Ultima oră
 Meniu pentru stângaci
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Puneți mâna pe lege și o învățați, domnilor funcționari
    •Cererile pentru alocația complementară și de sus­ținere se pot înregistra și în lipsa livretului de fa­milie
          În ultima perioadă, la Direcția pentru Dialog, Familie și Soli­da­ritate Socială Alba s-au înmulțit semnalele din partea cetățenilor cu privire la faptul că unele primării din județ refuză să înregistreze cererile de solicitare a alocației complementare sau, după caz, a alocației de susținere a familiei monoparentale, deoarece beneficiarii nu au livrete de familie. În legătură cu acest aspect, d-na Sidonia Făgădar, directorul executiv al DDFSS Alba, ne-a declarat că lipsa livretului de familie sau livretul de familie necompletat la zi cu modificările survenite în componența familiei, nu trebuie să atragă după sine refuzul înregistrării cererii pentru obținerea alocației complementare sau de susținere. "În sprijinul acestei afirmații vine art. 6, alin 2 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 105/2003 privind alocația complementară și de susținere pentru familia monoparentală, în care se specifică că în situația în care livretul de familie nu este completat la zi cu modificările survenite în componența familiei, serviciul de stare civilă al consiliului local are obligația actualizării acestuia în termen de 10 zile de la data depunerii cererii de solicitare a alocației familiale complementare sau, după caz, a alocației de susținere.
        De asemenea se mai face precizarea că, în situația în care fa­milia nu are livret, același serviciu de stare civilă are obligația eli­berării acestuia în termen de 30 de zile de la data solicitării alocației familiale complementare, sau după caz a alocației de susținere", a mai menționat directorul executiv al DDFSS Alba.
    Răzvan JURCĂ

    În plin centrul municipiului Alba Iulia
    O pisică sălbatică a decimat găinile din mai multe gospodării
        De la Crăciun și până ieri o pisică sălbatică a terorizat zile în șir cetățenii care locuiesc pe strada Octavian Goga (sub zidurile Cetății) din municipiul Alba Iulia, decimându-le serios efectivele de găini din gospodării. Peste 20 de găini au "dispărut" în decurs de vreo două-trei săptămâni, pagubele fiind estimate la aproape 5 milioane de lei. De teamă că vor rămâne fără ouătoare, mulți dintre cei înspăimântați de pisica sălbatică nu au mai lăsat păsările să iasă din cotețe. Dar, șireată, pisica, ce cântărește aproape 10 kilograme și măsoară pes­te 80 cm, reușea să desfacă plasa de sârmă a cotețelor. Asta până ieri, când d-na Aurelia Oargă, ce locuiește pe strada O. Goga nr. 4A, a surprins-o... cu găina în gură, a apucat-o de coadă și a lovit-o de gard până a lăsat-o lată. Chemați la locul faptei, câțiva inspectori din cadrul Direcției Silvice Alba au precizat faptul că este foarte pro­babil ca pisica să fi ajuns aici din zona Mamut, pentru că foarte rar se întâmplă ca astfel de sălbăticiuni să ajungă chiar în oraș.(A.D.T.)
    Subvenții pentru producătorii agricoli
        Producătorii agricoli persoane fizice sau juridice, care dețin, cresc și exploatează animale de producție și reproducție, organizați în exploatații agricole constituite conform OUG 108/2001, bene­fi­ciază în anul 2004 de sprijinul direct al statului, prin acordarea de subvenții de la bugetul de stat. Se acordă subvenție pen­tru carne, a cărei valoare este de: *5.000 lei/kg carne în viu pen­tru tineretul bovin cu o greutate minimă de 400 kg/cap; *8.000 lei/kg carne în viu pentru porcii în greutate de 90-110 kg/cap, livrați la abatoarele au­torizate; *4.000 lei/kg carne în viu pentru tineretul ovin în greutate de peste 30 kg/cap; * 5.000 lei/kg carne de pasăre în viu (pui broiler), livrată la abatoarele autorizate. Subvențiile amintite se acor­dă pentru animalele livrate la abatoarele au­torizate, animalele aba­torizate în regim de prestare de servicii pentru crescătorii de animale sau ani­malele abatorizate în abatoare proprii, autorizate, în cadrul unităților integrate și a căror activitate este evidențiată dis­tinct. (A.D.T.)
    La Vinerea, siguranța cetățeanului este în pericol de moarte!
    Patru minori au tâlhărit un septuagenar în propria-i casă
        Patru "clienți abonați" ai poliției din Cugir au fost identificați ca fi­ind autorii unei tâlhării comise în noaptea de 19/20 ianuarie a.c., asupra unui bărbat din Vinerea, în propria lui casă. Florin Gălan, de 15 ani, Marius Petru Cârțu, de 13 ani, Octavian Galdău, de 14 ani și Marius Daniel Poenar, de 14 ani, toți din Cugir, au intrat în casa lui Iulian D., de 76 de ani, din Vinerea, după ce în prealabil i-au în­tre­rupt curentul electric de la panoul din afara locuinței. Cei patru au tăbărât peste septuagenar cu pumnii și picioarele iar după ce l-au culcat la pământ i-au furat din locuință... 200.000 de lei, un aparat de tuns și un ceas. Având asupra lor această captură "impre­si­onantă", infractorii minori și-au luat tălpășița. Demn de remarcat faptul că "băieții" mai trecuseră pe la casa victimei, cu câteva zile înainte, chipurile pentru a cerși o bucată de pâine. După ce au văzut că omul, care i-a blagoslovit cu ce avea prin casă, locuia singur, s-au hotărât să acționeze.
        Nu s-au bucurat prea mult de mărunțișurile furate (și pentru care au îngrozit de moarte un om) pentru că au fost identificați de polițiștii din Cugir. Asupra acestora a mai fost descoperită suma de 175.000 de lei.
        Cei patru mai au la activ o serie de spargeri comise pe raza orașului Cugir. Expertizele psihiatrice la care au fost supuși, în urma internării în Centrul de Primire Minori din Alba Iulia, i-a scos pe unii dintre aceștia ca având "discernământ abolit". Cei mai mici de 14 ani nu sunt justițiabili. Oricum, închisoarea ar reprezenta pentru aceștia doar o "specializare" în domeniu. Până una-alta, îi informăm pe cugireni că "echipa de șoc" s-a întors în locul ei de baștină. Sunt în atenția poliției, care trebuie să supravegheze și alte bande de răufăcători constituite la nivelul orașului. În acest context, ne permitem să vă sugerăm să nu mai primiți cerșetori prin curte și să vă păziți mai abitir locuințele...
    Nicoleta IDITA-TOMUȚA

