Ultima oră
 Meniu pentru stângaci
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Se menține suspansul în organizația PSD Alba
    •Vizita ministrului Ioan Rus nu a adus nici o cla­rificare
          Aflat în drum spre Cluj - Napoca, ministrul Administrației și Inter­nelor Ioan Rus a poposit pentru câteva ore la Alba Iulia, unde a participat la ședința Delegației Permanente a PSD Alba. Prezența unuia dintre membrii marcanți ai PSD la Alba Iulia a fost privită de foarte mulți ca o primă încercare de clarificare a situației în privința desemnării noului președinte al organizației județene a partidului de guvernământ, dar starea de incertitudine nu a fost însă nici pe departe lămurită. Ieri, ministrul Ioan Rus a declarat înainte de ple­care într-o conferință de presă ad-hoc, că a fost desemnat de către organizația centrală a PSD să se ocupe de județul Alba și că discuțiile din cadrul Delegației Permanente s-au axat cu precădere pe pregătirea organizației județene în vederea analizei la care va fi supusă în cursul zilei de marți 20 ianuarie la București, fiind abor­date, de asemenea, și problemele administrative ale județului. "Nu s-a discutat nimic în legătură cu alegerea președintelui, acest lucru urmând să se producă în cadrul Conferinței care va avea loc, probabil, în prima jumătate a lunii februarie. Sunt convins că or­ganele de conducere ale PSD Alba își vor desemna cel mai adecvat candidat posi­bil la această funcție, dar asta nu exclude și posi­bilitatea anunțării altor candidaturi". În continuare vicepreședintele PSD a lăudat activitatea depusă până în prezent de pre­fectul Mu­gurel Sârbu menționând că "este o alegere bună, numirea d-nului Sârbu în această funcție, dar trebuie să aibă continuitate, să se autodepășească în permanență". În schimb Ioan Rus a evitat să se pronunțe despre activitatea senatorului Cornel Filipescu afirmând că nu s-a discutat așa-ceva în ședința Delegației Permanente. Spune și asta ceva, nu?
        La final, agasat și amuzat totodată de întrebările insistente ale jurnaliștilor cu privire la președintele PSD Alba, ministrul Admi­nistrației și Internelor a dat-o pe glumă: "Voi pe cine vreți să punem președinte? Vreau să fac niște mișcări în partid și vă dau la fiecare o foaie să vă treceți preferința. Cine credeți că e cel mai bun pentru a fi președinte al PSD Alba? Bineînțeles că și din partea noastră, dar și din partea domniei-sale întrebarea a rămas fără răspuns. Deo­cam­dată.
    Răzvan JURCĂ

    În ciuda chibiților
    PD Alba nu are dezertori
        Ieri, liderii Partidului Democrat Alba au respins speculațiile privind existența vreunor disensiuni majore în cadrul organizației. Astfel președintele PD Alba - Mircea Hava și deputatul Alexandru Pereș au susținut că există diferențe de păreri, dar ele sunt doar expresia democrației care stăpânește în organizația PD Alba și nu sunt de natură să genereze disputele pe care și le doresc cei care urmăresc slăbirea sau chiar dispariția PD. Alexandru Pereș a afirmat chiar că toate aceste zvonuri sunt lansate și alimentate de PSD, care ar face mai bine să-și vadă de problemele existente în organizația județeană Alba. La rândul lor, vicepreședinții PD Alba - Doru Cetean și Ion Dumitrel au dezmințit speculațiile referitoare la o eventuală plecare a lor din PD spre formațiunea politică pe care fostul președinte PD - Petre Roman a anunțat că o construiește. "Nu fugim dintr-un loc în altul pentru binele nostru personal. Atât de mult suflet și efort am depus la PD încât mă consider unul dintre principalii constructori ai PD Alba." - a precizat Ion Dumitrel. În ce-l privește, Doru Cetean a declarat: "Nu trec! L-am susținut pe Petre Roman atunci când s-a ales noul președinte al Partidului Democrat. A câștigat Traian Bă­sescu, el este președintele partidului și lucrăm cu el. Dacă Petre Roman pleacă, o face fără mine. Eu rămân la Partidul Democrat".
    Anca DINICĂ

