Editorial
 Meniu pentru stângaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Umbra lui Pacepa pe Dâmbovița
        Dacă, printr-o minune, Nicolae Ceaușescu ar fi fost viu și întreg la minte luni, 26 ianuarie, când ar fi împlinit 86 de ani, el s-ar fi dus singur la Târgoviște ca să-și tragă un glonț în cap după ce va fi vizionat emisiunile de știri și talk-show-urile difuzate de puzderia posturilor noastre de televiziune. Motivul? Dușmanii săi de moarte, de la Mihai Pacepa la regele Mihai, au ocupat spații extinse în cadrul respectivelor emisiuni ceea ce, desigur, în concepția lui ar fi semnificat un singur lucru: agenturili au pus stăpânire pe România. Poate că dl. Ion Iliescu, metamorfozat în fidel al idealurilor social-democrației, după ce a fost obligat să le abandoneze pe acelea întinate ale comunismului, i-ar fi putut aduce un pic de mângâiere lui Ceaușescu, măcar prin respectul neabătut arătat limbii de lemn, prin fobia față de proprietate și prin divinizarea statului, în ciuda statutului său de liber cugetător care îi interzice închinarea la i­coane. Dar, cine știe, poate că spiritul lui Ceaușescu a fost prezent luni dimineață, la Școala Națională de Studii Politice și Admi­nis­tra­tive, unde pre­ședintele Iliescu a ținut un discurs în care a echi­valat restituirea proprietăților cu restaurația, înfierându-le pe amândouă, laolaltă cu liberalismul și creștin-democrația. În schimb, el a ridicat în slăvi social-democrația fără a face, desigur, propagandă PSD-ului, care își revendică această doctrină, pentru că, nu-i așa, pre­ședintele e deasupra tuturor partidelor. Dar mai bine să vedem ce s-a mai întâmplat luni.
        "Cazul Pacepa", repus pe tapet în urma unui articol apărut acum două săptămâni în "Washington Times", a cunoscut apogeul prin ie­șirea la rampă a lui Cătălin Dancu, avocatul fostului șef al Se­cu­rității lui Ceaușescu, fugit în SUA în 1978, care a explicat de ce clientul lui trebuie să primească înapoi de la statul român rangul, pensia și o avere estimată la circa 2 mi­lioane de dolari (sau 3 milioane, potrivit cotidianului "Ziua"). În mod cu totul surprinzător, aceste pretenții au adus cam pe aceeași lungime de undă două personalități aparent incompatibile precum Ion Iliescu și H.-R. Patapievici. Astfel, șeful statului a declarat că Ceaușescu ar trebui să-l reabiliteze pe Pacepa pentru că el i-a dat gradul de general. Cât despre avere, Iliescu a spus că "Pacepa trebuie să justifice în primul rând proprietățile pe care le-a avut, să demonstreze că ele nu au fost rezultatul pozițiilor deținute în care se săvârșeau multe abuzuri și se acumulau de către unii bogății pe cale nu corectă". La rândul lui, H.-R. Patapievici, membru al Colegiului CNSAS, a spus între altele că "generalul Pacepa a fost un securist de frunte, într-un regim odios, pe care l-a servit exemplar de vreme ce a ajuns atât de sus. Să vedem azi în el un fel de erou, pentru că a defectat în 1978, mi se pare absurd. E ca și cum am scuza crimele lui Beria, pentru că l-a trădat în ultimele clipe pe Stalin. Însă reabilitarea lui Pacepa, de care se vorbește azi, nu are nici o legătură cu activitățile sale de poliție politică din trecut, ci este, în momentul de față, o chestiune pur politică, după ce, prin decizia Curții Supreme de Justiție din 1999 în favoarea sa, a încetat să mai fie una juridică".
        Că este o chestiune pur politică s-a văzut bine tot luni, când de­cla­rațiile de dimineață ale președintelui Ion Iliescu au fost "detur­na­te" după amiază de consilierul prezidențial Ioan Talpeș care, potrivit afirmațiilor avocatului Dancu, l-ar fi asigurat pe acesta că cererile lui Pacepa vor fi îndeplinite. În măsura în care acest lucru este ade­vărat, răsturnarea de situație s-ar putea datora influenței lui Dick Chenney, vicepreședintele SUA, despre care se spune cu insis­tență că ar fi prieten cu Pacepa.
        Între cererile lui Mihai Pacepa și acelea atribuite regelui Mihai nu există nici un fel de asemănare, deși prințul Paul de România și-a atacat unchiul, acuzându-l că vrea să ia Peleșul de la gura poporului și din visele sale cele mai frumoase. Potrivit mai multor surse, Mihai I, probabil cel mai trist rege din lume, nu a revendicat nimic din bunurile menționate în testamentul lui Carol al II-lea, ci doar pe acelea din testamentul bunicului său, Ferdinand I. Conform Codicilului din 1926, care modifică Testamentul Regelui Ferdinand din 2 iunie 1925, acestea sunt Castelul Peleș, moșia Sinaia și alte imobile din București. Regele Mihai a obținut, prin sentință jude­că­torească, Castelul de la Săvârșin, fără restul domeniului, și dreptul de folosință asupra Palatului Elisabeta pe tot timpul vieții, în con­dițiile în care, vorba M.S., "ceea ce a fost furat este incomensurabil: în termeni materiali, morali și de demnitate națională".
    Maria Lucia MUNTEANU