Editorial
 Meniu pentru stângaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Va vira America spre stânga?
        Nu numai România ci și America trece printr-o dură campanie e­lectorală. Bush, care părea la un moment dat simbolul Americii, cel care se identifica cu sentimentul de mândrie națională al ame­ri­canului de rând și care pune ordine în politica lumii, este contestat vehement de Howard Dean, reprezentantul Partidului Democrat și ca­re afișează un puternic derapaj spre ideile de stânga, chiar spre ex­trema stângă. Chiar dacă se află primul în sondaje printre ad­ver­sarii lui Bush, posibilitatea ca stânga să reușească în alegerile din 2 noiembrie (ce similitudine între noi și americani) este infimă, în primul rând că stângismul, vorba lui Lenin, boala copilăriei comu­nismului, nu va avea niciodată sorți de izbândă în America. Pu­ter­nicul stat american nu s-ar fi dezvoltat niciodată apelând la doctrina și strategia celor de stânga.
        Ca și la noi pe Dâmbovița, democratul Dean se bucură de adver­sitățile existente la adresa lui Bush, care firesc nu e iubit de toată America, pentru că de aceea e socotită cea mai democratică țară din lume. Cine pleacă la drum cu steagul răfuielii în vânt și cu senti­mente de mânie și înverșunare, cum o face Dean, iar la noi demo­crații și peneliștii, vor avea puțini sorți de izbândă. Dean clocotește de mânie personală împotriva lui Bush. Fostul guvernator al statului Vermont susține că prin acțiunile sale militare nu urmărește în nici un caz apărarea Americii sau îndepărtarea pericolului terorist ci, dim­potrivă are planuri ascunse în care pe primul loc se află acapararea rezervelor de petrol din Golful Persic și promovarea intereselor economice americane. Interpretarea este, chiar și după opinia unor inși mai puțin informați despre fenomenul american actual, complet eronată.
        La o adică, ce e rău în faptul că Bush promovează interesele economice americane. Nu economicul este motorul oricărei societăți și cu atât mai mult a celei americane pe umerii căreia apasă responsabilitatea ordinii și siguranței mondiale, prima care a avut de furcă cu terorismul internațional prin tragedia de la WTC? Sigur au murit mulți soldați ame­ricani în războiul din Irak, dar ce țară nu-și apără valorile, simbolurile, cu prețul vieții. Majoritatea americanilor îmbrățișează politica lui Bush, care vrea ca aceștia să fie respectați în lume. Și apoi ce american ar dori ca Dean, ajuns odată președinte, ar abroga toate măsurile administrației Bush de reducere a taxelor și impozitelor, finanțând în schimb programe de asistență medicală și proiecte sociale, când se știe că el este de centru, adeptul promovării clasei de mijloc. Puțin probabil că vor reuși cei cu o platformă radicală. Tot ce nu se îndepărtează de centrul vital al electoratului va avea sorți de izbândă.
        De bună seamă că democratul Howard Dean se simte în culmea gloriei, el fiind adulat de o mulțime de tineri, care ca și el se do­vedesc a fi teribiliști. Nu puțini sunt analiștii care văd în Dean pe fostul democrat McGovern din timpul războiului din Vietnam, care a candidat împotriva lui Nixon propunând o politică cu totul și cu totul împotriva cursului politicii americane din acea vreme, vroia o re­tra­gere imediată. Nixon care vroia și el să se termine războiul, a fost înțelept, a spus că trebuie să apere principiile americane și să în­cheie o pace cu demnitate. Se știe că Nixon l-a zdrobit pur și sim­plu pe McGovern. Împotriva acestor candidaturi minune publicul american tinde către centru. Bush îl devansează prin aceea că știe să ofere alternative clare, care să asigure electoratul de centru că se află în centrul preocupărilor sale și ale Administrației americane. Conform ultimelor sondaje, cei mai mulți americani consideră că Bush trebuie reales. Dacă Dean se bucură de multă popularitate în partidul democrat, nu înseamnă că automat va câștiga alegerile. Ca în orice țară din lume, dar mai ales în America, contează să te spri­jini pe electoratul de mijloc, neangajat politic. Dar, deocamdată, bătălia se află abia la început. Dacă doriți un pronostic vă spunem că Bush va fi reales. Se pliază cel mai bine pe simpatiile ame­ri­ca­nilor de rând.
    Gheorghe JURCĂ