Prima pagină Ediția din: 17.1.2004
 Meniu pentru stângaci
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • După ce a terorizat Munții Apuseni
    Ursul "Dracula" a fost împușcat
        Viața și așa destul de săracă și aspră a moților a fost terorizată ierni de-a rândul de o impresionantă sălbăticiune de peste 400 kg - ursul "Dracula", cum l-au numit cei cărora le-a produs frisoane și spaimă, precum și numeroase prejudici, omorându-le vitele din grajd. Iată că, după o îndelungă așteptare, "Dracula" a fost răpus într-una din zilele lunii noiembrie a anului trecut de grupa de vână­toare din Baia de Arieș. Așa că locuitorii comunelor Sălciua, Ponor, Rimetea, Vălișoara, pe unde umbla bezmetica namilă, răsuflă acum ușurați. Fiorosul "Dracula" a fost împușcat după cum ne informează corespondentul nostru, Alexandru Cozma, în Lunca Arieșului de pe Muntele Bedeleu. Prin împușcarea acestei namile oamenii din co­munele terorizate de raidurile năpraznice ale acesteia dorm liniștiți că nu le mai hăcuie animalele. Cinste vânătorilor! (G.M.)
    Nu sunt de-ajuns tradiția și eroismul
    Unitățile de Vânători de Munte din Câmpeni și Abrud în pericol de desființare
        Planul de restructurare a Armatei Române va atinge inevitabil și județul Alba, printre unitățile vizate numărându-se și cele de Vânători de Munte din Abrud și Câmpeni. Se intenționează ca în această zonă să rămână doar una singură și anume în localitatea Brad din județul Hunedoara. Prefectul Mugurel Sârbu a precizat, în cadrul unei conferințe de presă, că este la curent cu aceste intenții, dar că va întreprinde demersurile necesare la Ministerul Apărării Naționale, pentru a evita adoptarea unor asemenea măsuri."Trebuie să existe și în Munții Apuseni asemenea unități, chiar dacă cu efective mai reduse, și vom face tot ceea ce depinde de noi pentru a le păstra", a declarat șeful administrației publice județene. (R.J.)
    Lovitură de teatru pe eșichierul politic județean
    •Av. Ioan Rus îi propune lui Mircea Hava o fuziune la nivel județean a organizațiilor PSD și PD
          Președintele suspendat al PSD Alba, av. Ioan Rus, s-a arătat plăcut surprins de poziția primarului municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, care a afirmat într-o emisiune radiofonică că nu ar avea nimic împotriva venirii fostului prefect în rândurile Partidului Democrat. "A­preciez sincer fair-playul politic al d-lui Hava, personaj cu care am avut multe dispute pe vremea când eram prefect al județului și președinte nesuspendat al PSD Alba. Mi-a plăcut și faptul că pri­marul albaiulian a scos în evidență contribuția mea nemijlocită la atragerea unor însemnate fonduri pentru județul Alba, aspect pe care din păcate nu l-am regăsit în rândurile colegilor mei de partid, care nu mi-au arătat recunoștință aproape niciodată. Îi mulțumesc lui Mircea Hava pentru intențiile sale, dar eu sunt un membru fidel al PSD și așa voi rămâne. În schimb, îi propun d-lui Mircea Hava o fu­ziune a organizațiilor județene Alba a PSD și PD pentru a transmite în acest sens un prim semnal al unificării social-democrației la nivel național", ne-a declarat av. Ioan Rus. (R.J.)
    Ocol silvic privat la Aiud
        Prefectul Mugurel Sârbu va avea peste câteva zile o întâlnire cu toți primarii din zona municipiului Aiud, care i-au solicitat șefului administrației publice județene sprijinul în constituirea unui ocol silvic privat. La întâlnirea de la sediul Prefecturii vor participa și re­pre­zen­tanți ai Direcției Silvice Alba, dar și din partea ocolului silvic privat din Sebeș. S-a estimat că în zonă ar exista 8.000 de ha de pădure a căror administrare ar fi mult îmbunătățită dacă s-ar apela la re­gi­mul privat.(R.J.)
    Disponibilizări în mineritul din Apuseni
        Deputatul liberal Dan Simedru a declarat ieri în cadrul unei conferințe de presă că din informațiile pe care le deține, Minvest Deva, companie națională din care fac parte și minele din Apuseni, va disponibiliza circa 1200 de mineri. Liberalul a acuzat PSD că după ce a trecut la închiderea minelor, se pregătește să anuleze și statutul de zonă defavorizată pentru cei care doresc să investească în Apuseni, ceea ce după părerea domniei sale, ar produce efecte negative, greu de evaluat pentru viața moților. Deși tot mai multă lume vorbește de acest lucru, un lideruț sindical de la Baia de Arieș a ținut să ne contrazică, afirmând că cifra avansată de noi și faptul că închiderea unor mine din Alba este preconizată în acest an reprezintă doar "povești". Om trăi și om vedea.(F.R.)
    Săptămâna de rugăciune
        Bisericile creștine din întreaga lume dedică săptămâna 18-25 ianuarie a fiecarui an rugăciunii pentru unitate. Tema Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor din acest an este cuvântul Sfântului Apostol Pavel: "Pace vă las vouă, pacea Mea o dau vouă" (Ioan 14,27), informează Patriarhia Română. (F.R.)
    Achiziția de carte
        În bugetul pe 2004, Consiliul județean Alba a alocat doar 350 de milioane de lei pentru Biblioteca județeană "Lucian Blaga" în vederea achiziției de carte. Suma i se pare total insuficientă consilierului PNȚCD Iuliu Hada, care a solicitat colegilor săi să suplimenteze această sumă, mai ales că, spune el, majorarea TVA-ului la carte va duce la o scumpire a acesteia. Propunerea urmează să fie discutată de CJ Alba.(F.R.)
    Rata șomajului - 8,8 la sută
        Numărul șomerilor aflați în evidența AJOFM Alba și care primeau ajutor de șomaj a fost la finele anului trecut de 6.763 persoane (din care 3.030 femei). De asemenea, în aceeași perioadă beneficiau de ajutor de integrare profesională 1.234 de șomeri, din care 518 mun­citori, 425 de persoane cu studii medii și 291 cu studii superioare. În evidențele AJOFM Alba erau cuprinși la sfârșitul lunii decembrie 2003 și 9.251 de șomeri neindemnizați. Rata șomajului în județul nos­tru se cifra, în perioada de referință, la 8,8 la sută. (A.D.T.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.