Editorial
 Meniu pentru stângaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • O bilă albă pentru președinte
        Din nefericire după decembrie '89 cultura nu și-a găsit locul în viața publică. În agora societății românești s-a vorbit mult, uneori cu folos alteori infructuos despre reformă, corupție, sărăcie, criză so­cia­lă, conflicte de muncă, aderarea la NATO și UE. Răzbate ade­sea un soi de dramatism, de disperare și lamentare ce nu mai lasă loc de alte preocupări. S-a răspândit în societate un soi de men­talitate, o concepție care reclamă supremația valorilor mercantile, în sensul că pragmaticii văd în actul de cultură o pierdere de timp. Simptomele acestei maladii sunt: preocuparea pentru profit imediat, disprețul pentru cultură și artă, ascensiunea arhetipului descurcăreț, marginalizarea oricărei activități spirituale. Dar iată că lucrurile încep să se miște. Mai întâi, premierul Adrian Năstase a oferit, din partea Guvernului, editurilor 100 de miliarde de lei pentru tipărirea de cărți.
        Acum circa o săptămână, președintele Ion Iliescu a rostit, cu pri­lejul Galei premiilor pe anul 2003 la Ateneul Român, câteva idei de natură să dezmorțească și să dinamizeze acest foarte important domeniu - cultura și arta. Așa cum se întâmplă și în alte țări, cultura trebuie scoasă de sub autoritatea politicului și să func­ționeze sub tutela președintelui, care este deasupra intereselor de partid. Iliescu, care a lucrat cândva la editura tehnică și a scris câ­teva cărți, și-a dat seama cu perspicacitatea și abilitatea sa că activitatea culturală mergând la periferia societății nu ne va conferi personalitate și identitate în Europa, unde cultura se află în prim-planul vieții de zi cu zi. Președintele a spus răspicat că finanțarea de la buget, ca formă de implicare a statului, nu are nimic de-a face cu vreun soi de intervenție administrativă în creație. Arta, cultura, creația în general nu pot fi ideologizate, politizate, ci, cel mult, susținute financiar. Prin urmare sunt neavenite interpretările care confundă finanțarea de la bugetul statului cu o dirijare etatistă. Este o formulă elegantă, prin care președintele sub protecția căruia își va desfășura activitatea Institutul Cultural Român, a găsit să sprijine cultura fără de care nu am avea simboluri, idealuri, valori, coeziune socială, acel fond spiritual care să ne dea identitate în lume și în istorie. Fără activitate culturală, fără creație artistică nu am putea crea convingeri, comportamente adaptive la nou, la schimbare. Este fals că România trece printr-o criză culturală, ci printr-una a mij­loacelor materiale și de manageriat. Este vorba despre dezvoltarea accesului la cultură și a unor instituții cu o mare adresabilitate la nivelul comunităților.
        Că președintele dorește să joace rolul unui Mecena al culturii ro­mâne, exemplu, miză și simbol ce ar trebui preluate de către toți cei care dispun de fonduri bănești, inclusiv pe planul celor mai mă­runte comunități, cum ar fi cazul creării unor condiții normale de a-și desfășura activitatea revistele provinciale de cultură, printre care și valoroasa publicație albaiuliană "Discobolul", a fost și faptul că dom­nia sa a ținut să înmâneze Marele Premiu Majestății Sale Regele Mihai al României "pentru eforturile excepționale puse în slujba in­tegrării României în structurile europene și a valorilor românești în circuitul mondial al valorilor". După multe alte reparații morale făcute de Iliescu regelui Mihai, gestul acestuia din urmă l-a lăsat perplex pe Mihai, care n-a reușit să schițeze nici un cuvânt de mulțumire, ci doar și-a înclinat în chip august capul, în semn de acceptare a onoarei ce i-a fost acordată. Cele întâmplate sub cupola Ateneului Român au avut darul să stârnească ropote de aplauze, văzând că în sfârșit se va pune preț pe artă și cultură. Dar să vedem ce se va întâmpla cu aceste foarte bune intenții peste un an sau doi. Vom avea în președinte un adevărat Mecena al culturii, sau totul se va dovedi un frumos proiect. Vom vedea și vom contabiliza toate ges­turile de mărinimie ale instituției prezidențiale.
    Gheorghe JURCĂ