Ultima oră
 
 Meniu
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Mina de aur Rio Narcea (Spania), un model operațional identic cu Proiectul Roșia Montană
    •Interviu cu domnul Alberto Lavandeira Adan, pre­ședinte executiv al minei de aur RIO NARCEA din Spania
          -Mai întâi de toate, vă rog să ne spuneți cine sunteți și cu ce se ocupă firma dumneavoastră.
        -Sunt președintele executiv al minei Rio Narcea, din Spania. Compania noastră este listată pe bursa din Toronto. Practic, activitatea noastră principală se derulează în Spania și mai puțin în Canada. Suntem o companie care are o mină de aur în nordul Spaniei și acum ne pregătim să deschidem a doua mină, de nichel, în sudul țării amintite. Avem 280 de salariați care lucrează pentru noi, la mina de aur, din care doar trei sunt străini, restul sunt spanioli, deși suntem o companie canadiană sută la sută. Este poate chiar comic, dar din cei trei străini, doar unul este canadian. Așa cum v-am mai spus, noi exploatăm aur și în curând vom exploata și nichel.
        -Puteți să faceți o legătură între mina de la Rio Narcea și prezența dumneavoastră în județul Alba?
        -Personal, eu urmăresc acest proiect de la Roșia Montană cu foarte mare interes. Urmărim și o posibilă implicare în mineritul din Europa, în general. Ne-am uitat și la proiecte din Finlanda, Grecia, Bulgaria și am ajuns în România. Este o vizită tehnică, pentru a vedea dacă putem face ceva în comun.
        -Din câte cunosc eu, între Rio Narcea și Roșia Montană există unele asemănări...
        -Cele două operațiuni miniere sunt identice, atât doar că mina de la Roșia Montană este mult mai mare. Și proiectul nostru constă într-o carieră deschisă. De asemenea, am avut și noi o localitate situată chiar deasupra depozitului de resurse de aur, pe care a trebuit să o mutăm complet. Există multe case și oameni chiar lângă marginea carierei la circa 20 de metri. Este o zonă rurală, ca și aici, cu case, animale. Deosebirea este că râurile din zonă sunt foarte curate și fără nici o urmă de contaminare, în care viețuiesc pătrăvi și somoni, deși, vă dați seama, lucrăm în condiții complicate din punct de vedere al protecției mediului. De asemenea, au fost excavații încă din vremea romanilor, care au înlăturat o parte din munte. Spre deosebire de Roșia Montană, la Rio Narcea nu s-a intrat în galerii pentru că acolo roca e foarte moale. Dar și acolo am găsit galerii, unele dărâmate, altele nu. Lemnul era carbonizat total. Am studiat modul în care romanii își puneau armăturile la galerii ce datează din anul 150 e.n. Am făcut multe studii și a fost implicat Ministerul Culturii, care este foarte proactiv. Cam asta a fost! Din punct de vedere al procesului tehnologic, acesta este similar. Și aici trebuie să se lucreze în carieră deschisă, după care urmează măcinarea, flotația, ieșirea cu cianuri și sistemul de distrugere a cianurilor care este identic cu cel ce va fi instalat la Roșia Montană.
        Apoi, totul ajunge în iazul de decantare, iar apa folosită nu este contaminată. Un lucru foarte important, care se va face și aici, este păstrarea solului vegetal, care se decopertează la un moment dat și apoi se revegetează. Practic se restabilește peisajul ambiental exact cum a fost înainte. Acestea sunt doar câteva similitudini.
        - A fost ușor să deschideți o mină de aur care folosește cianura într-o țară membră a Uniunii Europene?
        - Nu a fost ușor. A durat cam doi ani. În 1995 a fost prima forare, iar apoi au urmat toate celelalte etape. În 1997, s-a trecut deja la producție.
        - De ce credeți că în România lucrurile merg mult mai greu și îndelungat, din acest punct de vedere?
