Curier județean
 Meniu pentru stângaci
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Simpozion: Traian și destinul Daciei
        Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia va găzdui astăzi, cu în­cepere de la ora 9.30, ediția din acest an a simpozionului "Traian și destinul Daciei", manifestare științifică organizată de Direcția Jude­țeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Alba în colaborare cu instituția gazdă. Cu acest prilej vor fi prezentate ulti­mele rezultate ale cercetărilor arheologice efectuate de cercetătorii muzeului albaiulian. Doar câteva titluri sugestive: "Emisiuni mone­tare ale împăratului Traian în colecțiile Bibliotecii Batthyaneum" - dr. Viorica Suciu, "Mercurius la A­pu­lum, o statuetă inedită din bronz" - dr. Vasile Moga, "Piese de echipament militar din bronz de la Apulum" - Daniela Ciugudean și dr. Horia Ciugudean, "Fibule de bronz recent descoperite la Ampelum" - drd. Constantin Inel, "Cer­cetări arheologice în necropola romană și feudal timpurie de la Alba Iulia - punct «Profi»" - dr. Aurel Dragotă și drd. Gabriel Rustoiu. Cu acest prilej va avea loc și lansarea volumelor: "Muzeul Național al Unirii la 85 de ani de la Marea Unire" - prezintă drd. Sofia Știrban, "Patrimonium Apulense" - III, prezintă drd. Gabriel Rustoiu, "Te­zaurul monetar roman «Apulum VII»" avându-i ca autori pe Radu Ardevan, Viorica Suciu și Daniela Ciugudean -prezintă Vasile Moga și "Lămpile antice de la Alba Iulia (Apulum), autor Cloșca Băluță - prezintă Vasile Moga. Lucrările simpozionului se vor încheia joi, 29 ianuarie, cu o excursie documentară în care vor fi vizitate complexul termal Germisara, Biserica de la Almașu Mic de Munte și Muzeul etnografic "Emilian Achim" din Almașu Mare. (A.D.)
    "Montana Moților" îngrijește bătrânii din Țara de Piatră
        Începând din luna septembrie 2003, Asociația "Montana Moților", din Alba Iulia, în parteneriat cu "Filantropia Ortodoxă", derulează un program de asistență și protecție socială, destinat persoanelor vârst­nice care locuiesc singure și celor care au în îngrijire persoane cu handicap, în zona Scărișoara. Programul se intitulează "Bătrânii din Țara de Piatră", este finanțat de AIDRom România și are ca bene­ficiari 25 de bătrâni, văduve ș.a., din satele izolate ale zonei. Gama de servicii destinate beneficiarilor este variată și răspunde exact ne­cesităților identificate de specialiști, alături de preotul ortodox din parohia respectivă: îngrijire și protecție directă, vizite la domiciliu, sprijin în efectuarea unor mici reparații în gospodărie, distribuire lunară de alimente, dulciuri și fructe etc. (Cu ocazia sărbătorilor de iar­nă, cei 25 de bătrâni au primit din partea asociației încălțăminte no­uă.)
        După cum ne-a declarat coordonatoarea programului, d-na Miner­va Ciufu, chiar dacă finanțarea din partea AIDRom se va încheia cu­rând, Asociația "Montana Moților" caută resurse pentru continu­area acestei inițiative. (I.H.)
    Cardiacii suferă din cauza gerului
        În ultimele zile, tot mai mulți cardiaci necesită îngrijiri medicale ca urmare a afecțiunilor generate de temperaturile scăzute. Numai ieri au fost luați în evidență patru pacienți care au fost diagnosticați cu accidente vasculare cerebrale, din care unul în vârstă de doar 45 de ani. Bolnavilor cu probleme cardiace li se recomandă să evite de­plasările pe timp friguros.(F.R.)
    În evidența ITM Alba - 9.282 de firme
        La data de 23 ianuarie 2004, la ITM Alba erau în­registrate 9.282 firme, 50 de unități luând ființă în perioada 19-23 ianuarie 2004. La finele săptămânii trecute, numărul contractelor individuale de muncă aflate în evidența ITM era de 68.589, iar 479 dintre acestea au fost încheiate în acest an. În ceea ce privește carnetele de muncă în­registrate până în prezent la ITM Alba, numărul acestora este de 34.889. De asemenea, potrivit situației statistice a instituției amin­tite, 4.834 de registre de evidență a salariaților sunt înregistrate la ITM Alba. (A.D.T.)

    Sus

    © Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
    Toate drepturile rezervate.