Ultima oră
 Meniu pentru stângaci
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Uniunea Europeană dă noi avertismente României
        Anul 2004 este fără îndoială unul din cei mai importanți pentru România. Este anul intrării cu drepturi depline în marea alianță po­litico-militară NATO, anul alegerilor locale și generale și anul pre­mergător închiderii capitolelor de negociere cu Uniunea Europeană. Referindu-se la stadiul integrării României în UE, șeful Delegației Comisiei Europene la București, Jonathan Scheele, a făcut zilele acestea o serie de comentarii la adresa celor mai importante opt capitole de negociere rămase, printre care agricultura, concurența, justiția și afacerile interne. Până în prezent, România și UE au negociat 30 de capitole și au încheiat 22. Pe lista lui Scheele, un capitol aparte îl reprezintă reforma administrației publice locale. Cei mai mulți reprezentanți ai elitei politice din România nu au văzut nici­odată cum arată și cum funcționează o administrație publică reală, a declarat șeful Delegației Comisiei Europene la București. Dom­nia sa a adăugat că "Atribuțiile administrației publice din România nu sunt bine definite. Cei mai mulți dintre oamenii politici de vârf nu au be­ne­fi­ciat de o expunere continuă la un model de administrație occiden­tal". Scheele a mai spus că Guvernul român "petrece prea mult timp în ședințe pentru chestiuni care ar trebui rezolvate la nivel minis­terial. Problema administrației publice nu va putea fi rezolvată până în 2007. În plus, anul acesta alegerile nu ne vor ajuta. Este clar că putem uita de această problemă într-un an electoral. În cel mai bun caz, va fi posibilă pregătirea reformei în administrația publică", a mai spus reprezentantul Comisiei Europene. El a atras atenția asupra lipsei dialogului insuficient dintre instituții și oamenii simpli. Mai pe înțelesul tuturor, clasa politică s-a urcat în turnul său de fildeș și s-a rupt de popor. De aici mai coboară doar din patru în patru ani, pentru a le cere românilor votul de care politicienii au nevoie în alegeri.
        Șeful Delegației Comisiei Europene la București s-a referit și la domeniul agricol, arătând că principala problemă este modul în care este structurat acesta, respectiv faptul că mai mult de jumătate din terenul arabil este deținut de micii agricultori. "Agricultura din Ro­mânia nu are o clasă de mijloc, dacă se poate spune așa. Bugetul și concurența constituie cele mai mari provocări", a mai spus Schee­le. Șeful Delegației Comisiei Europene a mai cerut și o refor­mă accelerată în Justiție.
    Florin ROMAN

    Investiții în servicii sociale - finanțări nerambursabile de circa 50 de miliarde de lei
        Guvernul României a lansat cea de-a doua licitație de proiecte din cadrul Subprogramului guvernamental "Investiții în servicii sociale". Acest subprogram guvernamental a fost aprobat prin H.G. nr. 93/2003 și se adresează autorităților publice locale și județene care doresc să realizeze investiții în domeniul serviciilor sociale.
        Obiectivele subprogramului sunt: dezvoltarea capacității siste­mului de asistență socială din România pentru a răspunde nevoilor grupurilor vulnerabile și întărirea capacității administrațiilor locale și regionale de a crea parteneriate, organiza și implementa inițiative în domeniul serviciilor sociale. În cadrul acestui subprogram sunt încurajate parteneriatele dintre autoritățile publice locale și ONG-uri sau alte instituții publice ori organizații private care activează în domeniul protecției sociale.
        Suma pusă la dispoziția solicitanților de finanțare nerambursabilă este de 49.862.839.531 lei. Finanțarea nerambursabilă poate fi de minim 300 milioane lei și maxim 3 miliarde lei, reprezentând maxim 90% din costurile eligibile ale proiectului. Prin acest subprogram se finanțează investițiile în înființarea, reabilitarea și/sau dotarea cen­trelor educative pentru copii săraci, unități de promovare a sănătății, centre sociale pen­tru copii și adulți, centre de integrare socială pentru tinerii aflați în situații de risc, centre de ocrotire pentru per­soanele cu handicap, centre temporare pentru tinerii de peste 18 ani neinstituționalizați datorită depășirii limitei de vârstă, centre săptămânale pentru copii săraci din comunitățile rurale sau urbane sărace unde accesul la școală este dificil, centre de ocrotire pentru persoanele dependente de alcool și droguri, centre de ocrotire pentru femei și copii victime ale violenței la domiciliu, cămine de bătrâni.
        "Sunt eligibile toate localitățile urbane și rurale cu excepția localităților cuprinse în zonele de restructurare industrială prevăzute în HG 399/2001. Termenul limită de depunere a proiectelor este 10 mar­tie 2004, ora 16.00. Cererile de finanțare nerambursabilă și do­cumentele aferente se depun la Ministerul Integrării Europene, Bu­curești, strada Libertății nr. 12, Sector 5.
        Documentația completă aferentă Subprogramului poate fi ac­cesată pe pagina de internet a Ministerului Integrării Europene - www.mie.ro - sau la sediul ADR Centru, Alba Iulia, strada Decebal 12, tel. 0258/819616, fax 0258/818613, email officeâ adrcentru.ro, precum și pe pagina de Internet a ADR Centru www.adrcentru.ro", ne-a informat directorul ADR Centru, Simion Crețu.
    Florin ROMAN

