Prima pagină Ediția din: 23.1.2004
 Meniu pentru stângaci
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Un prim pericol de inundații a trecut
    Aglomerările masive de ghețuri au fost sparte
        În perioada ultimelor două săptămâni, temperaturile în jurul a 0 grade C și până la 5-6 grade C însoțite de precipitații sub formă de ploi, lapoviță și ninsori, au dus la topirea și dislocarea ghețurilor for­mate pe cursurile de apă. În general aceste fenomene conduc la aglomerări de ghețuri, formarea unor blocaje în secțiunile cursurilor de apă, un fel de baraje care pot produce ieșirea apelor din albiile minore și inundarea unor obiective din albia majoră. S-au produs astfel de mici aglomerări în mai multe secțiuni pe râul Arieș aval Câmpeni, Abrudel în zona intravilan oraș Abrud. Apele nu au ieșit din albiile minore și nu au fost afectate obiective (gospodării, drumuri sau terenuri agricole). Colaborarea dintre Apele Române (S.G.A. Al­ba), I.P.C. Alba și SC CUPRUMIN Abrud, prin manevrele la alimen­tarea cu apă industrială de la GÂRDE a făcut ca aceste aglomerări să fie antrenate și fărâmate de apele râului Arieș.
        Pe râul Galda în localitățile Galda de Sus și Benic s-au format de asemenea, în trei secțiuni, mici aglomerări de ghețuri.
        La solicitarea Comisiei Locale de apărare împotriva inundațiilor per­sonalul S.G.A. Alba și I.P.C. Alba s-a deplasat la fața locului. Prin intervenția la Galda de Sus cu un buldozer albia a fost degajată, eliminând astfel pericolul ieșirii apei din albie și eventuala inundare a gospodăriilor și a drumului din zonă. Cu ajutorul localnicilor și cu spri­jinul personalului S.G.A. Alba Iulia și I.P.C. Alba, sub coor­donarea Comisiei Locale Galda, cele două aglomerări din amonte și aval pod rutier, intravilan localitate Benic, au fost distruse, elimi­nându-se astfel pericolul unor inundații.
        "Specificăm că în nici o astfel de aglomerare de ghețuri formate pe cursurile de apă din județul Alba nu au fost semnalate pagube, nu s-au produs inundații la nici un obiectiv", se precizează în ma­terialul primit la redacție. (F.R.)
    În urma dialogului avut cu premierul Năstase
    Prefectul Mugurel Sârbu - puternic impresionat
    •Desemnarea noului președinte rămâne în conti­nuare în suspans *Data Conferinței județene de­pinde de programul ministrului Ioan Rus *La mu­nicipii și orașe, candidații PSD Alba se vor alege în urma unor sondaje *Excepție face Câmpeniul, un­de este susținut în continuare Ioan V. Sicoe
          Vicepreședintele PSD Alba Mugurel Sârbu, a caracterizat în­tâlnirea cu liderii partidului de guvernământ drept "una utilă, în care nu s-au petrecut lucruri senzaționale". Actualul prefect de Alba a menționat apoi că a fost impresionat de modalitatea de abordare a discuțiilor de către președintele PSD Adrian Năstase, Vasile Dâncu, Viorel Hrebenciuc, Dan Matei Aghaton și toți ceilalți membri ai De­legației Permanente. "Ne-au fost aduse la cunoștință metode moder­ne de abordare a campaniei electorale, cu mult superioare celor din 1996 sau 2000. PSD Alba a prezentat cu acest prilej situația la zi a listelor cu candidații la funcțiile de primar, specificându-se că la comu­ne situația este aproape definitivată, iar la municipii și orașe îi vom desemna drept reprezentanți pe cei care vor fi poziționați cel mai bine în sondajele pe care le vom organiza în viitorul apropiat. Singura excepție o va reprezenta orașul Câmpeni, unde îl vom sus­ține în continuare pe Ioan Viorel Sicoe", a spus Mugurel Sârbu. Referitor la desemnarea noului președinte, vicepreședintele PSD Al­ba nu a adus nici un element de noutate, declarând că: "nu contează cine va fi până la urmă, important este să obținem victoria în alegeri". Nu în cele din urmă, se pare că data la care se va desfășura Conferința județeană extraordinară de alegeri depinde de... programul ministrului Administrației și Internelor Ioan Rus, mandatat de către Delegația Permanentă a PSD să răspundă de județul Al­ba, fapt ce implică participarea acestuia la respectivul eveniment politic.
