Editorial
 
 Meniu
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Economia românească, încotro?
        La Sinaia, a avut loc zilele trecute forumul economic cu tema "România în perspectiva integrării europene", la care au luat parte peste 100 de investitori autohtoni și străini, bancheri și înalți oficiali ai instituțiilor europene. Firesc, la o asemenea acțiune importantă pentru integrarea României în Uniunea Europeană, a luat parte și primul ministru Adrian Năstase. Domnia sa a prezentat în fața celor prezenți performanțele economice ale cabinetului pe care îl conduce, ascultând și notând totodată doleanțele investitorilor străini. În discursul său, șeful executivului s-a declarat destul de mulțumit de realizările de până în prezent. "Am înregistrat un progres substanțial în reformele structurale și în privatizare. Au fost disponibilizați 57.000 de angajați din marile societăți cu capital de stat (oare câți dintre ei au reușit să se angajeze în sectorul privat? - n.a.)... Pe viitor ne propunem o mai mare transparență și stabilitate fiscală, mai puțină birocrație, reformarea administrației publice și un mediu de afaceri mai prietenos", a spus, între altele, premierul Năs­tase. Totodată, el a anunțat că în perioada imediat următoare va fi elaborat un studiu de evaluare a domeniilor în care România ar putea atrage investițiile străine directe și a afirmat că "obiectivul principal este poziționarea României pentru aderare și construirea unui profil ca membru al UE din 2007".
        O notă aparte la atmosfera forumului a făcut-o Willem Buiter, economistul șef al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dez­voltare (BERD), care a criticat unele deficiențe și neîmpliniri din economia românească. "În opinia noastră (n.r. - a BERD), reformele au încetinit. Au fost ceva îmbunătățiri, dar progresul a fost dureros de încet. Acest fapt ridică întrebarea în ce măsură progresul este suficient de eficient pentru a asigura succesul aderării la UE în 2007 (...), care nu este încă pe deplin stabilită", a spus Buiter. Oficialul european a mai avertizat că, dintre toate țările candidate, România are unul dintre cele mai ineficiente sectoare agricole, "fiind nevoie de o reformă substanțială pentru aducerea acesteia în secolul XXI". Premierul român, deranjat puțin de opiniile oficialului străin, pentru început l-a ironizat pe acesta spunând că "potrivit celor prezentate (BERD, cel mai mare investitor străin în România) ar trebui să dea faliment în următoarele trei luni în România, după care, luând lucrurile mai în serios, a spus "că este bine să ținem cont de opiniile investitorilor străini" și că "trebuie să ne gândim atât la riscuri cât și la realizări".
        Revenind la problemele arzătoare ale economiei românești, tre­buie să recunoaștem că ea este încă în mare suferință Pe lângă toate eforturile de atragere a investitorilor străini, credem că guver­nul Năstase ar trebui să-și îndrepte mai mult atenția asupra inves­titorilor autohtoni, a IMM-urilor care, deși actualmente sunt în număr de peste 1,3 milioane și cu o cifră de afaceri de circa 6000 de miliarde de lei, sunt vlăguite de resursele de capitalizare și de fis­calitatea mai mult decât împovărătoare. Deși guvernanții sunt convinși de faptul că ele reprezintă cu adevărat "motorul economiei românești", încă nu au reușit să asigure pentru acestea un mediu de afaceri și o creditare bancară favorabile, lucruri care dacă erau realizate, aportul bugetar al IMM-urilor ar fi fost mai mult ca sigur, cel puțin dublu. Plus că acest sector este cel care trebuie să absoarbă, în mare parte, toți disponibilizații din sectorul de stat.
        Poate se va reuși ceva mai mult în acest sens în 2004, întrucât guvernul a anunțat că pune la cale o strategie de susținere a IMM-urilor prin deschiderea unor departamente speciale în cadrul băn­cilor, precum și atragerea unor finanțări europene mult mai con­sis­tente.
    Tinu MATEȘ