Ultima oră
 Meniu pentru stângaci
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Anul 2004 aduce oficializarea stemei municipiului Alba Iulia
        stema Alba IuliaPrimarul mu­nicipiului Alba Iulia - Mircea Hava ne-a informat ieri, cu satisfacție, că în sfârșit stema mu­nicipiului Alba Iulia a devenit oficială. "Ca primar nu pot decât să mă bucur că e­forturile de zece ani privind aprobarea ste­mei municipiului Alba Iulia s-au ma­terializat. După ce a tot fost discutată de Comisia de Heraldică, a fost aprobată, a­proape exact așa cum am dorit-o și a­cum a devenit oficială odată cu pu­bli­ca­rea în Monitorul Oficial al României Par­tea I nr. 58/23 ianuarie 2003. Pentru mu­nicipiul nostru înseamnă foarte mult da­că e să ne gândim numai la acțiunile de promovare a Albei Iulia în țară și în afară. Este o stemă ce include elementele dis­tinctive care fac din Alba Iulia orașul pe care toți românii îl iubesc, O­rașul Marii Uniri."
        Stema se compune dintr-un scut rotunjit cu marginile tri­un­ghiu­lare, scut ce cuprinde trei cartiere. În primul cartier, pe azur, se află pasărea cruciată a Țării Românești, de aur însoțită de soare și lună. Cartierul al doilea, în câmp roșu are reprezentat capul de bour al Mol­dovei, de argint, încadrat de o rază luminoasă, de o semilună Crai Nou și având deasupra o stea în cinci raze. În vârful scutului, pe câmp de aur se află doi lei rampanți, de culoare roșie ținând în labe o spadă neagră. Deasupra acestor cartiere care ilustrează sim­bolurile tradiționale ale celor trei provincii românești se află o bandă de hermină pe care este așezată Coroana de Oțel a României, în cu­loare naturală, ce amintește atât de independența României cu­cerită la 1877, cât și de Marea Unire de la 1918. Deasupra scutului se află o coroană murală cu șapte turnuri, ce semnifică rangul de capitală reședință de județ al municipiului Alba Iulia, iar deasupra se află o acvilă cruciată simbol al faptului că Alba Iulia a avut rangul de capitală a Principatelor Unite în timpul lui Mihai Viteazul, ea este, de asemenea, semnul distinctiv pentru toate localitățile, foste ca­pitale ale românilor. Odată cu oficializarea stemei, devine oficial și steagul municipiului Alba Iulia.
    Anca DINICĂ

    Prefectul nu agreează politicianismul ieftin contrar programului SAMTID
        Într-un județ superpolitizat cum este Alba, orice inițiativă publică venită dintr-o tabară sau alta este aspru contestată de către ad­versari și nu numai, chiar dacă de multe ori argumentele sunt puerile sau lipsesc cu desăvârșire. Iar dacă perioada respectivă mai este și una electorală cum este anul 2004, "țipetele" devin de-a dreptul dra­matice. Cam aceleași mecanisme se învârt acum și în jurul pro­gramului SAMTID și culmea când această inițiativă lăudabilă are șanse mari de reușită având în vedere că este plasată pe locul se­cund pe țară.
        Prefectul Mugurel Sârbu s-a arătat ieri foarte dezamăgit de re­acțiile unor personaje și a oferit ca exemplu orașele Cugir și Aiud, unde constituirea unui operator unic de apă nu este privită cu ochi buni având în vedere că se pierd slujbe călduțe și lefuri consi­de­rabile. Mai mult decât atât în alte locuri se aruncă pe tapet faptul că ar crește nemăsurat factura de apă, aspect ce nu ar da bine într-un an electoral. "Nu mi se pare absolut deloc firesc să se pună astfel problemele având în vedere că pentru modernizarea sistemului de apă, acești domni nici măcar nu au alte soluții de rezervă. O rea­bilitare integrală a rețelelor ar conduce la scăderea simțitoare a pier­derilor de la un 60-70% cât este acum undeva spre 10% și atunci nu văd de ce tarifele pentru populație ar avea valori exagerate. Fac un apel către toți consilierii PSD să nu se lase prinși în astfel de jocuri și să înțeleagă că activitatea lor trebuie să se concentreze pentru reușita programului SAMTID. Celor care se opun, le sugerez să lase deoparte demagogia și să conștientizeze că în prim plan trebuie să fie binele cetățeanului", a declarat șeful administrației publice jude­țene.
    Răzvan JURCĂ