    Deputatul liberal de Alba, Dan Simedru, acuză mafia lemnului
        Parlamentarii Dan Coriolan Simedru, deputat PNL de Alba, vice­președintele Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor și Corupției și Becsek Garda Dezso, deputat UDMR, membru al aceleiași comisii l-au acuzat pe directorul Romsilva, Ion Dumitru, că protejează pe cei implicați în „mafia lemnului" din județul Harghita, unde „au dispărut" patru păduri, ceea ce reprezintă câteva zeci de mii de metri cubi de material lemnos.
        Circa 40 de mii de metri cubi de lemn s-au furat și comercializat ilegal, numai în una din cele patru păduri „dispărute" din zona Gheorgheni, ceea ce a adus statului un prejudiciu de 17 miliarde de lei (la plata TVA-ului și a impozitului pe profit sau venit). Aceste dezvăluiri au fost făcute luni,12 ianuarie, la Cluj-Napoca, de parlamentarii Dan Coriolan Simedru și Becsek Garda Dezso, care au prezentat o analiză a neregulilor din domeniul administrației fo­restiere și a bazei forestiere din zona Gheorgheni, județul Harghita. Ancheta a fost demarată ca urmare a sesizărilor primite din partea cetățenilor cărora urma să le fie retrocedată o parte din pădurile fu­rate.
        „Primele cercetări din zona Gheorgheni s-au soldat cu un semi­eșec, pentru că ne-am lovit de o lipsă de colaborare din partea autorității locale, a poliției și a organelor silvice județene, care nu și-au adus un sprijin real în aflarea adevărului în legătură cu aceste defrișări masive", a afirmat deputatul liberal Simedru. Parlamentarii au afirmat că licitațiile au fost trucate și câștigate de „firme căpușă" ale angajaților silvici. În același timp, într-un raport al Gărzii Na­ționale de Mediu se constată că șeful Ocolului Silvic Gheorgheni a eliberat autorizațiile de exploatare și a dispus întocmirea foilor de însoțire a materialului lemnos către Asociația proprietarilor din pă­durea Lazarea, fără ca aceasta să fie proprietara pădurii respective. Mai mult, după cum a afirmat deputatul UDMR, acestea nu aveau dreptul de exploatare și nu aveau împuternicirea din partea mem­brilor să exploateze pădurea. „Am convingerea că, din păcate, cri­teriile pe care se acordă funcțiile nu sunt criterii profesionale, morale sau manageriale, ci se bazează pe clientela politică și pe cât de bine se pricep să organizeze protocoale și vânători cu potentații zilei" afirmă deputatul Simedru. Liberalii au trimis această cauză spre rezolvare către Parchetul Național Anticorupție, urmând ca, în luna februarie, Inspectoratul General al Poliției să trimită o echipă în Gheorgheni pentru inventarierea reală a nivelului furturilor și pre­judiciilor. (N.I.T.)
    Consilierul liberal Dan Motreanu vrea la vedere raportul "excursiilor administrative"
    •PNL de acord cu modificările aduse la legile ele­cto­rale
          În cursul zilei de ieri a avut loc obișnuita conferință de presă a organizației PNL Alba la care au participat deputatul Dan Simedru, președintele Tineretului Național Liberal, Dan Motreanu și consilierul județean Georgel Tudose. Ultimul dintre aceștia a făcut referire la dezbaterile din cadrul CJ Alba, pe tema programului SAMTID, precizând că PNL este de acord cu investiția dar nu și cu altă modalitate decât cea cuprinsă în nota de prezentare citită în fața consilierilor. "Noi, liberalii, nu suntem de acord cu înființarea altor societăți locale în care să fie numiți activiști PSD, în locul celor de acum ce se vor desființa. Dorim semnarea unor contracte sub antrepriză", a mai spus Tudose. Liderul tinerilor liberali, Dan Motreanu, a salutat ultimele modificări ale Legii electorale (prag de 5 la sută pentru consilii locale și județene, posibilitatea alegerii primarului din primul tur dacă are 50 la sută plus unu din numărul de voturi valabil exprimate și procent de 7 la sută pentru alianța a două partide, sau de 8 la sută pentru alianțe formate din mai multe partide). El a adăugat că dacă aceste modificări ar fi operat și la alegerile locale din 2000, în CJ Alba ar fi intrat doar cinci partide, în loc de 10. Ar fi rămas pe dinafară PRM, PUNR, FER, ANCD și UDMR. Ultimii riscă să rămână în afara scenei politice la alegerile locale din acest an, pentru că populația de etnie maghiară cu drept de vot este undeva în jur de 4 la sută. În opinia liberalului, partidele mici vor avea probleme în dorința de a mai accede în "parlamentele locale" iar membrii acestora vor migra spre alte formațiuni. Dan Motreanu a declarat că TNL speră ca, la alegerile din 2008, consilierii locali și județeni să fie aleși uninominal și nu pe liste. Liberalul a mai cerut, în calitate de consilier județean, o listă cu deplasările în străinătate pe anul 2003, pe care le-a catalogat drept excursii administrative. "Sunt de acord cu deschiderea inter­națională, dar trebuie să vedem care sunt și rezultatele, dacă au vreo finalitate. Bugetul pe acest an, de 4,4 miliarde de lei, mi se pare mult prea mare, și sunt convins că va fi epuizat până la mijlocul acestui an". Motreanu a spus că în actuala legislatură nici un consilier județean al PNL nu a fost în vizită în străinătate sub tutela CJ Alba. Deputatul Dan Simedru a reamintit că " Alianța D.A. PNL-PD" a fost înregistrată la Tribunalul București, deși " PSD-ul a pus bețe în roate înregistrării, de teamă că vor pierde alegerile".
    Florin ROMAN