        - Poate pentru că este un proiect nou pentru România. Mi se pare că mulți politicieni cred că este un proiect foarte complex, dar, de fapt, nu este mai dificil decât un proiect industrial. Este, de fapt, un proiect comun. Noi am avut multe presiuni din partea grupărilor de mediu, prin ziare, care arătau că noi o să aruncăm toate toxinele în râuri, inclusiv cianura, că o să omorâm tot. Prezentul arată că nu au avut dreptate. În Spania mineritul a fost un dezastru, ca aici, în România. Practic, în urmă cu 20 de ani, lucrurile au început să se schimbe, iar acum se pot da exemple bune. Și noi ne-am dorit încă de la început să facem totul bine și așa am făcut.
        Acum deschidem o carieră de nichel într-o zonă foarte frumoasă, situată la vreo 50 de km unde, în urmă cu vreo 5 ani, unul dintre barajele unui iaz a cedat. A fost un mare scandal în Spania și în Europa, dar noi am reușit să-i convingem că suntem în stare să facem lucruri mult mai bune și mai durabile, adică un baraj de reținere a apelor. Când au văzut ce lucruri bune am făcut la mina de aur, totul a fost mai ușor. Cam tot doi ani a durat și perioada de care am avut nevoie să fim gata să-i dăm drumul. Sigur, iarăși am fost supuși presiunilor din partea activiștilor de mediu, apoi au renunțat și am început construcția.
        - Că tot vorbeați de militanții ecologiști. Aceștia sunt activi și la Roșia Montană, unde folosesc termenul de "cianură" ca un fel de bau-bau...
        - În toată lumea ecologiștii își fac prezentările în cel mai catastrofal mod cu putință. Nu numai în Spania și în România, ci în toată lumea. Eu am, în acest sens, de făcut o declarație cât se poate de simplă. Cianura este otrăvitoare. Sigur că da! Așa este și cu detergentul de acasă. Dacă îl bei, poate și mori. Așa este și cu cianura. Dar cine aruncă cianura în apă, pentru că este foarte scumpă? E foarte simplu. Iar dacă o arunci în apă intri la pușcărie și atunci de ce să o faci? Nu are nici un sens. Mă supără foarte tare când cineva mă acuză pentru ceva care aș putea să fac. Dar, de fapt, nici nu gândesc și nici nu fac un lucru rău. Este ca și cum ai acuza o persoană de pe stradă că urmează să-și ucidă soția. Unde este logica la asta? Cine vrea să-și facă rău?
        Ecologiștii vorbesc mult despre cianură pentru că este o otravă, dar lucrul cel mai important este să o folosești în tancuri speciale, solide, sigure și chiar dacă un perete cedează, ceilalți doi opresc orice scurgere. La noi, de exemplu, chiar dacă folosim cianură, pe apa din iazuri avem păsări, rațe care zboară pe lac și nu pățesc nimic rău. Lucruri similare se întâlnesc și în Nevada, în SUA, în Noua Zeelandă și Australia, în locuri unde sunt condiții de mediu mult mai stricte ca în Spania, de exemplu. Eu cred că, la ora actuală, la Roșia Montană marea problemă o reprezintă gravele sechele de mediu de acum. Asta este o problemă mult mai periculoasă decât cianura. Acolo nu există pește în ape. Când o să puneți barajul, o să aveți și pește.
        - Atunci când vorbesc de Roșia Montană, ecologiștii insistă pe "dezastru", chiar dacă s-au dat asigurări că vor fi respectate toate normele românești și internaționale. Cine are dreptate?
        - Ei spun tot timpul că se va întâmpla un dezastru. Dar pe ce se bazează? Pe ce s-a întâmplat în urmă cu 50 de ani? Și eu le răspund la fel. Acum 50 de ani lumea nu avea dușuri în casă. Și astăzi fiecare are un duș în locuință. Ce vreau să spun este că dacă trecutul a fost prost, asta nu înseamnă că la fel este și viitorul. Nu are nici un rost. Ce nu se înțelege este că nici o companie nu cheltuie bani mulți ca să-și permită să greșească. Pentru că altfel banii se duc și alții nu mai vin. Nimeni nu are voie să facă pași greșiți. Este ca și cum vrei să-ți faci o topitorie și apoi să arunci acidul în aer. Sigur, astfel de lucruri s-au întâmplat în trecut, dar acum nimeni nu-ți mai dă voie să faci așa ceva.
