Prima pagină Ediția din: 19.1.2004
 Meniu pentru stângaci
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Războienii se află pe picior de război cu notabilitățile ocnamureșene
    •Cetățenii strigă în cor că îi vor vota pe cei care-i ajută să devină comună
    •Școala
          "Anul 1925 și îndeosebi 1926 a fost din cale afară de defavorabil și aproape un dezastru pentru școală. Legea învățământului primar, art. 161 spune espres că administrațiile comunale sunt datoare a întreține școalele cu cele necesare; ordinațiunile ministerului de in­terne umblă în direcția opusă legii învățământului, particularii intere­sați se scutesc de la taxele comunale pe căi lăturalnice; ordinul mi­nistrului de interne no. 15211/925 interzice perceperea taxelor co­munale, zicând că-s ilegale, iar școala a ajuns de râsul ungurilor, neavând de unde plăti leafa servitorului școlar pe 1+1/4 an, nici lemnele, din care pricină în iarna 1925-1926 am fost obligați a sista cursurile 2 luni neputând sta în școală de frig - iar ce brumă de lemne am primit mai târziu, nici azi nu-s plătite, pentru ce învățătorul diriginte e provocat de avocații creditorilor ca un criminal ordinar. Procesele verbale ale inspecțiilor n'au nici un răsunet, se pun la arhivă pentru sporirea nevoilor curente iar școala și instrucția suferă din cauza indolenței ticăloase care ar trebui să aibă capăt. Acestea ar fi «îmbunătățirile» școalei pe anul 1926. Ce va fi de aci înainte, vom vedea."(Îmbunătățiri aduse școalei pe anul financiar 1926, din darea de seamă a comitetului școlar al "Școalei Primare de Stat din comuna Războieni Cetate", anul 1926).
        Revenim în anul 2004 când, de la întocmirea acestei dări de seamă au trecut aproape 80 de ani, cu o întrebare: s-a schimbat ceva? Au școlile românești un alt fel de probleme? Vizitarea școlii cu pricina acum, la 78 de ani de la întocmirea acestui raport, reprezintă echivalentul unei întoarceri în timp - cu alți actori evoluând însă în același decor. Școlarii - cei de până în clasa a VIII-a inclusiv - învață în aceeași școală zidită acum circa 100 de ani în Războieni Cetate. Ca și acum 78 de ani, învățătorii și profesorii se zbat să acopere cu bugetul alocat de Consiliul Local Ocna Mureș chel­tuielile curente. Elevii de la grădinița din comună "beneficiază" și acum de un grup social construit în curtea instituției, în 1940. Ca și acum 78 de ani, profesorii solicită terenul arondat acestei instituții de învățământ pentru a asigura școlii surse proprii de venit. Au cerut pământul în 1998, pe baza unei inițiative legislative a fostei CDR. Au reluat cererea în 2002. Până în prezent, nici un răspuns de la Primăria Ocna Mureș. Pentru că au constatat de-a lungul anilor că școala vecinilor din comuna Lunca Mureș a evoluat - mai ales din punctul de vedere al bazei materiale - intelectualii din Războieni Cetate sunt în prezent deciși să militeze pentru redobândirea sta­tutului de comună pentru localitatea lor. Pentru că văd din această opțiune singura ieșire a școlii din colapsul financiar în care se zbate, intelectualii din Războieni Cetate vor să recâștige independența administrativă pentru localitatea lor.
    •Drumurile
          Din cauza stării extrem de proaste a drumurilor din Războieni Cetate, cursele regulate de microbuze și autobuze și-au restrâns activitatea în această zonă. Din acest an, traseul a fost restrâns până la... anulare. În consecință, cei aproape 50 de elevi care ur­mează cursuri liceale în orașul Ocna Mureș sunt nevoiți să străbată zilnic câte 6 km pe șosea (sau 3 km pe o scurtătură prin arături) pentru a ajunge la cursuri. Același traseu îl străbat și pensionarii, bătrânii sau bolnavii care trebuie să ajungă în oraș pentru a-și plăti dările către stat sau pentru a-și cumpăra medicamentele. Comitetul de inițiativă pentru reînființarea comunei Războieni Cetate spune că cele două autobuze donate de o localitate înfrățită din Franța au rămas în orașul Ocna Mureș. De altfel, din cauza acelorași drumuri inaccesibile, pentru nodul de cale ferată CFR Războieni nu există legături auto care să-i transporte pe călători în oraș sau în localitățile din zonă, aceștia fiind nevoiți să "savureze" de fiecare dată, glodul din drumurile desfundate.
