin bogata sa activitate culturală. Cum ați acționat în acest sens?
        - Așa este, municipiul Sebeș se poate mândri cu o intensă activitate culturală, și eu nu puteam decât să continui această tradiție. Printre cele mai apreciate acțiuni desfășurate de primărie pe această linie se numără organizarea unor manifestări dedicate împlinirii a 85 de ani de la Marea Unire de la 1918. Apoi au mai avut loc: o seară de poezie "Radu Stanca" care s-a desfășurat în sala cu același nume din cadrul primăriei; festivalul de muzică populară "Felician Fărcașu"; un program de colinde susținut de fiecare unitate de învățământ din oraș, după care am acordat mai multe cadouri elevilor. Firesc, și în 2004 vom menține la cele mai înalte cote pulsul cultural al orașului.
        - Actualul primar al Sebeșului, mai este cunoscut opiniei publice și prin pasiunea sa pentru sport, dumneavoatră fiind de altfel președintele CSM Sebeș, precum și antrenorul echipei masculine de handbal. Care este la ora actuală situația clubului sportiv și care este adevărul în legătură cu un posibil transfer al echipei de fotbal Minaur Zlatna la Sebeș?
        - În prezent la CSM Sebeș, funcționează două secții. Prima este handbalul unde avem două formații care activează în Liga națională (fetele) și în divizia A - seria a doua (băieții). În ceea ce privește echipa feminină, vom evolua în continuare în grupa pentru locurile 9-14, având ca și obiectiv evitarea retrogradării. La masculin, în acest moment, suntem clasați pe locul 6 cu plus 4 la "adevăr" păstrând în contiuare șanse pentru a accede în grupa de elită a handbalului românesc. Este un obiectiv foarte îndrăzneț, ținându-se cont că handbaliștii sunt în primul lor an de divizia A și mai ales sunt foarte tineri. Având în vedere timpul foarte mare pe care mi-l ocupă activitățile din cadrul primăriei, nu mă mai pot achita și de sarcinile tehnice ale formației, astfel că am numit un alt antrenor. A doua secție a clubului este fotbalul, echipa activând în divizia D unde se situează pe locul 8, constiutind ca și până acum de altfel, o pepinieră pentru echipele din Petrești și Alba Iulia. Referitor la Minaur Zlatna, vă pot spune că în urmă cu câteva zile a avut loc la primăria municipiului Sebeș o întâlnire la care alături de subsemnatul au participat prefectul Mugurel Sârbu, președintele FC Apulum Unirea, Viorel Mălușel și câțiva oameni de afaceri unde s-a discutat posibilitatea ca din returul actualei ediții de campionat, formația satelit a albaiulienilor să evolueze pe terenul din Sebeș - Arini. Deocamdată nu s-a ajuns la nici un consens, dar negocierile vor continua și în zilele următoare.
        - Trecând la 2004 și la proiectele propuse, v-aș întreba dacă veți mai candida pentru un nou mandat?
        - Vă spun sincer încă nu m-am hotărât definitiv, dar este foarte posibil să mă număr printre candidații la obținerea unui nou mandat în fruntea Primăriei municipiului Sebeș.
        - Care sunt obiectivele majore aflate în atenția administrației municipului Sebeș, pentru anul care tocmai a început?
