Curier județean
 Meniu pentru stângaci
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Duminica celor zece leproși
        Fără îndoială, cea mai neiertătoare boală de pe vremea Mântui­torului era lepra. Nu avea leac și pe deasupra mai era și molip­sitoare, motiv pentru care cei atinși de această maladie trebuiau izolați de oamenii sănătoși sau de cei ce sufereau de alte boli.
        Locurile unde trăiau nu erau în spitale, în sanatorii sau în centre civice ci în pustie, unde erau pândiți de un dușman în plus, anume de fiarele sălbatice din care pricină erau siliți să se strângă în grupuri mai numeroase pentru a se apăra. Lepra era cea mai dezgustătoare boală, pentru că-l punea pe bolnav în situația de a privi cum se desprinde carnea de pe el, se vedea cum se împu­ținează pe zi ce trece până nu mai rămânea decât o umbră înfri­coșătoare, care în final își dădea duhul.
        Într-o situație similară se găseau și cei zece leproși pe care i-a întâlnit și vindecat Mântuitorul. A fost un caz fericit, când credința bolnavilor s-a întâlnit cu mila Atotputernicului și a rezultat o lecție de viață pe care nu trebuie să o pierdem din vedere nici cei ce trăim la aproape două milenii după cele petrecute atunci. De ce, pentru că problema leprei n-a fost rezolvată definitiv nici atunci, nici mai târziu și nu e rezolvată nici acum.
        Cu acel prilej, Mântuitorul a demonstrat clar că boala este vindecabilă dar nu o vindecă fără participarea noastră. În afară de creație, când omul a fost făcut fără să fie întrebat, Dumnezeu îl face pe om coautor la toate lucrările care privesc mântuirea lui, ori se vede că la acest capitol creatura este mereu restantă, motiv pentru care bolile și neputințele sufletești și trupești continuă să năpă­dească și să stăpânească suprafețe întinse din ogorul ființei umane.
        Unii comentatori, interpretând alegoric această întâmplare, sunt de părere că cei zece leproși simbolizează fiara din Apocalipsa XIII , 1 „care avea zece coarne și șapte capete și pe coarnele ei zece steme și pe capete: nume de hulă"; alții au asemănat pe leproși cu cele zece porunci bolnave total nesocotite. Chiar acum stau cu Scriptura deschisă la Ieșire cap.XX, unde se află cele zece porunci sau decalogul pe care Dumnezeu prin Moise l-a dat poporului ales ca ghid și îndreptar de viață. Este ușor de observat că nimic n-a rămas neatins de urgia omenească. Toată legea Dumnezeiască a fost făcută țăndări de agresiunea violentă a omului, care s-a ames­tecat în cele mai intime lucrări ale lui Dumnezeu. Dacă la darea Legii poporul nu avea voie să se apropie nici măcar de muntele cel sfânt în jurul căruia Moise a tras brazdă, mai târziu răufăcătorii au intrat cu brutalitate în pământul sfânt și au semănat neghina prin grâ­ul cel curat.
        Sf. Vasile cel Mare (sec.IV) a făcut primele așezăminte de ocro­tire socială din era creștină. Printre aceste așezăminte a construit și o leprozerie unde a strâns pe toți leproșii tratându-i personal cu a­tâta dragoste încât sărutându-le și rănile, mulți se vindecau. Este o me­todă de taumaturgie pe care până la el nimeni n-a mai practicat-o.
        Exemplul Mântuitorului, care a vindecat pe cei zece, și cel al Sfântului Vasile, care, ignorând primejdia molipsirii, au demonstrat că dragostea față de omul aflat în suferință este mai tare decât boala. Acest lucru să fie îndemn și pentru noi cei tari în șovăială și zăbavnici în facerea de bine, dar care printr-o modificare de atitudine și accelerare de ritm pe calea binefacerii, ne putem apropia fie și la scară mică de cele două mari exemple pe care le-am pomenit mai sus. (Pr. Petru PINCA)
    Cerșetorii din Alba - în vizorul jandarmilor
        Potrivit informațiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al Coman­damentului Județean de Jandarmi Alba, mr. Toader Popa, în ultimul trimestru al anului 2003, au fost amendate 29 de persoane surprinse la cerșit. În prima jumătate a lunii ianuarie 2004, jandarmii au amen­dat deja 21 de persoane surprinse la cerșit, dintre care 8 au fost "taxate" marți, 13 ianuarie, zi de piață la Alba Iulia. "Din punctul nos­tru de vedere nu considerăm că acțiunile din 2004 ar reprezenta o "ofensivă" împotriva fenomenului cerșetoriei ci este vorba doar de o continuitate pe această linie, demarată la intrarea în vigoare a Legii 61/1991" declară col. Aurel Capătă, adjunctul comandantului CJJ Alba.
        Totodată, dânsul a apreciat că la Alba Iulia nu există cerșetori a­gresivi, catalogând drept "fenomen izolat" incidentul consumat zilele trecute la Alba Iulia când mai mulți responsabili guvernamentali au fost trași de haine de cerșetori pentru a primi bani. Mr. Toader Popa a mai precizat că jandarmii nu au locații fixe în care să acționeze cu predilecție împotriva cerșetorilor. Acesta a mai spus că a întâmpinat chiar opoziție verbală din partea unor cetățeni atunci când jandarmii au acționat împotriva cerșetorilor, mai ales în zona lăcașelor de cult. Col. Capătă a subliniat că în prezent există suspiciuni serioase cu privire la fenomenul organizat al cerșetoriei, însă filiera acestora este foarte maleabilă, datele de identitate ale celor surprinși la colț de stradă fiind foarte greu de confirmat. Reprezentanții jandarmeriei au mai precizat că vor continua acțiunile de stopare a ascensiunii fenomenului cerșetoriei. (N.I.T.)
    A fost adoptat
    Bugetul municipiului Sebeș pe anul 2004
        În ultima ședință a Consiliului local al municipiului Sebeș des­fășurată în urmă cu două zile a fost adoptat bugetul localității pe a­nul în curs. Astfel, veniturile municipiului Sebeș au fost estimate la suma de 166 de miliarde de lei, din care 87 de miliarde lei vor re­prezenta veniturile proprii. Investițiilor le-a fost alocată suma de 47 miliarde lei, o parte însemnată din această valoare (15 miliarde lei) urmând să provină dintr-o nouă emisiune de obligațiuni municipale. De menționat, de asemenea, că la capitolul "Asistența socială" a fost stabilită suma de 19 miliarde lei, iar cheltuielile salariale ale a­pa­ratului propriu al Primăriei vor fi de circa 11,2 miliarde lei.(R.J.)

    Sus

    © Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
    Toate drepturile rezervate.