        Și nu numai în România, ci peste tot în lume. Aș vrea să mă opresc la un alt exemplu. Sigur, dacă în Spania se dărâmă un baraj de la un iaz este un dezastru. Dar, în aceeași țară, cel mai mare dezastru de până acum a fost ruperea unui baraj de apă. Dar asta nu înseamnă că nu s-au mai făcut alte baraje. S-au făcut în continuare, dar mai sigure. Acum în Spania sunt foarte multe baraje, cu siguranță foarte mare.
        - O altă întrebare. Aceiași militanți ecologiști, susținuți de voci răzlețe ale statului, susțin că cianura nu se mai folosește în țările Uniunii Europene pentru extragerea aurului. Atunci de ce dum­neavoastră o faceți?
        - Această afirmație nu este o greșeală, este pur și simplu o minciună. Vă spun, se folosește în Finlanda, în Suedia, care nu este membră a UE dar are reguli extrem de dure în protecția mediului, în Franța, Spania, de mai mult de 30 de ani, în țări ca Grecia. Și nu numai în minerit, pentru că cianura se folosește și în multe alte domenii ale economiei.
        În legătură cu vocile de care vorbeați, ale autorităților române, eu pot spune că dacă lucrurile stau așa cum spun ei, atunci noi, în Spania, avem ceva probleme. Și vă asigur că nu avem nici o problemă. Noi funcționăm legal și avem legislația de partea noastră.
        - Am insistat pe acest subiect pentru că la noi se tot discută despre cianură și lumea tot nu este lămurită. De aceea cred că opinia unui om cu experiență trebuie cunoscută.
        - V-am mai spus. Ce nu este permis este să arunci otrava în râu. Or nimeni nu vrea acest lucru pentru că intră la pușcărie. În Germania, care este cea mai mare producătoare de cianuri, doar o mică parte se folosește la minerit, restul utilizându-se pentru plasticuri, vopsele, metale. Asta este un alt exemplu despre "interzicerea" cianurii în țările UE.
        - Ce credeți că-i lipsește echipei manageriale de la RMGC să demareze acest proiect?
        - Asta este cam greu pentru mine, să recomand ceva care nu este în țara mea. Însă cred că cea mai importantă este rigoarea, să stabilești regulile și să faci o echipă care să meargă împreună cu autoritățile la mine similare din lume, operaționale, să vadă ce se întâmplă acolo. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Pentru ca toată lumea să realizeze că astfel de lucruri există și funcționează bine. Eu aș cere în primul rând rațiune. De ce? Pentru că prețul aurului este variabil în fiecare an, așa că dacă tot timpul proiectul va fi amânat și prețul aurului va scădea. Este foarte mare păcat pentru că puteți pierde o mare oportunitate de a beneficia de prețul mare al aurului. Acum este un moment bun.
        - Ce a însemnat deschiderea minei la Rio Narcea din punct de vedere economic și social, pentru comunitatea locală?
        - În zona în care lucrăm noi, practic, de când am deschis mina nu există șomaj. Primarul este foarte fericit pentru că am angajat localnici și i-am școlarizat. Era o zonă din care localnicii au plecat la oraș să-și caute un loc de muncă, dar, de când am venit noi, mulți s-au întors. Pentru economie este o investiție foarte, foarte bună. Mai ales pe timpul verii, turismul a fost reactivat pentru că multă lume vine să vadă cum arată o mină. Acest lucru se va întâmpla și la Roșia Montană. Lumea încă nu știe cât de bun poate fi un asemenea proiect pentru Roșia Montană.
        - După analiza pe care o faceți, v-ar interesa să și investiți în mineritul din județul Alba?
        - Probabil că da, pentru că situația geologică este foarte bună. Dar pe noi în primul rând ne interesează timpul. Adică, în cât timp poți face o afacere.
        - Așteptați mai întâi un eventual răspuns al autorităților în cazul proiectului de la Roșia Montană?
        - Nu. Eu sunt ferm convins că acest proiect va merge înainte, însă în timp.
        - Vă mulțumesc pentru deschiderea de care ați dat dovadă răspunzând întrebărilor noastre.
