Editorial
 Meniu pentru stângaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Modelul Putin la Palatul Victoria
        Premierul Adrian Năstase va avea de la 1 februarie cel mai pro­babil doi vicepremieri. Așa va începe restructurarea Guvernului, a­nun­țată de șeful executivului într-o emisiune recentă la "Marius Tu­că Show". Cei doi vor coordona politicile economice și sociale, în timp ce liderul de la Palatul Victoria se va ocupa de integrarea eu­ropeană, de politică externă și de apărare. Deși nu s-au avansat nume pentru vicepremieri, printre candidați se numără Dan Ioan Po­pescu, Ioan Rus, Miron Mitrea, Mihai Tănăsescu și Ionel Blăn­culescu. Restructurarea Guvernului va duce și la apariția de noi ministere sau agenții independente. Adică restructurarea va începe de fapt cu o majorare a schemei executivului. În formula gândită pe malul Dâmboviței, vom avea un nou mi­nister sau o agenție de mediu independentă, în condițiile în care România are de negociat cu UE în 2004 capitolul "Mediu".
        La fel stau lucrurile și la Turism, unde guvernanții doresc să re­învie ceea ce au îngropat până nu demult, adică un minister sau o agenție. De ce toate aceste schimbări de la un an la altul? Pre­mierul declară că este vorba de dorința de aliniere la standardele UE și de o mai mare cursivitate în aceste sectoare. „Am tras con­cluzii din ceea ce s-a întâmplat până acum și ne-am dat seama că în această perioadă ar putea să fie mai multă eficiență în Guvern prin aceasta formulă", a spus Năstase. Despre Ministerul Mediului premierul a spus c㠄va trebui să revină din motive ce țin de faptul că intrăm acum într-o fază accelerată de negocieri pe problematica mediului".
        Pe de altă parte, premierul Năstase nu uită că este un an e­lectoral. El chiar a declarat că în campania electorală se va axa pe mesajul de integrare în UE. Premierul mai are în mânecă doi ași, apărarea și politica externă. Aceste bile albe au adus puncte și altor candidați din țările vecine, precum Rusia, unde președintele Putin a punctat pe planul imaginii externe, lăsând gravele probleme economice interne pe seama unor colaboratori apropiați sacrificați. (Coincindență sau nu, aceeași echipă americană a fost angajata pentru consiliere electorală și a lui Năstase și a lui Putin). Această decizie a stârnit controverse deja, întrucât opoziția îi reamintește premierului că el a fost cel care anul trecut a instituit un moratoriu prin care a cerut clasei politice ca tema integrării europene să fie scoasă în afara dezbaterilor politice. Mai pe înțelesul tuturor, premierul vrea să transmită electoratului că integrarea în UE depinde de rămânerea PSD la Putere. Mai trebuie spus că Adrian Năstase nu poate neglija problemele economice ale țării și faptul că restructurarea unei economii obosite trebuie să continue. Adică o vom duce la fel de greu, disponibilizările vor continua și în acest an ca și scumpirile. Toate acestea îi vor afecta pe români, cărora în 2004 li se va cere votul. De aceea, Năstase a găsit soluția: va numi doi vicepremieri în capul cărora se vor sparge toate relele și care vor putea să-l înlocuiască pe liderul lor în două domenii vitale, politicile economice și sociale. În plus, premierul își va putea concentra forțele pe campania electorală pentru PSD și a candidaturii sale. Asupra acestui ultim aspect premierul spune că acceptă orice provocare și că cei mai mulți dintre colegii săi, chiar și Ion Iliescu, l-ar dori în cursa pentru Cotroceni.
        PSD pare surprins de formula de restructurare a Guvernului pro­pusă de premier, pe care acesta a gândit-o încă de anul trecut, dar a ținut subiectul în mare taină. Cel puțin așa a lăsat să se înțeleagă purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, care a de­clarat că, la sfârșitul anului trecut, cei din conducerea partidului au fost înștiințați de o reorganizare a Executivului. Până una alta, aș­teptăm să vedem ce surprize ne va mai anunța pre­mierul în acest an. Și dacă nu le vom mai afla de la "Marius Tucă Show", cine știe, poate le vom descoperi la "Surprize, surprize"...
    Florin ROMAN