Prima pagină Ediția din: 28.1.2004
 Meniu pentru stângaci
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Incredibil dar adevărat
    Dispensarul medical nr.7 din Alba Iulia a dispărut din Cartea Funciară
    •Unitatea medicală ce deservește 10.000 de alba­iulieni, la cheremul intereselor clientelare
          Opiniei publice din județului nostru îi este arhicunoscută drama prin care este obligat să treacă personalul Dispensarului medical ur­ban nr. 7 din Alba Iulia, situat în strada Muncii nr.13, Bloc D3 parter, de aproximativ 3 ani de când personalul medical al acestui dis­pen­sar a decis să-și facă dreptate în acest caz, după părerea noastră fără precedent în istoria asistenței medicale primare din țara noastră, periclitând la modul cel mai serios și ideea de dreptate pe melea­gurile românești.
    •Așa a început totul...
          Dispensarul medical urban nr. 7 Alba Iulia a fost proiectat ca dispensar medical în anul 1978 (arh. Harda Ștefan) și dat în folo­sință, ca dispensar medical, la data de 15 noiembrie 1982.
        Primul medic care a inaugurat acest dispensar medical a fost dr. Pușa Despina Pițu, transferată la data menționată mai sus de la Dispensarul medical urban Zlatna, pentru a răspunde cerințelor cres­cânde de acordare a asistenței medicale, în zona industrială a muni­cipiului Alba Iulia.
        Menționăm că de la acea dată și până în prezent acest dispensar medical a funcționat și funcționează ca dispensar medical.
        Pentru a întări și mai mult afirmațiile noastre, facem precizarea că prin adresa nr. 5525/23.10.2003, PROIECT Alba SA răspunde solicitării Direcției de Sănătate Publică Alba comunicând că "la parterul Blocului D3 Ansamblul cu 200 de apartamente din zona preuzinală Alba Iulia, proiect nr. 1588/1978, s-a prevăzut amena­jarea unui dispensar medical, ținându-se cont de nota de comandă a Consiliului popular al județului Alba - Direcția Sanitară".
        Prin Decizia nr. 117/1991 a Prefecturii Alba, dată în baza Legii 15/1990, actul de constituire a Regiei autonome FLIPS Alba 1, se dispune ca "patrimoniul RA FLIPS Alba Iulia se constituie prin pre­luarea parțială a activului și pasivului de la Intreprinderea Județeană de Gospodărire Comunală și Locativă Alba, care se desființează, urmând ca spațiile cu altă destinație decât cea locativă să treacă la primăria locală",
        Nesocotind prevederile dispoziției Prefecturii Alba, ba mai mult decât atât, R.A. FLIPS Alba Iulia înaintează Notariatului de Stat Alba cererea de întăbulare nr. 1016/1993, solicitând înscrierea cu ti­tlu de lege, în favoarea R.A. FLIPS Alba Iulia, a spațiului în care func­ționează acest dispensar medical, "reprezentând spațiu comer­cial". După aproape 2 ani de zile (probabil timp de gândire), res­pectiv la data de 29 mai 1995, prin încheierea nr. 5871, Notariatul de Stat Alba înscrie cu titlu de lege în favoarea R.A. FLIPS Alba Iulia, spațiul în care funcționează dispensarul medical urban nr. 7 Alba Iulia, reprezentând "spațiu comercial".
        După ce au aflat despre ilegalitățile săvârșite, Colegiul medicilor din județul Alba și medicii Dispensarului medical urban nr. 7 Alba Iu­lia înaintează o plângere penală Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia care, în urma cercetărilor întreprinse, constată falsul să­vâr­șit prin întăbularea acestui spațiu ca "spațiu comercial" și solicită instanței "restabilirea situației anterioare, de dispensar medical, prin anularea mențiunilor din Cartea funciară 21.650, nr. topografic 2528/a/29/XVII, precum și a cererii prin care s-a stabilit înscrierea acestui spațiu în cartea funciară ca "spațiu comercial".
        În urma unui șir lung de procese, în care ne este foarte greu să vă descriem prin ce am trecut, Curtea de Apel Târgu Mureș (în urma stră­mutării procesului de la Curtea de Apel Alba Iulia), "con­clu­zionează lipsa calității procesuale active a Parchetului, atare calitate incumbând persoanei interesate, respectiv Consiliul local al mu­ni­cipiului Alba Iulia".
        Neîntârziat, Consiliul local al municipiului Alba Iulia a formulat o acțiune civilă, în constatarea nulității absolute a actului prin care s-a solicitat întăbularea acestui spațiu în Cartea funciară a R.A. FLIPS Alba Iulia, a încheierii de întăbulare nr. 5871/29.05.1995 și notarea Primăriei municipiului Alba Iulia ca proprietar în cartea funciară în cotă de 1/1 părți, ținând cont de art. 4 din Legea 15/1990, raportat la art. 3 din Decizia nr. 117/1991 a Prefecturii județului Alba. Numai că lungul șir de nereguli și ilegalități nu se oprește aici, iar instituțiile publice, Direcția de Sănătate Publică Alba, Spitalul Județean Alba, Colegiul Medicilor din județul Alba și medicii Dispensarului medical urban nr. 7 din Alba Iulia au de înfruntat în continuare piedicile puse în calea elucidării acestui caz de către lucrătorii Biroului de Carte funciară din subordinea Jude­cătoriei Alba Iulia.