    A consemnat Florin ROMAN

    "Nu contează cine va fi președintele, important este să câștigăm alegerile"
    •a declarat prefectul Mugurel SÂRBU referitor la lupta pentru putere din PSD Alba
          La solicitarea insistentă a mai multor reprezentanți ai mass-media locală, prefectul Mugurel Sârbu și-a exprimat ieri un punct de vedere personal (mai mult decât neutru) vizavi de subiectul cel mai la modă în aceste zile și anume desemnarea noului președinte al organizației județene a PSD Alba. În primul rând domnia-sa a menționat că nu s-a hotărât încă dacă va candida pentru funcția supremă în partid, dar că în momentul luării unei decizii, presa județeană va fi prima care va fi informată în acest sens. Apoi a continuat:"Nu contează în final prea mult cine va fi președintele organizației. Important este ca acesta, împreună cu echipa pe care și-o va forma, să fie capabil să conducă partidul spre victorie în alegeri, atât în cele locale cât și la cele generale. Nu pot să spun eu, acum, care ar fi cea mai competentă persoană, capabilă să preia frâiele organizației, pentru că această noțiune (n.r. - com­petența) cu greu poate fi cuantificată. Personal, cred că vor depinde foarte multe de imaginea pe care o are acel om, dar mai ales de faptele sale, indiferent de locul unde își desfășoară activitatea. Nu în cele din urmă, cred că un rol important îl joacă și aspectul fizic. Oricum, la ora actuală, PSD Alba are un președinte interimar, iar mai multe lucruri legate de activitatea partidului ar trebui să le discutați cu dânsul", a conchis prefectul de Alba, care este totodată și vicepreședinte al organizației județene a PSD. Referitor la situația universitară a senatorului Cornel Filipescu, prefectul Mugurel Sârbu a mai declarat că nu își permite să facă nici un fel de comentariu la adresa superiorului său pe linie politică.
        Ultima oră: Este posibil ca astăzi, la Alba Iulia, să fie prezent Ioan Rus, ministrul Administrației și Internelor, pentru clarificarea situației Organizației Alba a PSD.
    Răzvan JURCĂ

    Încălzirea vremii a generat primele probleme
    •La Galda de Sus apa dintr-o vale a ieșit din matcă *Debitele râurilor sunt în ușoară creștere *Pro­bleme la Benic, Gârde și pe Valea Sebeșului
          Așa cum era de așteptat, încălzirea vremii din ultimele zile a dus la topirea zăpezilor și a ghețarilor în mai multe zone ale județului, motiv pentru care, debitele au crescut ușor pe principalele râuri. Din păcate, pe râurile mici, inundațiile se produc mai ușor deoarece majoritatea albiilor sunt colmatate sau blocate cu tot felul de gunoaie menajere și resturi vegetale, iar la munte cu lemne și rumeguș. Protecția Civilă a fost chemată să intervină la Galda de Sus, unde, susțin autoritățile locale, apa dintr-o vale a ieșit din matcă, ca urmare a adunării unor sloiuri de gheață într-o zonă curbată. Apa revărsată a pătruns în curțile a trei localnici. Varianta celor de la Protecția Civilă Alba este că blocarea pârâului se datorează unui colmataj de altă natură. IPC susține că totul a plecat de la un canal plecat din pârâu care dirija o parte din apă spre o moară. Aici s-au adunat ghețuri iar apa nu a mai avut posibilitatea de a-și urma cursul normal. În aceeași zi, echipele de la Protecția Civilă, conduse de col. Dumitru Ghețe, au fost solicitate să intervină la Benic, pe motiv că apa a ieșit de sub gheață și a inundat drumul. Practic, în loc să pună mâna pe lopată și târnăcop, pentru a croi un șanț de scurgere a apei, localnicii au preferat să aștepte sosirea soldaților, care să spargă gheața. La barajul de la Gârde, din Apu­seni, cei de acolo au învățat din experiența de anul trecut și nu au mai blocat sloiurile, ci le-au dat drumul pe Arieș în jos. Din cauza poleiului, DN 67 C între Șugag și Oașa a fost impracticabil între km 86 și 118. În cele din urmă a fost aruncat material antiderapant, iar traficul rutier se desfășoară în condiții de iarnă. Ieri după-amiază a început să ningă din nou și stratul de zăpadă s-a depus în aproape tot județul. Se pare că și timpul se va răci iarăși în următoarele zile, așa că să sperăm că vom scăpa de inundații cel puțin pentru o vreme.
    Florin ROMAN

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.