Ultima oră
 Meniu pentru stângaci
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Liga Studenților PSD Alba la ora de americană
    •Geraldine Brown - voluntar Peace Corps în Romania - le-a explicat tinerilor despre rolul și locul lor în viața politică
          Joi, 15 ianuarie a.c. s-a desfășurat în plăcutul ambient oferit de clubul "Underground" din municipiul Alba Iulia seminarul politic al Ligii studenților PSD cu tema "Impactul campaniei electorale asupra tinerilor".
        Atractiva locație a găzduit, prin intermediul organizatorului Flaviu Predescu - președintele LS PSD, 35 de persoane, atât membri ai Ligii, cât și membri ai Biroului Executiv. Au fost invitați de onoare dl. Lucian Docea - membru în Biroul Executiv al PSD, dl. Radu Soare - președintele TSD Alba Iulia, Mihaela Mih Deheleanu - vicepreședinte TSD și consilier al președintelui CJ Alba, Mădălina Lupea - secretar executiv al LS PSD, iar din partea organizației de femei, d-na Adriana Mihon - vicepreședinte. Discuțiile purtate s-au axat pe con­vingerea tineretului de a se implica în viața politică locală, fiind men­ționate avantajele care rezultă ca urmare a acțiunilor de acest gen. Ideea principală care s-a desprins a fost aceea ca membrii activi ai partidului să găsească metodele necesare pentru a-i determina pe mai tinerii lor colegi să-și asume un rol însemnat în viața politică și administrativă a județului. Un alt subiect dezbătut a fost și lipsa în proporție îngrijorătoare a tinerilor de la vot și încercarea unei re­me­dieri a acestei situații.
        O surpriză plăcută a constituit-o prezența d-nei Geraldine Brown - voluntar Peace Corps în Romania, mulțumită lui Lucian Agafiței - vicepreședinte al LS PSD Alba. D-na Geraldine a abordat subiectul lipsei de interes a tinerilor de a se implica în viața politică dintr-o perspectivă internațională, mai multe țări din Europa și chiar Statele Unite, confruntându-se cu această problemă.
        Deosebit de atractiv, seminarul politic al studenților PSD s-a fi­nalizat într-o atmosferă udată de multă veselie și cu speranța or­ganizării a cât mai multor astfel de acțiuni în viitor, benefice în con­știentizarea tinerilor că viitorul politic al României le aparține.
    Mary LUPEA

    Candidații PD pentru primăriile comunelor de pe Târnava Mică
        Continuând acțiunea de definitivare a listelor de candidați pentru alegerile locale, care vor avea loc în luna iunie, Partidul Democrat Alba a stabilit deja care-i vor fi candidații la fotoliile de primar în zona Târnavei Mici. Agentul electoral numărul 1 al PD Alba - Ion Dumitrel a anunțat că la Cetatea de Baltă funcția de primar este vizată de actualul viceprimar - Mihăilă Cucui, la Jidvei candidatul PD va fi fos­tul primar - Ioan Horhat, la Șona va candida Ioan Horșa, fost con­silier local din partea Partidului Social Democrat, iar la Sâncel can­didatul va fi Iosif Pleșa, actualul primar. Partidul Democrat a găsit se pare aici numai candidați care au experiență în administrația publică, "pentru că toți ne-am săturat de experimentele neștiutorilor." (A.D.)
    Mărunțișuri de sezon
        Polițiștii i-au identificat pe doi tineri din Vințu de Jos care în noaptea de 15/16 ianuarie au dat o spargere la un choșc din lo­calitate. Vlad Gheorghe, de 17 ani și Ilie Bărbuțiu, de 18 ani, au fost prinși în flagrant, în timp ce se "aprovizionau" cu alimente și țigări. Prejudiciul de 5 milioane de lei a fost re­cuperat. (F.R.)
    A lucrat suplimentar de Revelion
        Polițiștii albaiulieni l-au identificat pe autorul unui furt comis în noaptea de Revelion la Alba Iulia pe strada Mesteacănului. Hoțul este Cosmin Chifor, de 29 de ani, din Șard. El a sustras o bicicletă și o drujbă, iar prejudiciul de circa 10 milioane de lei a fost re­cuperat.(F.R.)