    •Dispensarul
          Localnicii din Războieni Cetate se pot considera norocoși: ei au un medic de familie care să le rezolve urgențele și să le prescrie rețetele de strictă necesitate. Acesta s-a stabilit aici în ciuda problemelor pe care le întâmpină orice medic la țară. Dispensarul în care își desfășoară activitatea este foarte încăpător: 13 camere, cu 4 căi de acces. Pe cât de încăpător, pe atât de greu de întreținut, deoarece sprijinul oferit de Consiliul Local Ocna Mureș tinde spre zero.
    •Conacul grofului - sediul viitoarei primării!
          Aceasta ar fi evoluția cronologică a ocupanților unei clădiri aflată acum în dispută - la Curtea Supremă de Justiție - între SC Agrozind și Primăria Ocna Mureș. De altfel, același conac constituie și "bila neagră" pe lista obiectivelor necesare devenirii localității Răz­boieni Cetate comună. Comitetul de inițiativă din Războieni a primit, cu acceptul Agrozind, nivelul I din conacul cu pricina, pentru a găzdui sediul primăriei viitoarei comune Războieni. Membrii acestui comitet susțin că, și în eventualitatea în care Primăria Ocna Mureș câștigă acest obiectiv în instanță, clădirea va rămâne tot Războieniului, deoarece este în arealul teritorial administrativ al viitoarei comune. Rămânând tot în zona posibilelor obiective care pot fi transformate în folosul cetățenilor comunei, comitetul de inițiativă a exemplificat situația sediului magazinului mixt al Federalcoop, la care sătenii sunt acționari. Acesta zace închis de ani buni, deoarece a fost spart de hoți de peste 13 ori, ajungând la limita falimentului. Evident, aceasta din cauză că în comună nu există poliție (exceptând postul de poliție TF din gară). În urma unei înțelegeri amiabile, aici ar putea funcționa chiar...sediul unui viitor post de poliție.
    •Promisiuni, controverse, speranțe
          La referendumul organizat în primăvara anului 2003, cetățenii Războieni-ului s-au prezentat în proporție de aproape 95% să decidă transformarea localității lor în comună. Din păcate, interesul celorlalți locuitori din Ocna Mureș și localitățile aparținătoare nu a fost atât de mare așa încât scorul a fost în defavoarea localnicilor din Răz­boieni Cetate. Totuși, dosarul "Războieni Cetate" - semnat de aproape toți localnicii, a ajuns la București, urmând ca parlamentarii de Alba să facă lobby pentru împlinirea acestui deziderat. Localnicii din Răz­boieni Cetate solicită sprijin din partea tuturor partidelor politice, a parlamentarilor de Alba, considerând că în această situație orice ajutor este binevenit, dincolo de obișnuitele "contre" politice. Ei re­fuză să creadă că neîmplinirea visului de a avea din nou o comună a lor se datorează sabotajului politic al partidelor din opoziție care se tem că la alegerile din 2004 PSD-ul va participa cu cel puțin 1000 de primari "de-ai lor", numiți deja în comunele care se vor înființa potrivit legii. "Vom vota partidul politic ce ne ajută să redevenim comună", declară ei ultimativ, încercând propriul lor "joc" politic. Cei care se mai pricep la administrație locală, regretă că fondurile SAPARD nu pot fi accesate din cauza statutului de oraș, fie el și de gradul II (dar cu impozitele și taxele aferente unei localități urbane). Regretă și privesc cu jiind la comuna Unirea care a primit o finanțare externă pentru dezvoltare mai mare decât bugetul orașului Ocna Mureș pe trei ani. În cei 14 ani scurși de la Revoluție, localitatea Războieni Cetate a avut doar un reprezentant în Consilul Local Ocna Mureș, și acesta doar pentru un an și jumătate, continuând mandatul unui consilier care a decedat. Cu optimism privesc și situația veniturilor locale posibile pentru supraviețuirea viitoarei comune, considerând că, cu ajutorul Consiliului Județean și al agenților economici care își desfășoară activitatea în zonă se vor putea descurca onorabil.