        Prin adresa nr. 1 din data de 5.01.2004, a instituțiilor enumerate mai sus, precum și a medicilor de la Dispensarul medical urban nr. 7 Alba Iulia, se solicită, în vederea constituirii apărării, biroului de Carte funciară Alba, eliberarea unui extras in extenso de pe Cartea funciară 21633 Alba Iulia.
        Prin adresa de răspuns nr. 1/2004, a Biroului de Carte funciară, sub semnătura judecătoarei Cristina Nicoară, se certifică că "C.F. colectivă nr. 21.633, nu există în arhiva cărților funciare a Jude­cătoriei Alba Iulia, aceasta nefiind înființată".
        Prin cererea nr. 9 din 8.01.2004, adresată biroului de carte fun­ciară din subordinea Judecătoriei Alba Iulia (de către avocatul me­dicilor) se face precizarea "că nu am solicitat cartea funciară co­lectivă, ci individuală, nu am specificat în cererea inițială că este vor­ba de cartea funciară colectivă și după cum se poate observa în cu­prinsul cărții funciare 21.650 Alba Iulia, imobilul cu nr. topografic 2528/a/29/XVII a fost transcris în această carte funciară din C.F. 21633, astfel încât ne vine greu să credem că acestea nu există".
        Prin adresa nr.9/2004, Biroul de Carte funciară din subbordinea Judecătoriei Alba Iulia, sub semnătura Judecătorului Lucian Gher­man se răspunde "că nu există Carte funciară individuală cu nr. 21633, acest număr fiind alocat unei foi colective", pe care cu câ­teva zile înainte judecătoarea Cristina Nicoară afirma că foaia colectivă 21633 nu există, ea nefiind înființată".
        Iată cum se încearcă pe toate căile ascunderea adevărului prin care Dispensarul medical urban nr. 7 Alba Iulia a fost întăbulat în CF 21633 ca dispensar medical, iar transcrierea lui din CF 21633 în CF 21650 cu titlu de "spațiu comercial" ar crea serioase semne de în­tre­bare celor care vor fi chemați să constate ilegalitatea acestei schimbări de destinație și prin urmare constatarea fără echivoc a nulității absolute a întăbulării acestui spațiu cu titlu de "spațiu co­mercial" în favoarea R.A. FLIPS Alba Iulia și în consecință trecerea acestui dispensar medical în proprietatea Primăriei municipiului Alba Iulia, așa cum de altfel s-a dispus prin Dispoziția nr. 117/1991 a Pre­fecturii Alba.
        În spatele acestei mascarade, este cunoscut opiniei publice din ju­dețul Alba că se află persoane al căror nume ne este pur și simplu silă să le pronunțăm, oameni a căror poftă de înavuțire nu mai ține cont de ideea de dreptate socială și de adevăr, periclitând la modul cel mai serios acordarea asistenței medicale primare din cartierul Ampoi al municipiului Alba Iulia.
        Față de cele relatate mai sus, Colegiul Medicilor din județul Alba și instituțiile publice enumerate mai sus am înaintat o adresă Mi­nisterului de Justiție pentru cercetarea și tragerea la răspundere a salariaților de la Biroul de Carte Funciară Alba Iulia și Parchetului Na­țional Anticorupție pentru cercetarea penală a celor vinovați. (dr. George OPREAN, dr. Despina Pușa PIȚU, dr. Daniela SUCIU, Colegiul Medicilor Alba)
    Pentru că nu au bani pentru căldură
    Peste 4500 de albaiulieni îngheață în apartamente
        Potrivit informațiilor furnizate de directorul SC Dalkia SA Alba Iu­lia, Dumitru Goția, doar 4500 de apartamente din Alba Iulia mai be­neficiază de încălzire centralizată, deci primesc apă caldă și căl­dură. Aproximativ 11.500 de proprietari au cerut să fie debranșați, din­tre aceștia, circa 7000 instalându-și centrale de apartament. A­șa­dar, peste 4500 de apartamente sunt neîncălzite de la rețeaua centralizată, pe motiv că proprietarii lor nu-și mai pot plăti facturile la căldură. Și cum temperaturile la Alba Iulia oscilează noaptea între minus 12 și minus 16 grade Celsius, este greu de închipuit cum tră­iesc miile de albaiulieni care sunt prea săraci pentru a-și permite a­cest "lux". Cei care mai au ceva resurse financiare apelează la re­șouri electrice cu "rația" de o oră sau două, pentru că și energia e­lectrică este scumpă. Sunt însă și cazuri când proprietarii și-au im­provizat sobe pe lemne, care costă mai puțin decât gazul metan. De altfel, mai ales în zona de munte, sunt la mare modă sobele pe lemne.
