Curier județean
 Meniu pentru stângaci
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Înalt Prea Sfințitul Arhiepiscop Andrei, la ceas aniversar
    •Pe Arhiereul nostru Andrei, Doamne îl păzește
          Între manuscrisele rămase de la părintele Nicolae Steinhardt, supranumit monahul de la Rohia, este și cel intitulat "Cum se cu­noaște un arhiereu?" Manuscrisul a fost publicat în revista Apostrof și în Cartea împărtășirii și-l redau în întregime: "Cum se recunoaște un arhiereu? După mitră? După cârje? După engolpion? După cru­cea de aur? După mantie? După doctoratul în teologie? Nu! 1. După curaj. 2. După atenție la nevoile turmei sale. 3. După solidaritatea cu turma. 4. După prezența în locuri de primejdie. 5. După capacitatea înfruntării, la nevoie, a puterii de stat. 6. După zelul după cauza lui Hristos. 7. După apărarea Bisericii cu orice risc".
        Desigur că acestui chestionar pot răspunde mulți ierarhi ai Bise­ricii, care prin istorie au lăsat urmele de lumină ale pașilor lor și activității lor, ierarhi care au ars în tranșeea Bisericii și a Neamului, contribuind în mod determinant la păstrarea elementelor coagulante ale ființei noastre naționale.
        Biserica Ortodoxă din Transilvania s-a mândrit și se mândrește cu ierarhi ca Andrei Șaguna, Vasile Moga, Ioan Mețianu, Miron Ro­manu, Nicolae Bălan, Nicolae Colan, Nicolae Mladin, Visarion Aș­tileanu, Emilian Birdaș, iar în perioada premergătoare revoluției din 1989, și după aceea, s-a mândrit cu marele mitropolit Antonie Plă­mădeală al Ardealului, care a dat atâtor generații de preoți elan și entuziasm, prin erudiția sa, prin studiile sale profunde, având apo­geul într-un doctorat la Oxford, prin engleza impecabilă pe care o vorbea, prin punțile realizate cu marile personalități ale culturii, prin rafturile de cărți cu caracter teologic, istoric și literar, pe care le-a publicat, cât și prin cărțile de predici cu conținut apologetic, care le-a pus la îndemâna preoților pentru o activitate predicatorială pe mă­sura vremurilor în care trăiau, pentru refacerea Mănăstirii Sâmbăta etc.
        Mai nou, Biserica Ortodoxă din Transilvania se mândrește cu un ierarh erudit - Înalt Prea Sfințitul Bartolomeu Anania al Clujului, care a intrat în istorie printr-o nouă și prestigioasă traducere a Bibliei.
        Noi, preoții și credincioșii din județele Alba și Mureș, județe care alcătuiesc Arhiepiscopia Alba Iulia, ne mândrim cu ierarhul nostru, Înalt Prea Sfinția Sa Andrei Andreicuț, și odată cu noi întreaga Biserică Ortodoxă Română.
        Coborâtor din zona de interferență a Sălajului cu Maramureșul istoric, locuri pe unde întotdeauna au fost înalți stejarii, după studii profunde de inginerie, a ascultat vocea interioară care-l chema spre Sfântul Altar, spre Biserică, spre Hristos, aici având un rol important și marii teologi cu care a avut tangențe, între care și regretatul Pr. Prof. Dr. Constantin Galeriu.
        A slujit într­o formă prestigioasă o modestă parohie din Turda, dar pe care a transformat-o într-un centru de înzdrăvenire spirituală, fiind înconjurat cu prețuire și dragoste de toți cei ce-l ascultau.
        Așezat în scaunul episcopal al Alba Iuliei, prin voința unanimă a preoților, protopopilor și a Sfântului Sinod, Prea Sfințitul Andrei nu a dezmințit așteptările. În 13 ani de arhierească păstorire, Eparhia Alba Iuliei s-a schimbat la față. Alba Iulia a devenit un puternic centrul universitar, dar și un centru teologic, cu școală de cântăreți bisericești, cu seminar și facultate de teologie și un sediu mo­numental, fără echivalent în România. A format un prestigios corp profesoral și chiar Înalt Prea Sfinția Sa face parte din acesta. S-a înconjurat în aparatul administrativ de oameni competenți, capabili să răspundă problemelor ce se ridică. Radio "Reîntregirea" (patronat de Arhiepiscopia de Alba Iulia), emite zi și noapte, tipografia Epar­hiei a fost modernizată din temelii, editând revista "Credința orto­doxă", foaia religioasă "Credința străbună", la care se adaugă mul­țimea cărților de zidire sufletească, atât de căutate peste tot. Men­ționez ușurința cu care ierarhul nostru așează gândurile în pagină, oferind preoților și credincioșilor ortodocși mai multe cărți prețuite pentru profunzimea lor și modul accesibil de redare.
        Sunt de amintit serile duhovnicești din cele două mari posturi, prilej de a aduce în cetatea Marii Uniri, mari teologi și mari duhov­nici, activitatea filantropică etc.
        Prezent la punerea de pietre de temelie, la binecuvântări și sfințiri de biserici, prezent la momente importante religioase, sociale și po­litice, ierarhul nostru duce de fiecare dată mesajul lui Hristos, mesajul profund al Evangheliei și Bisericii Neamului nostru.
        Aici, în Alba Iulia, unde și cârtițele scot la suprafață mărturii ale dăinuirii noastre neîntrerupte pe aceste pământuri, aici unde și surzii aud trosnind oasele martirilor, cu certitudine Biserica are, în per­soana Arhiepiscopului Andrei Andreicuț, o santinelă de veghe la ho­tarele credinței și neamului, are un mare episcop, un mare Om și mai ales o mare conștiință ortodoxă și românească.
        Întrucât în data de 24 ianuarie a.c., Înalt Prea Sfințitul Andrei ser­bează ziua de naștere, noi preoții și credincioșii Eparhiei Alba Iuliei vă mulțumim pentru tot ceea ce faceți pentru Biserică și neam și cântăm cu dragoste și prețuire: "Pe stăpânul și Arhiereul nostru, Doamne îl păzește întru mulți ani!" La mulți ani cu sănătate!
    Pr.Alexandru COMAN, Petrești

    Expoziție columbofilă
        Asociația columbofililor - filiala Alba în colaborare cu Partidul No­ua Democrație vă invită să vizitați timp de două zile o expoziție co­lum­bofilă în care sunt prezentate cei mai valoroși porumbei aflați în "patrimoniul" columbofililor din județul Alba. Expoziția va fi des­chi­să în perioada 23-24 ianuarie la Cantina Ardealul din Alba Iulia, între o­re­le 11.00 și 20.00. Biletele de intrare, în valoare de 40.000 de lei, pot fi achiziționate de la cantina Ardealul sau de la sediul PND Alba. (A.D.)

    Sus

    © Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
    Toate drepturile rezervate.