    Partidul Noua Democrație Alba va prezenta liste proprii la alegerile locale
        Recent apărut pe scena politică județeană Partidul Noua Demo­crație Alba se dovedește a fi unul ambițios. De aceea va participa cu liste proprii la alegerile locale, a declarat vicepreședintele PND Alba - Dorin Șerdean, care are totodată și calitatea de șef al echipei care pregătește campania electorală a partidului. În cadrul acestor preo­cupări se înscrie și acțiunea de reașezare a partidului "pentru că în ultimul timp au venit în rândurile noastre oameni de valoare și dorim ca fiecare să-și găsească locul în structura noastră în funcție de aportul și atuurile sale". Acțiunea de recrutare de noi membri și de constituire a organizațiilor locale va continua firesc și în etapa ur­mă­toare, neexistând nici un fel de îngrădire sau preferințe legate de vârstă (PND este perceput ca un partid al oamenilor tineri, dar el este deschis tuturor vârstelor), ocupație, apartenența sau nu (până acum) la alt partid politic. În ceea ce privește alegerile generale, există posibilitatea alianțelor cu alte partide. Până în prezent s-au purtat discuții la nivel central cu PD și PNL dar nu s-au luat decizii.
    Anca DINICĂ

    Paznici cu vigilență scăzută
        În noaptea de 15 spre 16 ianuarie a.c., polițiștii aiudeni au or­ganizat o acțiune de verificare a modului în care paznicii își exe­cută servicile regulamentare. Nu mare le-a fost surpriza polițiștilor când au constatat că o parte din paznici nu prea își fac treaba. 6 paznici au fost sancționați contravențional, plătind amenzi de 3 milioane de lei. (F.R.)
    Prea îndrăgostit de radiocasetofoane
        Polițiștii albaiulieni l-au identificat pe autorul mai multor furturi de radiocasetofoane din autoturisme. Acesta este Iosif Beniamin Ma­the, de 16 ani, din Alba Iulia. Polițiștii au constatat că Iosif a sustras aparatura electronică din patru autoturisme, valoarea pre­judiciului fiind de circa 15 milioane de lei. Bunurile au fost recuperat, iar mi­no­rul este cercetat pentru stabilirea întregii activități infracționale.(F.R.)
    S-a autoincendiat
        Florin Cozac, de 32 de ani, din Săliștea s-a autoincendiat cu ben­zină, după ce s-a certat cu soția lui, Edith. Victima și-a aruncat ben­zină pe față apoi și-a dat foc. În urma incendierii, bărbatul a suferit arsuri pe față, mâini și corp, fiind internat la Spitalul județean.(F.R.)
    Sprijin pentru obținerea de credite
        În acest an, producătorii agricoli vor beneficia de alocații bugetare din partea Ministerului Agriculturii în vederea contractării unor credite bancare în valoare totală de 100 miliarde de lei. Astfel, agricultorii care vor înființa culturi de grâu, secară și orz pentru bere vor primi din fondurile publice 10 la sută din valoarea creditului contractat, iar pentru culturile de floarea-soarelui, soia, in, cânepă și sfeclă de zahăr, fermierii vor primi 15 la sută din valoarea sumei contractate. De asemenea, pentru întreținerea și recoltarea plantațiilor pomicole și viticole, pentru achiziționarea puilor pentru carne și ouă, a pur­ceilor pentru îngrășat și a tineretului ovin și bovin, agricultorii vor primi 10 la sută din valoarea creditului. Beneficiarii care ram­bur­sează integral creditele agricole și dobânda aferenta pot primi, din fonduri publice, până la 30 la sută din valoarea creditelor acordate. Potrivit legislației în vigoare, agricultorii sunt obligați să ramburseze banii împrumutați în cel mult un an de la data contractării creditului. Creditele agricole pentru producție pot fi garantate prin Fondul de Ga­rantare a Creditului Rural sau de alte societăți comerciale de pro­fil, prin ipotecarea clădirilor și a terenurilor agricole. Pentru a obține un credit bancar, producătorii agricoli pot pune gaj pe culturi, ani­male sau mașini și utilaje agricole asigurate la societăți de profil. (A.D.T.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.