Prima pagină Ediția din: 21.1.2004
 Meniu pentru stângaci
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Ocna Mureș - un oraș cu mai mulți Dumnezei?
    •Înmormântarea unui cantor ortodox s-a trans­format într-o tragicomedie
          Supranumit cândva "orașul trandafirilor" sau "orașul sării", Ocna Mureș a fost în ultimii ani pomenit mereu ca locul unde lucrurile sunt departe de a fi situate pe un făgaș măcar normal, elementele nota­bile care să mai bucure inima și sufletul locuitorilori fiind foarte rare. În urmă cu câteva zile, mai multe persoane ne-au povestit despre o anume situație, în aparență nesemnificativă, petrecută de curând în oraș, dar care are o directă legătură cu ura ancestrală dintre orto­docși și catolici, "stinsă" doar pe hârtie, în paginile ziarelor sau ale acelor tragicomice memorandumuri semnate de cele două părți. Aceste persoane ne-au descris faptul că au participat la o în­mormântare a unui fost cantor ortodox din zonă, slujba religioasă fiind efectuată de trei preoți în frunte cu protopopul din Aiud. Cum este obiceiul (vechi de sute de ani), în drumul mortului spre groapă, cortegiul funerar se oprește în fața lăcașurilor de cult întâlnite în drum, prilej cu care preoții dau citire Evangheliei. Spre mirarea celor foarte mulți (aproape toți ortodocși) care își conduceau prietenul pe ultimul drum, cei trei preoți nu s-au oprit în dreptul Bisericii Catolice din Ocna Mureș ci și-au continuat drumul, până la o altă biserică, ortodoxă, dar aflată abia la stadiul de fundație, unde au oficiat cele de cuviință."Nu am putut să cred că se poate întâmpla așa-ceva. Au trecut nepăsători pe lângă Sfânta Cruce; Icoana Maicii Domnului, pictată pe fațada bisericii, ne-a privit cum o lăsăm în urmă și parcă avea lacrimi în ochi! Această biserică a fost folosită peste 40 de ani de ortodocși, iar acum, dacă a revenit catolicilor, nu mai înseamnă nimic pentru acești preoți? Ce poți să mai înțelegi din tot ceea ce ne spun credincioșii duminică de duminică la slujbe despre iubirea din­tre oameni și iertarea păcatelor. Să înțelegem că aceia de cre­dință catolică nu sunt și ei tot creștini, adică sunt dușmanii noștri?", ne-a declarat foarte afectat de cele întâmplate unul dintre participanții la aceste evenimente.
        O singură și amară concluzie se desprinde din această isto­ri­oară, care la fel ca și altele se vrea un ecou pozitiv în rândul celor care ar putea pune capăt unor astfel de practici. Oamenii simpli, a­tât ortodocșii, cât și catolicii, cât și cei aparținând altor culte re­ligioase nu au absolut nimic de împărțit unii cu alții, pot trăi în bună înțelegere sute de ani, în schimb cei care ar trebui să le deschidă ochii și să le lumineze mințile nu știu sau nu vor să se comporte ca atare astfel că pacea sufletească și apropierea între oameni rămân pe mai departe vise deșarte. Sperăm ca ceea ce s-a întâmplat la Oc­na Mureș să rămână un simplu coșmar!
    Răzvan JURCĂ

    Generalul iarnă - în plină ofensivă
        Ninsorile din ultimele 24 de ore au fost mai abundente în Munții Apuseni, deși nici la șes situația nu a diferit prea mult. În cursul zilei de ieri, la ora prânzului au fost măsurate următoarele straturi: Roșia Montană-44 de cm, Avram Iancu-40 de cm, Arieșeni-20 cm (la Vâr­top-50 de cm), Scărișoara-20 de cm, Zlatna și Blaj-12 cm. Preșe­dintele Consiliului Județean Alba, Eugen Popa, ne-a declarat ieri că toate drumurile județene sunt practicabile, iar echipajele de inter­ven­ție sunt pe teren. (F.R.)
