Editorial
 Meniu pentru stângaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Cine a tocat... "mașina de tocat"?
        La noi totul e bine când se termină rău. Să ne explicăm. Având un generic extrem de sugestiv, "Mașina de tocat", emisiune a TVR ce a avut o mare audiență la public a fost scoasă din grila de pro­grame a televiziunii române libere. Moderatorul ei, Stelian Tănase, un analist de prim rang al fenomenului politic și social românesc actual, un foarte bun scriitor și politolog invita la emisiunea sa oa­meni de toate culorile și spunea lucrurilor pe nume, cu alte cuvinte deranja, vezi Doamne, aisbergul puterii. Fiind un ziarist independent și emisiunea așișderea n-a fost pe placul guvernului Năstase și atunci ea a fost demolată pur și simplu. După cum declară cunos­cutul politolog, jugularea emisiunii cu pricina n-a fost o surpriză pentru el. Din păcate avusese și alte antecedente, când i-au mai fost oprite de la difuzare alte două. Și culmea, tot de când PSD-ul se află la putere. Ce putem deduce de aici? Că o anumită parte a presei nu e pe placul puterii pentru că, lăsată să-și facă meseria, ar duce la erodarea acesteia. Și când? Tocmai acum în preajma cam­paniei electorale. A fost o manevră cu țintă dublă: să fie scoasă emi­siunea înainte de începerea campaniei electorale și realizatorul să nu fie victimizat, astfel încât să nu creeze o imagine nefavorabilă guvernului cum că ar controla televiziunea, creându-și o imagine ex­ternă proastă și ar neliniști Bruxelles-ul, unde ai noștri fac eforturi disperate pentru a arăta că avem o democrație funcțională, libertate de exprimare, etc. Atacul a fost cât se poate de subtil, în sensul că i s-a băgat de vină emisiunii că nu are audiența scontată, care să recunoaștem este o găselniță de prost-gust. Mai degrabă trebuie luate în considerare ieșirile la rampă ale agathonului, cel ce a vrut să încrucișeze floristic cele două continente în alb și negru, res­pectiv Europa și Africa prin sădirea exoticilor palmieri pe litoralul românesc al Mării Negre, prin care a intoxicat opinia publică cu sce­nariile sale apărute în presă conform cărora aceste atacuri ar fi fost o comedie menită să dea credibilitate TVR, cum spune însuși autorul emisiunii și nu atacuri împotriva emisiunii "Mașina de tocat".
        Ce denotă suprimarea acestei emisiuni și a altora, ca și a unor posturi de televiziune independente? Că viața unui jurnalist in­de­pendent este aproape imposibilă. Unde să scrie, unde să lucreze într-o televiziune sau un post de radio, când în spate se ascund grupuri de interese, mai puțin profesionale, cât politice. Oriunde e îndreptată camera de luat vederi, despre orice subiect spinos ai scrie încalci interesele cuiva. Culmea, că la angajarea pe un ase­menea post nu ți se cer calități profesionale, ci cu totul altceva, să fii obedient, să nu deranjezi pe cine nu trebuie. Asta e!
        Desființarea acestei emisiuni, ca și atacurile, agresiunile fizice împotriva unor ziariști dă de înțeles că nu ai voie să destrami jocuri, clici politice și bani. Și apoi cum să ai audiență sporită când se invită din oficiu tot felul de lideri politici fără nici un fel de charismă și pricepere de a comunica, pe care ești nevoit să-i înghiți deoarece sunt impuși de influența pe care o au în TVR. Din nefericire începe să fie îngrădită și presa scrisă prin amenințările de a tăia ziarele de la partea de publicitate sau chiar amenințări cu moartea. Dacă și acest tub de oxigen care este presa democratică ne va fi luat de la gură, atunci nu numai că vom reveni unde am fost dar vom sucomba. Mă îndoiesc că s-ar permite acest lucru chiar acum când ne aflăm într-o perioadă extrem de delicată privind aderarea noastră la Uniunea Europeană. Doar n-om fi atât de proști să ne tăiem singuri craca de sub picioare.
    Gheorghe JURCĂ