        Anul 2004 va fi decisiv pentru viitorul localității Războieni Cetate. Rămâne de văzut dacă localnicii vor participa la alegeri pentru pro­pria lor structură administrativ teritorială sau, așa după cum promit de pe acum, nu vor participa deloc, în cazul în care de doleanțele lor se va alege doar praful de pe toba promisiunilor neonorate...
    Nicoleta IDITA-TOMUȚA

    Surprize electorale
    PSD Alba renunță la oamenii de valoare!?
        În această perioadă, în PSD Alba se lucrează asiduu la de­semnarea viitorilor candidați de primari, în perspectiva alegerilor locale din primăvară. Se pare însă că, pe ici pe colo, anumiți primari ai partidului, oameni de vază ai comunităților, cu rezultate notabile în ultimii ani, nu se vor mai regăsi pe viitoarele liste. Chiar dacă sunt foarte apreciați de către concetățenii lor și implicit ar avea șanse reale de a obține un nou mandat, aceștia au aflat prin intermediul ziarelor locale că nu mai figurează în opțiunile conducerii PSD Alba. Unii dintre aceștia, foarte afectați de modul în care au fost tratați (nici măcar nu le-au fost oferite explicații pertinente) ne-au mărturisit că nu mai au la suflet partidul în care au crezut atâția ani. Atunci de ce să ne mai mirăm când auzim zvonuri legate de migrarea unora dintre pesediști către alte formațiuni politice și implicit, pierderea unor oameni de valoare pe care PSD se putea baza în orice moment. (R.J., A.D.T.)
    Poleiul și vântul, inamici publici în week-end
        Potrivit informațiilor furnizate de ofițerul de serviciu al Inspectoratului de Protecție Civilă Alba, precipitațiile căzute sâmbăta seara au dus la apariția poleiului în zonele Alba Iulia și Aiud. Situația s-a mai rezolvat duminică dimineața după intervenția cu anti­derapant, ajutată și de ușoara încălzire a vremii. Din cauza vântului puternic la Aiud, Livezile, Râmeț, Oiejdea și Ighiel au avut loc deranjamente la rețelele de energie electrică soluționate însă în scurt timp. Prognoza meteo indică în următoarele ore o răcire ușoa­ră cu temperaturi minime de minus 7 grade Celsius și minus trei grade Celsius și maxime între minus unu și două grade Celsius. În ceea ce privește situația hidrologică, doar apele Arieșului sunt în creștere.(F.R.)
    Pentru că au păcătuit, nici Dumnezeu nu i-a mai ocrotit!
    •Doi urmăriți generali s-au transformat în falși că­lugări
              Polițiștii aiudeni i-au reținut la sfârșitul săptămânii trecute pe Dan Nicolae Podină, de 32 de ani, cu domiciliul în Rimetea și pe Petru Axinte, de 39 de ani, originar din Iași, ce s-au transformat peste noapte în călugări. Ei lucrau la edificarea unei mănăstiri, care era ridicată în zona Aiudului fără aprobarea Arhiepiscopiei de Alba Iulia. Cei doi se ascundeau sub hainele cucernice, după ce acum un an au fost dați în urmărire generală, pentru câteva înșelăciuni co­mise pe raza județului Mureș. Falșii călugări au fost trimiși la Tg. Mureș unde vor fi judecați pentru faptele lor lumești! (F.R.)
    S-a decis
    Conferința județeană a PSD Alba va fi în 7 februarie
        Anunțată de mai multe ori și tot de atâtea ori amânată din motive care țin de organizatori, conferința județeană de alegeri a PSD Alba va avea loc pe 7 februarie a.c. Cel puțin așa ne-au declarat surse din interiorul partidului. Decizia a fost luată după ce vicepreședintele PSD, ministrul Administrației și Internelor, Ioan Rus, s-a întâlnit cu liderii PSD Alba.(F.R.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.