        - Bugetul Primăriei municipiului Sebeș pentru anul 2004 va fi de aproximativ 190 de miliarde lei, din care 45 de miliarde sunt destinate investițiilor. Din această sumă, 15 miliarde lei vor proveni din emiterea unei noi serii de obligațiuni municipale. Referitor la obiectivele pe care le vom ataca în acest an pot să enumăr printre altele: reabilitare apă-canal Sebeș; alimentare cu apă și canalizare Petrești; reamenajare exterioară a cartierului Aleea Parc; reamenajare exterioară a Cartierului Valea Frumoasei; modernizarea sistemului rutier pe străzile Avram Iancu, Ciocârliei, Ștefan cel Mare, Sava Henția, Horea plus continuarea acestor lucrări în Lancrăm și Rahău; extindere rețele de apă pe străzile Stejarului, Lemnarilor și Ogorului; se va executa proiectul tehnic pentru extindere rețea canalizare Lancrăm; se va amenaja un bloc cumpărat de primărie de pe strada Mihail Kogălniceanu; extindere rețea de apă pe strada Nouă din Lancrăm; construcție sală de sport în Lancrăm; efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru construirea de noi locuințe prin ANL. De asemenea avem în vedere constituirea unui parteneriat public privat vizând rezolvarea problemei apei și canalizării în municipiul Sebeș, la această oră existând o firmă interesată să lucreze cu noi. Apoi, vor continua, la fel ca și în anii trecuți să sosească investitori străini în oraș, fiind deja certă prezența a încă două societăți italiene axate pe construcția de mobilă. Tot în acest an, la inițiativa d-lui prefect Mugurel Liviu Sârbu, municipiul Sebeș va beneficia de un modern iluminat public până în vară și are șansa să-și rezolve problemele de salubritate prin participarea la parteneriatul "Groapa ecologică". Am de asemenea convingerea că în 2004 Parcul Industrial Sebeș Alba va reprezenta o importantă pistă de relansare a activității economice din județ, de fapt acesta fiind și țelul pentru care a fost creat.
    Răzvan JURCĂ

    Sănătate descentralizată
    •Apel către consiliile locale
              Stimați colegi, medici din județul Alba, cei mai mulți dintre noi au făcut singura politică compatibilă cu meseria noastră și anume politica pentru sănătatea populației. Foarte puțini medici au intrat în politică, majoritatea dintre noi preferând să-și practice cu devotament și abnegație meseria și lăsând pe alții să facă politică atât în județul nostru cât și în țară (avocați, oameni de afaceri, economiști, ziariști, sportivi).
        În acest an 2004, stimați colegi medici, vă rog, vă implor să nu mai stați pasivi ca niște spectatori în fața scenei, ci, cei mai buni dintre dumneavoastră să candidați pe listele electorale ale tuturor partidelor politice și să câștigați un loc eligibil în aparatul politic al județului nostru, devenind actori principali. Numai așa puteți să fiți mai aproape de putere, numai așa puteți să decideți ca o parte din bugetul local să se îndrepte spre spitale pentru aparatură medicală, pentru asistență primară și secundară, pentru îngrijirea medicală a celor handicapați și a pensionarilor neajutorați. Numai așa vom reuși să ne facem ascultați, numai așa vom putea să canalizăm banii strânși de Casele de asigurări de sănătate spre sănătate.
        La începutul acestui an, vă rog, stimați colegi, să apelați la Consiliile locale descentralizate (Consiliul județean, Consiliul municipal, Consiliul comunal) pentru ca o parte din bugetul local pe 2004 să se îndrepte spre spitale și spre asistența medicală primară, deoarece comunitatea locală are datoria morală și legală de a asigura starea de sănătate a populației. Spitalele vor rămâne în continuare pilonul principal al stării de sănătate în România. (dr. Mircea FRENȚIU, medic primar chirurg, director al Spitalului Municipal Blaj)
    Întâlniri de lucru pe zone
        Începând de miercuri și până luni, echipe mixte ale CJ Alba și SC APA CTTA SA se vor deplasa în teritoriu pentru a pune la punct detaliile referitoare la fuziunea dintre societatea județeană de apă și societățile locale. Așa cum v-am mai informat, se are în vedere crearea unui operator unic de apă la nivel județean, pentru punerea în aplicare a programului SAMTID. Acesta are o valoare totală de circa 13 milioane de Euro și urmează să fie finanțat din fonduri ale Uniunii Europene. (F.R.)
    Statul se împrumută de 1 miliard de euro
        Anul trecut, statul s-a împrumutat de 700 de milioane de euro de pe piața internațională. Acoperirea acestor cheltuieli nu se face prin rectificarea bugetară ce a avut loc. Mai mult de atât, urmează ca anul acesta statul să se mai împrumute de încă 1 miliard de euro. Unde se vor duce acești bani? Este puțin probabil ca într-un an electoral să se aibă în vedere o scădere a veniturilor sau să se urgenteze achitarea datoriei externe. Deci, vor spori cheltuielile mai puțin productive, precum cele din campania electorală. (S.T.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.