    Ninsorile nu dau semne de oboseală
        Din rapoartele trimise de ofițerul de serviciu de la S.C. D.P.L. Alba SA, la Consiliul Județean Alba, reiese faptul că în intervalul de timp 19 ianuarie 2004, orele 7.00-20.01.2004 orele 7.00, s-a inter­venit cu material antiderapant, pentru combaterea poleiului și zăpe­zii pe următoarele drumuri:
        *DJ 107 K: Întregalde, DJ 106 H: Ighiel, DJ 705: Zlatna - Almașu Mare - Cib, DJ 107 A: Blandiana, DJ 107 U: Ceru Băcăinți, DJ 107 H: Șard - Ighiu, DJ 107 B: Sântimbru, DJ 107: Berghin, DJ 106 I: Ghirbom, DJ 107 C: Vinț, DJ 704 A: Pianu de Sus, DJ 750 C: Valea Mănăstirii, DJ 705 C: Inuri, DJ 705 E: Tărtăria - secția Alba. *DJ 762: Mihoiești, DJ 107I: Bucium-Mogoș, DJ 742: Roșia Montană, DJ 107K: Mogoș, DJ 108: Horea, DJ 750B: Poiana Vadului, DJ 750A: Sohodol, DJ 750F: Poșaga - secția Câmpeni; *DJ 107I: Ponor, DJ 107M: Buru, DJ 107E: Hopârta, DJ 103G: Inoc, DJ 107F: Lunca Mureș, DJ 142L: Rădești, DJ 107V: Alecuș, DJ 107D: Șilea, DJ 107G: Găbud - secția Aiud; *DJ 107: Blaj-Cetatea de Baltă, DJ 142 C: Cenade - secția Blaj *DJ106L: Roșia de Secaș, DJ 107B: Roșia de Secaș,DJ 106I: Cunța - Vingard, DJ 106K: Ohaba - Daia, DJ 141D: Doștat, DJ 704A: Răchita, DJ 106F Gârbova, DJ 670C: Dumbrava - zona Sebeș - Cunța.
        În acest interval de timp s-a acționat cu o cantitate de 401 t de material antiderapant și s-a intervenit cu 41 de utilaje.
        Meteorologii susțin că vremea va fi în continuare capricioasă, cu noi căderi de zăpadă și frig. (F.R.)
    Audiențe prefecturale
        Prefectul județului Alba, Mugurel Sârbu, va acorda audiențe în Ocna Mureș, joi, 22 ianuarie, începând cu ora 12.00, la sediul PSD din localitate. (R.J.)
    Localități realimentate cu electricitate
        Așa cum v-am mai informat, în cursul zilei de luni, șase sate au rămas fără curent electric în zona Meteș, după ce zăpada a rupt li­niile de tensiune. Purtătorul de cuvânt al SC Electrica SA, Su­cur­sa­la de Distribuție Alba Iulia, ing. Mihaela Buda, ne-a informat că loca­litățile respective au fost realimentate la capacitate normală. (F.R.)
    Au fost votate toate bugetele locale
        Președintele Consiliului Județean Alba, Eugen Popa, ne-a decla­rat că toate consiliile locale din județ și-au votat bugetele pe anul în curs. Acest lucru va permite desfășurarea în bune condiții a activității autorităților locale pe anul în curs. Județul Alba a fost nominalizat la ultima teleconferință de către ministrul Gabriel Oprea la întârzieri, din acest punct de vedere. Așa se mișcă ardelenii mai greu.(F.R.)
    Lansare de carte
        Unul dintre cei mai buni arheologi ai Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, l-am numit pe Vasile Moga, vă invită la lansarea unui nou volum. De această dată nu este vorba despre o carte de spe­ci­alitate, ci de una de impresii de călătorie. Pentru că am uitat să vă spun că Vasile Moga este un pasionat călător și un atent obser­va­tor. Chiar titlul volumului "Homo viator" sugerează bogăția întâm­plă­ri­lor și gândurilor pe care le veți întâlni în carte. Lansarea va fi joi, 22 ianuarie, ora 17.00, la Galeriile de artă ale municipiului Alba Iu­lia, iar prezentarea va fi făcută de criticul literar Aurel Pantea. (A.D.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.