    Pentru o bucată de pâine
    Românii scot bani și din fontă... seacă
        Ofițerii Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliției municipiului Alba Iulia i-au identificat pe Dan Zoltan, de 22 de ani, și Gheorghe Bălgrădean, de 34 de ani, ambii din Alba Iulia, care în noaptea de 28/29 decembrie 2003 au pătruns pe o proprietate privată, prin forțarea unui lacăt de la poartă, și au furat 80 de elemenți de calorifer din fontă, în valoare de 3,2 milioane de lei. Cei doi au vândut ele­menții de calorifer unui centru de colectare din Alba Iulia contra sumei de 1,2 milioane de lei. Prejudiciul a fost recuperat de la so­cietatea cumpărătoare, iar Zoltan și Bălgrădean sunt cercetați pen­tru comiterea infracțiunii de furt calificat. (N.I.T.)
    Iertarea datornicilor de stat- resursa financiară în campania electorală a PSD
        Un studiu al Departamentului de Analiză Economică al Partidului Umanist relevă faptul că în anul 2003 s-a înregistrat o creștere a consumului populației care a contribuit la creșterea PIB-ului cu peste 6%. "Acest lucru confirmă pornirea procesului de formare a cla­sei de mijloc în România" spune ing. ec. Ioan Căldare, vice­pre­ședinte cu IMM-urile PUR (S-L) Alba. În acest context, depar­ta­men­tele economice al Partidului Umanist au în curs de finalizare un proiect de lege pentru modificarea Codului Fiscal care prevede, ală­turi de alte amendamente, eliminarea impozitului pe profitul rein­vestit, documentul urmând să fie depus în curând la Parlament. Începând de săptămâna viitoare, Partidul Umanist va declanșa și o campanie de strângere de semnături de la populație pe această temă. Ec. Căldare a apreciat că și noul Cod de Conduită al In­spe­cto­rului Fiscal reprezintă doar un pas timid înainte în acest do­meniu. Referindu-se la haosul fiscal din România, vicepreședintele PUR Alba, ing. ec. Ioan Căldare a mai precizat că: "O lege dată în 22 decembrie 2003 scutește retroactiv de la plata datoriilor 11 firme cu capital integral de stat, ale căror restanțe se ridică la fabuloasa sumă de 8.435 miliarde de lei. Prin această hotărâre de guvern a fost încălcată legea bugetului de stat, legea concurenței loiale și inclusiv noul cod al muncii. Din această "iertare" provin banii pentru campania electorală a PSD-ului".
    Nicoleta IDITA-TOMUȚA

    Rocadă PD în CL Sebeș
        Ieri, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului local al mu­nicipiului Sebeș a fost validată numirea unui nou consilier local din partea Partidului Democrat în persoana lui Dinu Matei. Acesta îl în­locuiește de fapt pe colegul său de partid Marius Ardelean, care în prezent ocupă funcția de director al noului Serviciu de administrare a patrimoniului public - privat din cadrul Primăriei Sebeș.(R.J.)
    Primarul Blajului se joacă de-a realizările
        În cadrul conferinței de presă a PUR (S-L) Alba, ziariștilor le-a fost atrasă atenția asupra unei mari... realizări a primarului PSD al municipiului Blaj, Ioan Șolea. În bilanțul întocmit de primarul Ioan Șolea, referitor la promisiunile împlinite de la instalarea sa ca pri­mar, în număr de 39, la poziția 35 se regăsește și aliniatul "Fune­raliile cardinalului Alexandru Todea". Umaniștii s-au întrebat (amar) dacă această "realizare" a constituit într-adevăr un... obiectiv al ac­tua­lului primar, în campania sa electorală din anul 2000... (N.I.T.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.