    "Nu puteam ține audiențele la sediul Primăriei Ocna Mureș pentru că nu venea nimeni"
    •A justificat prefectul de Alba prezența sa la sediul PSD
          În urmă cu câteva zile prefectul Mugurel Sârbu a acordat audi­ențe la sediul PSD din Ocna Mureș fapt ce a produs deranj în rândul reprezentanților PNL care l-au acuzat de partizanat. Ieri în cadrul unei conferințe de presă șeful administrației publice județene a co­mentat pe marginea acestui subiect: "Nu știu de ce se acordă atâta importanță acestui aspect având în vedere că am fost interpelat și de către membri ai PNL a căror identitate nu o pot divulga pentru a nu fi trași de urechi de șefii lor. La sediul Primăriei nu mă puteam duce pentru că nu aș fi avut în audiență nici un cetățean. De ce? Pentru că toate problemele ridicate vizează proasta administrație a d-nului primar, iar oamenilor le-ar fi fost teamă să vorbească dacă ar veni în ograda proprie a acestuia. Să nu se înțeleagă că am ceva cu primarul Vasile Bugnar personal ci cu instituția primarului pentru care legea și aplicarea ei sunt două noțiuni paralele. Oricum, pe vii­tor o să găsesc spații adecvate pentru audiențe pentru a nu mai pro­voca insomnii unora".
        Referitor la cazul Lenghel - o altă acuză adusă prefectului de PNL, Mugurel Sârbu a menționat că deocamdată angajatul său se află în concediu medical (a suferit o fractură la un picior), iar săp­tămâna viitoare Comisia de Disciplină a Prefecturii se va deplasa la Ocna Mureș pentru o nouă discuție cu martorii prezenți la eve­nimentele semnalate. "După ce vom intra în posesia unor rezultate certe vom aplica măsurile de rigoare. Legea va fi respectată, nu a­vem nimic de ascuns", a conchis Mugurel Sârbu.
    Răzvan JURCĂ

    "Orizont 2025" - Alba e pe drumul cel bun
        Prezent la prima sesiune de dezbatere a Strategiei de Dezvoltare Durabilă a României - Orizont 2025 - care s-a desfășurat în 27 ia­nuarie a.c. la București, președintele Consiliului județean Alba, Eu­gen Popa, ne-a declarat: "Simpozionul, deschis de domnul Ion Ili­escu, Președintele României, a dezbătut trei mari probleme pentru viitorul țării noastre și anume: Situația demografică a României (stadiul actual, factorii de influență și perspective), Gospodărirea apelor, baza de dezvoltare durabilă a României (stadiul actual și perspective) respectiv dezvoltarea durabilă a serviciilor publice de interes general (obiective, principii, direcții de activitate). Am con­statat, la o primă analiză - a precizat Eugen Popa - că noi, la nivelul județului Alba, suntem pe drumul cel bun în ceea ce privește toate cele trei aspecte dezbătute în cadrul sesiunii. Indicii demografici (conform datelor furnizate de D.R.S. Alba) arată o tendință pozitivă în ceea ce privește sporul natural negativ, numărul născuților morți, scăderea numărului divorțurilor și creșterea numărului căsătoriilor. În ceea ce privește gospodărirea apei proiectele aflate în derulare (firul II din sursa Sebeș, lucrările aferente sursei Mihoești, alimentarea cu apă a satelor și recentul program SAMTID) dau o bună perspectivă în acest domeniu.
        Consider că suntem pe drumul cel bun și în ceea ce privește în­ființarea și funcționarea serviciilor publice de interes general" - a pre­cizat președintele Consiliului județean Alba.
    Florin ROMAN

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.