        De la Distrigaz Nord Alba am fost informați că nu sunt probleme din cauza frigului, iar presiunea este normală. Doar pe strada Ion Crean­gă sunt ceva deficiențe, însă de natură tehnică.
    Florin ROMAN

    La temperaturi de 16 grade sub zero
    Disidentele românce de la Șibot ameliorează simțitor antigelul din rezervoarele turcilor
        În timpul unei razii efectuate de polițiști în... istorica zonă de con­fluență româno-otomană, respectiv parking-ul de la Șibot, de pe că­rarea europeană ce străbate județul nostru, au fost prinse (a câta oară?) șase femei care-și vedeau de treaba lor de toate zilele (și nopțile).
        Cele șase femei, la temperaturi record de 16 grade sub zero, ți­neau piept (coapse și fese) invaziei TIR-urilor otomane, aducând an­tigelul din rezervoare la nivelul optim de funcționare. Strădania lor a fost apreciată cum se cuvine de polițiștii aflați în misiune, fiecare din­tre neînfricatele nimfe autohtone fiind premiată cu o amendă de 1,5 milioane de lei pe cap (sau, mă rog...) de femeie. (N.I.T.)
    5 martie, un nou termen în procesul păgubiților FNI
    •Păgubiții din Alba pot obține mai multe informații în fiecare zi de miercuri, de la ora 17.00, la Pri­măria municipiului Alba Iulia
          La data de 23 ianuarie 2004, la Tribunalul municipiului București a avut loc un nou termen de judecată în procesul civil ANI-FNI - SOV Invest-CEC (AVAB). În prezent se analizează în cauză plata taxelor de timbru a investitorilor FNI intervenienți în proces. Pentru următorul termen al procesului, 5 martie 2004, membrii ANI-FNI vor trebui să depună la reprezentanții asociației: copia carnetului de investitor, cu mențiunea "prezenta copie este conformă cu originalul carnetului de in­vestitor numărul..." și cu semnătura titularului; copia buletinului sau cărții de identitate a investitorului; cererea de retragere a plân­ge­rii din procesul penal al FNI. De asemenea, reprezentantul ANI-FNI Al­ba Iulia, d-l Nicolae Iordache, ne-a declarat că trebuie achitată co­ti­zația lunară a investitorilor, aceștia urmând a se întâlni în fiecare mier­curi, de la orele 17,00, la Primăria municipiului Alba Iulia. (A.D.T.)
    În plină iarnă
    Unui gospodar din Aiud i-a luat foc casa
        Pompierii militari din Aiud au intervenit luni, 26 ianuarie, ora 23,30, la stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie de pe strada Transilvaniei din localitate. Proprietarul casei, Ștefan C., a băgat mai multe lemne în sobă, un braț de lemne l-a pus lângă sur­sa de căldură să se usuce și a plecat de acasă. Între timp, lemnele de lângă sobă au luat foc, incendiindu-i locuința. Pagubele produse de foc au fost estimate la circa 150 de milioane de lei. Din fericire, nu s-au înregistrat victime. (N.I.T.)
    Frig de crapă pietrele
        Ofițerul de serviciu al Inspectoratului de Protecție Civilă Alba ne-a in­format că, toate drumurile naționale și județene sunt deschise tra­ficului rutier, dar se circulă în condiții de iarnă. Noaptea de luni spre marți a fost una dintre cele mai geroase, în zona Munților Apuseni depășindu-se minus 20 de grade Celsius. Pentru următoarele ore sunt anunțate temperaturi maxime de minus 9 grade până la minus 6 grade și minime de la minus 7 la minus 10 grade Celsius. Potrivit IPC Alba, la Gârda o stație de înaltă tensiune a rămas nealimentată, iar Distrigaz și Romtelecom nu au anunțat avarii.(F.R.)
    Un minor din Sebeș a spart 10 autoturisme
        Ștefan Teodor Paștiu, de 14 ani, din Sebeș, a fost prins în noap­tea de 23/24 ianuarie de o patrulă de jandarmi în timp ce încerca să părăsească mașina pe care a spart-o. Asupra acestuia au fost des­coperite bunurile furate și o serie de chei fixe pe care le folosea la deschiderea mașinilor.Tânărul a fost predat poliției Sebeș, care a continuat cercetările. Oamenii legii au aflat că Paștiu a spart, în pe­rioada 18-24 ianuarie 2004, încă patru mașini de unde a furat bunuri în valoare totală de 8 milioane de lei. De asemenea, polițiștii au descoperit că minorul a mai deschis încă 5 autoturisme Dacia, de unde a furat diverse bunuri pe care apoi le-a vândut. Polițiștii au re­ușit să recupereze și bunurile provenite din aceste furturi de la chilipirgiii care le achiziționaseră. Ștefan Teodor Paștiu este cer­cetat în stare de libertate pentru furt calificat. (N.I.T.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.