    Discuții politice pentru SAMTID
        Satisfacția provocată de situarea pe primul loc la nivel de țară a proiectului prezentat de mai multe localități din județul Alba în cadrul Programului SAMTID este acum umbrită de neînțelegerile apărute la nivelul unor consilii locale. Aceste neînțelegeri pot chiar să ducă la pierderea celor 13 milioane de EURO destinați refacerii rețelelor de apă din localitățile incluse în proiect. Numai pentru municipiul Alba Iulia pierderea ar fi de 3,5 milioane EURO.
        Concret, este vorba de amânarea de către consiliile locale din Aiud și Cugir a fuziunii dintre societățile comerciale de distribuție a apei potabile cu SC Apa CTTA. În acest fel una dintre condițiile principale impuse de Programul SAMTID - operatorul unic - nu se va îndeplini, iar banii... vor pleca spre locuri cu administratori mai înțelepți. Primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava este foarte supărat pe "recalcitranți", pe care-i suspectează că sunt mai pre­ocupați de satisfacerea unor interese meschine, de cumetrie, decât de binele public. Oricum, o mulțumire tot are primarul albaiulian - proiectul a fost conceput de specialiștii primăriei pe care o conduce, care au dovedit astfel că sunt în stare să lucreze în conformitate cu cerințele europene privind accesarea fondurilor de sprijin. Or, se știe că România, în ansamblul său, duce mare lipsă de asemenea specialiști.
        În încercarea de a se debloca situația primarul Mircea Hava a participat la o discuție politică cu liderii PNȚCD, PUR și PNL (care au consilieri locali la Aiud și Cugir). "Este un lucru care numai la noi se poate întâmpla, să ne adunăm la o discuție politică, atunci când nu trebuia decât una economică. Dar asta-i situația. Și mai vrem să intrăm în Europa!" - și-a vărsat năduful Mircea Hava.
    Anca DINICĂ

    Neglijența SC Drumuri și Poduri Locale Alba strică iarna ce repară vara
        Doar la o zi după ce au fost criticați pentru neintervenția la polei, drumarii de la SC Drumuri și Poduri Locale Alba și-au dat din nou în petec. În urma ninsorilor abundente de joi, 15 ianuarie, ieri dimineață drumul județean dintre Mogoș și Întregalde era blocat, fapt constatat și de vicepreședintele CJ Alba - Doru Cetean venit, așa cum a promis, în control. Până la ora 10.00 nu intervenise încă nici un utilaj. În plus o situație aparent ilară, dar gravă prin consecințele sale s-a înregistrat pe drumul județean Galda de Jos - Galda de Sus.
        Plecat să spargă podul de gheață format pe Pârâul Gălzii la Galda de Sus, un trailer transportând un buldozer nu a putut urca prima pantă mai serioasă. Desigur datorită poleiului! Așa că bul­dozerul a fost coborât de pe trailer și a parcurs, pe șenile (!) mai mult de o jumătate de kilometru. Precizăm că drumul respectiv a fost asfaltat în urmă cu un an. Iar cât de bine fac șenilele asfaltului se știe. Probabil că la primăvară drumul va trebui reparat din nou pe porțiunea în cauză. La toate aceste operațiuni asista și șeful districtului din zonă al SC DPL Alba SA, care însă nu avea în zonă nici utilaje și nici oameni. Abia în jurul orei 11.00 au apărut și dru­marii. Chemată la discuții în jurul orelor 12.00 la Consiliul jude­țean Alba, conducerea de la SC DPL Alba SA nu a venit. Știu ei de ce?
    Anca DINICĂ

    A căzut de la etajul IV
        O femeie din Alba Iulia a decedat după ce a căzut de la etajul IV al unui bloc. Victima este Ana Borza de 78 de ani. Femeia a fost văzută ultima dată când încerca să-și pună hainele groase într-un dulap de pe balcon, apoi a căzut peste balustradă. Moartea a fost violentă, iar acum se fac cercetări pentru a se stabili cu exactitate cauza morții.(F.R.)
    Paradoxuri ale tranziției la Cugir
        Aproximativ 60 de angajați de la SC Cugir au protestat ieri timp de mai multe ore, în fața secției de Produse Speciale, ca urmare a faptului că vor fi disponibilizați de la 1 februarie. Protestatarii susțin că motivul pentru care au fost trecuți pe listele cu cei disponibilizați ar fi faptul că, pe parcursul anului trecut, s-au aflat în concediu medical. Conducerea societății spune că, în 2003, peste șapte sute de muncitori au avut concediu medical, valoarea sumelor plătite acestora fiind de circa 20 de miliarde de lei. Se pare că mulți dintre aceștia s-au aflat de fapt la muncă în străinătate.(N.I.T.)
    La propunerea lui Ionuț Fulea
    Festivalul "Felician Fărcașu" finanțat de la buget
        Consilierul PD, Ionuț Fulea, a reușit să-i convingă pe colegii săi să includă pe lista activităților culturale din acest an și festivalul "Felician Fărcașu", organizat la Sebeș și care s-a bucurat de o mare apreciere în rândul publicului. Propunerea lui Ionuț Fulea a fost supusă la vot și a fost votată în unanimitate. Așadar, locuitorii din Sebeș vor avea parte și în acest an de festivalul care le este atât de drag.(F.R.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.