Editorial
 Meniu pentru stângaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Evazioniștii fiscali - asimilați criminalilor!
        Vi-l mai amintiți pe Al Capone, modelul, întruchiparea perfectă a gangsterului american? Cu perfidie, rea credință, dar și cu arme și violență, în perioada prohibiției americane, când un strop de whisky valora greutatea sa în aur, Al Capone teroriza Chicago și o mare parte din SUA. Contrabandist, producător și distribuitor de băuturi alcoolice, tâlhar la drumul mare, Al Capone nu a putut fi băgat la închisoare pentru aceste crime. Dar i-au venit de hac, scoțându-l din circulație, câțiva contabili cu mânecuțe (ce-i drept colaborând cu Poliția) care, verificând conturile gangsterului, dar mai ales decla­rațiile către fisc, au constatat mari discrepanțe. Iar cea mai mare crimă față de statul american este neplata impozitelor, evaziunea fis­cală de orice fel. Nu degeaba Fiscul este cea mai temută insti­tuție a SUA, mai ceva decât Departamentul de Stat sau Penta­gonul. În curând și în România evaziunea fiscală va fi asimilată cu crima. Anunțul a fost făcut la începutul acestei săptămâni de minis­trul controlului - Ionel Blănculescu. Este poate prima mare pro­misiune pe care ministrul o împlinește în cele câteva luni de când se află în fruntea ministerului. În timpul controalelor efectuate până acum, Ionel Blănculescu și ai lui au putut constata, cu probe, că nivelul ridicat, intuit, al evaziunii fiscale în România este și cel real. Iar măsurile urgente se impun. De aceea este foarte probabil ca legea care incriminează evaziunea fiscală să fie promovată prin Ordonanță de Urgență. Pedepsele pentru cei care vor fi găsiți vi­novați sunt de până la 25 de ani de închisoare, plus confiscarea averii pentru recuperarea prejudiciilor. Și, har Domnului, în România zilelor noastre, din păcate, se găsesc destui "clienți".
        Corupția și evaziunea fiscală merg mână în mână, atât când e vorba despre mediul de afaceri, dar și în ce privește nivelul de trai. Alături de pachetul de măsuri anticorupție promovat anul trecut de cabinetul Adrian Năstase prin asumarea răspunderii, înscrierea evaziunii fiscale la capitolul crime este un mare pas înainte spre însănătoșirea economiei românești. Fără îndoială că vor fi mulți cei care nu vor privi cu ochi buni această măsură, atât firme românești, dar și străine (pentru că acestea din urmă au împrumutat destul de rapid din metehnele băștinașilor), dar printre efectele remarcabile ale acestei măsuri se va afla o mai bună colectare a veniturilor bugetare de orice fel, care se va reflecta în mai mulți bani pentru investiții, învățământ, sănătate, siguranță națională sau protecție socială, într-un cuvânt va însemna un stat mai puternic.
        Un alt aspect este acela că, în sfârșit, una dintre anomaliile legislative din România a fost eliminată, țara noastră intrând și la acest capitol în rândul țărilor civilizate. Mai sunt însă lucruri de re­zolvat. De exemplu, România este singura țară din Europa unde a­dul­terul este încă pedepsit de Codul Penal. Dacă e să ne amuzăm, să ne gândim numai că evaziunea fiscală, ale cărei consecințe gra­ve ne afectează direct sau indirect pe toți, nu era considerată prea gravă și deci nici pedepsită ca atare, în schimb amorul da. Am putea deschide de aici o discuție despre moralitate, dar s-a gândit cineva că furtul este furt oricum și oricând, deci imoral. Este ade­vărat că există riscul că cine fură azi un ou mâine să fure un bou, dar totuși, între adulter și evaziunea fiscală, judecați și dumnea­voastră, lucrurile nu sunt comparabile.
    Anca DINICĂ