Editorial
 Meniu pentru stângaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • 24 ianuarie - zi sfântă de mărire română, o pomenim și o serbăm cu drag
        În urmă cu 145 de ani, la 24 ianuarie 1859, Adunarea electivă a Țării Românești îl alegea domn, sub presiunea maselor populare, pe Alexandru Ioan Cuza, cel care, cu doar 9 zile înainte, fusese deja ales domn al Moldovei. Se consfințea astfel Unirea Prin­ci­pate­lor Române - Moldova și Țara Românească și se puneau bazele statului unitar român modern. Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza încununa un efort de unitate națională care începuse de la Mihai Viteazul și se manifestase puternic în timpul Revoluției de la 1848. Ea demonstrează și hotărârea de care au dat dovadă unio­niștii, care au știut să speculeze atât contextul intern, dar mai ales pe cel internațional, punând în cele din urmă Marile Puteri în fața faptului împlinit. Pentru că, deși Conferința de la Paris din 1858 oferea numai o unire trunchiată între Moldova și Țara Românească, care urmau să aibă doar două instituții cu adevărat unice: Comisia Centrală și Înalta Curte de Justiție și Casație de la Focșani, românii au știut să profite de portițele lăsate prin deciziile convenției și să le exploateze la maximum, realizând o unitate completă. Acea unitate care nemulțumea toate cele trei imperii vecine: Țarist, Otoman și Austro-Ungar (care a recunoscut unirea doar pe durata vieții sau domniei lui Cuza). Nu întâmplător domnul avea să fie forțat să abdice în 1866, la conducerea statului urmând să fie adus un principe străin în urma unui plebiscit național. Până să se întâmple aceasta însă unirea avea să fie recunoscută pe plan internațional și toate instituțiile interne necesare funcționării statului unificate. La aceasta au contribuit desigur și reformele lui Cuza din domeniul armatei, al administrației și legislației. Așa că ce s-a făcut nu a mai putut fi desfăcut.
        Demn de remarcat și de învățat rămâne faptul că, în ciuda presiunilor externe de tot felul, românii și-au luat soarta în propriile mâini. O pildă din care politicienii noștri actuali au numai de învățat. Mai ales cei care s-au obișnuit să primească în genunchi toate toa­nele sau observațiile pe care ni le fac, pe drept sau nu, orga­nismele internaționale, raportorii Comisiei Europene, Fondului Monetar Inter­național, Băncii Mondiale sau cine mai știe cine. Desigur că aceste observații nu trebuie nici respinse apriori ca fiind greșite sau neave­nite doar pentru că vin din partea unor străini. Dorind să ne integrăm în structurile europene și euro-atlantice, în contextul întregului feno­men al globalizării la care asistăm, nu putem să nu acceptăm prin­cipiile comunității internaționale și regulile jocului. Dar nimeni nu ne poate cere să o facem în orb. E adevărtat că sabia nu taie capul ce se pleacă, dar nici prea mult respect nu-i acordă. Și au fost, din păcate, în ultimul deceniu câțiva ani în care am primit fără crâcnire orice observație ni s-a adus, așa cum există și acum politicieni, e drept tot mai puțini și mai marginalizați, care pentru orice problemă internă fac apel la "arbitri" externi.
        Revenind la unirea trunchiată pe care o doreau Marile Puteri la 1859, când pentru Moldova și Țara Românescă se prevedeau domni distincți, adunări și guverne separate, nu putem să nu observăm că acum Consiliul Național Secuiesc, prin proiectul de autonomie teri­torială și etnică pe care dorește să-l impună, promovează o idee si­milară: președinte, parlament, administrație publică și poliție sepa­rate. E adevărat că roata Istoriei se învârte, dar ea nu revine nici­odată exact în același loc. Numai radicalii maghiari cred că se pot întoarce înapoi la situația existentă la anul 1200, la organizarea vechilor Scaune Secuiești. Fără îndoială că fiecare are dreptul să viseze dar numai în limitele constituționale și cu respectarea voinței majorității.
    Anca DINICĂ