        După finalizarea discuțiilor cu caracter politic, Mugurel Sârbu l-a abordat pe premierul Adrian Năstase în calitate de prefect, soli­ci­tân­du-i sprijinul în rezolvarea diverselor probleme cu care se confruntă județul Alba. "Dl. prim-ministru mi-a promis întregul său sprijin și mi-a recomandat să formulez un material cu prioritățile pe care le avem în vedere în acest sens, pentru a putea decide modalitatea prin care să fim ajutați", a conchis prefectul Mugurel Sârbu.
    Răzvan JURCĂ

    Invitație la patinoar
        Cubul sportiv "Constructorul" din Alba Iulia a amenajat în incinta bazei sportive "Constructorul", situată pe partea stângă a șoselei spre Pâclișa, un patinoar. Programul patinoarului este de luni până vineri, între orele 17.00 - 21.00 și sâmbăta-duminica, între orele 10.00 - 14.00 și 17.00 - 21.00. Taxa de intrare este de 20.000 lei pentru adulți și 10.000 lei pentru copii. Patinatorii pot servi și ceai cald, cafea, dulciuri și vin fiert. Informații suplimentare se pot obține la telefon 833967 sau 0742/962783. (A.D.)
    Polul frigului la Roșia Montană
        În cursul nopții de miercuri spre joi, la Roșia Montană a fost cel mai frig din tot județul. S-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi din acest an, adică minus 22 de grade Celsius. Așa cum au anunțat meteorologii vremea va continua să se mențină rece ziua și geroasă noaptea și dimineața.(F.R.)
    Ministrul Ionel Blănculescu joacă "Hora Unirii" la Alba Iulia
        Mâine la Alba Iulia, cu ocazia manifestărilor organizate cu prilejul împlinirii a 145 de ani de la Unirea Principatelor Române - Moldova și Țara Românească, va fi prezent, din partea Guvernului României, ministrul Autorității Naționale pentru Control, Ionel Blănculescu. Epi­centrul acestor acțiuni va fi fără îndoială Statuia lui Mihai Viteazul unde se vor depune coroane de flori, va avea loc o paradă militară, vor fi rostite alocuțiuni de către prefect, președintele CJ și primarul municipiului Alba Iulia, iar la final se va juca Hora Unirii. Tocmai pen­tru ca manifestările să fie cât mai reușite, prefectul de Alba, Mugurel Liviu Sârbu, îi invită pe toți cetățenii municipiului să participe în nu­măr cât mai mare în toate "punctele fierbinți" ale zilei de mâine.(R.J.)
    La Roșia Montană
    Primarul Virgil Narița se întâlnește cu localnicii
        Ca la fiecare început de an de când a fost ales primar, Virgil Narița se va întâlni cu moții din comună. Adept al dialogului direct cu cei care l-au ales, primarul spune că omul își spune mai ușor păsurile la întâlnirile de pe sate, întrucât cei mai în vârstă se de­plasează greu iarna. Duminică, 25 ianuarie, Virgil Narița se va întâlni cu sătenii din Vârtop, iar în 8 și 16 februarie cu moții din Cor­na și Cărpiniș. După ce le va inventaria problemele, primarul pro­mite să le și rezolve pe cele care țin de administrația publică locală.(F.R.)
    Primarul din Sebeș cu "harponul" după "rechini"
        Începând cu data de 15 ianuarie, Primăria municipiului Sebeș a demarat o amplă acțiune de stârpire a celor care practică transportul ilegal de persoane pe raza localității, așa numiții "rechini". Primarul Alexandru Dăncilă a desemnat o comisie formată din viceprimar, funcționari ai Primăriei, Poliției și Gardienilor Publici care supra­veghează îndeaproape această acțiune. "Am prins deja unul și l-am amendat cu suma de 50 milioane lei. În prezent, ziua, aceste per­soane se fac nevăzute, dar noaptea mai apar pe ici pe colo. Oricum acțiunea va continua până îi vom elimina definitiv din peisaj pe acești «rechini»", ne-a declarat dl. Dăncilă. (R.J.)
    Doi spărgători de biserici - arestați
        Marian Lăcătuș, de 21 de ani, din Sălaj și Robert Rostaș, de 22 de ani, din Mureș, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba. Cei doi sunt cercetați în stare de arest de către ofițerii Serviciului Cercetări Penale din cadrul IPJ Alba pentru comiterea mai multor spargeri pe raza județului Alba în luna noiembrie 2003. Lăcătuș și Rostaș au spart, noaptea, mai multe biserici din Alba Iulia, Decea și Războieni, Școala Generală din Inoc și două cantoane CFR. Cei doi au furat bunuri în valoare totală de 29 milioane de lei. În continuare sunt cercetați pentru documentarea întregii lor activități infracționale. (N.I.T.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.