    PUR-ul și-a lansat încă 17 candidați în lupta electorală
        În urma ședinței de analiză, desfășurată la finele săptămânii trecute la București, umaniștii din Alba sunt deciși să participe la alegerile locale cu candidați proprii și își propun să obțină 10% din sufragiile electoratului din județul nostru. S-a hotărât ca ziua de 7 februarie 2004 să reprezinte data limită de finalizare a listelor de candidați. Umaniștii din Alba și-au prezentat ieri lista candidaților la funcția de primar în localitățile: Cugir - Toader Ulise; Pianu - Virgil Neghiu; Șibot - Dumitru Todoran; Ceru Băcăinți - Vladu Crișan; Blandiana - Nicolae Pădurean; Ciugud - Nicolae Bogdan; Berghin - Virgil Sas; Cricău - Cornel Drăgan; Ighiu - Virgil Dănilă; Întregalde - Florian Jinariu; Ohaba - Simion Suciu; Sântimbru - Mircea George; Mihalț - Ionel Deceanu; Galda de Jos - Nicolae Ionaș; Stremț - Marius Sântoma. Tot ieri a fost prezentat și potențialul candidat la funcția de primar al orașului Sebeș - Simionel Nechifor - actualul președinte al PUR (S-L) Sebeș.
        Președintele PUR (S-L) Alba, ec. Nicolae Popa, a precizat în cadrul conferinței de presă că în prezent speră ca umaniștii să obțină conducerea a 7-10 primării din județul Alba, dintre care două la orașe (posibil Ocna Mureș și Sebeș). Încrezător în forțele proprii, președintele Nicolae Popa a mai precizat că intenționează să candideze la funcția de primar al municipiului Alba Iulia și că intenționează să câștige lupta electorală deoarece "nimeni nu este de neschimbat din fruntea Primăriei Alba Iulia". În eventualitatea în care nu va întruni sufragiile electoratului albaiulian, președintele PUR (S-L) a spus că va candida pe listele pentru Camera Deputaților.
    Nicoleta IDITA-TOMUȚA

    Controlul medicamentelor de uz veterinar
        În următoarea perioadă, inspectorii DSV Alba vor verifica toate punctele farmaceutice veterinare, depozitele de medicamente de uz veterinar, cabinetele veterinare din județ, urmărindu-se respectarea legislației în domeniu. Se va controla în mod deosebit circulația medicamentelor de uz veterinar și modul de aplicare al acestora la animale (înregistrarea medicamentelor în registrul de consultații, calea de administrare, doze, perioada de remanență în produsele de origine animală). (A.D.T.)
    Partidul Noua Democrație Alba se întărește
        Vicepreședintele Organizației județene Alba a Partidului Noua Democrație - Dorin Șerdean, a informat că în puținele luni care au trecut de la înființarea organizației, numărul adeziunilor la acest partid este în creștere. În cursul săptămânii trecute, PND a finalizat constituirea organizațiilor locale din municipiul Aiud și din orașul Zlatna, unde au și avut loc alegerea forurilor de conducere. Astfel, președinte al PND Zlatna a fost ales Marin Moise Fer - subinginer, iar la PND Aiud președinte este studentul Adrian Popa. De ase­menea, au fost puse bazele organizației PND Sebeș. (A.D.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.