Prima pagină Ediția din: 29.1.2004
 Meniu pentru stângaci
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Pentru că aveau note proaste la învățătură și mul­te absențe nemotivate
    Patru elevi din Ocna Mureș au furat cataloagele și le-au incendiat
        Marți, 27 ianuarie, ora 13.00, directoarea Liceului Teoretic "Petru Maior" din Ocna Mureș a sesizat poliția din localitate despre faptul că persoane necunoscute au sustras din sala profesorală cata­loagele claselor a III-a B, a VII-a A, a VIII-a C și a X-a A. Echipa de cercetare a poliției, sosită la fața locului, a constatat că lacătul de la dulapul în care erau depozitate cataloagele nu prezenta urme de forțare, iar geamul de la ușa principală de acces în unitatea școlară era spart. După o zi de la semnalarea incidentului, polițiștii au reușit să-i identifice pe cei care au sustras cataloagele din școală: Alexandru P. (de 14 ani, elev în clasa a VIII-a C), Sorin S. (de 15 ani, elev în clasa a VII-a A), Rareș C. (de 15 ani, elev în clasa a VIII-a C) și Anton Ș. (de 15 ani, elev în clasa a VIII-a C). Evident, cei patru sunt elevi ai Liceului Teoretic "Petru Maior" din Ocna Mureș. Sâmbătă, 24 ianuarie, seara, cei patru s-au deplasat la liceu, au spart geamul de la ușa principală de acces în unitatea școlară și au deschis yala pe dinăuntru. Ajunși în sala profesorală, băieții au luat cheia de la dulap din cutia unde văzuseră că o lăsau profesorii și l-au deschis. De acolo au luat cataloagele claselor în care erau încadrați și, în plus, au mai luat încă două cataloage la întâmplare pentru derutarea anchetatorilor. Băieții au plecat, cu cataloagele sub braț, pe malul lacului sărat din centrul orașului, unde au făcut cu ele un foc pe cinste.
        Demn de menționat faptul că cei patru au acționat nestingheriți pentru că unitatea școlară era nepăzită, deoarece nu există fon­du­rile necesare pentru plata unui paznic. Băieții le-au mărturisit poli­țiștilor că au apelat la acest gest extrem deoarece aveau note proas­te în cataloage și, în plus, aveau în cârcă prea multe absențe care le periclitau și mai mult situația școlară. Școlarii au intrat în atenția poliției pentru documentarea întregii activități infracționale. De asemenea, în paralel se vor desfășura anchete pe linie școlară și socială pentru a se găsi cea mai bună soluție de a pedepsi și co­recta faptele celor patru elevi.
    Nicoleta IDITA-TOMUȚA

    Adrian Năstase cu ochii pe județul Alba
    •Investitor austriac interesat de o locație în Parcul Industrial Cugir *Bani mai mulți de la guvern pen­tru modernizarea drumurilor
          Prefectul județului Alba, Mugurel Liviu Sârbu, a menționat ieri în cadrul unei conferințe de presă faptul că a fost înaintată premierului Adrian Năstase o listă cu problemele majore ale județului și care necesită implicarea șefului Executivului pentru ca măcar o parte dintre ele să aibă finalitatea scontată. Un prim aspect cuprins în acest document se referă la Parcul Industrial Cugir și se solicită, în acest sens, intervenția primului - ministru la Romarm SA vizând transmiterea fără plată a unor hale aparținând SC Cugir SA către PIC în vederea închirierii acestora unui investitor austriac interesat în producerea de componente auto de design interior. Se precizează faptul că SC Cugir SA deține hale industriale în sectorul civil care corespund solicitării și care la ora actuală nu sunt utilizate. Se estimează faptul că numărul locurilor de muncă create în urma acestei posibile investiții ar fi de circa 600 - 700 de angajați.
        O altă chestiune abordată a fost situația drumurilor județene și comunale, peste 80 la sută dintre acestea având durata de ex­plo­atare expirată și necesitând lucrări de reparații capitale, modernizări și consolidări. Din bugetul propriu al județului s-au alocat în acest an 40 de miliarde de lei, iar propunerile de program pe anul 2004 cu lucrările și obiectivele finanțate prin Ministerul Transporturilor, Con­strucțiilor și Turismului din transferuri de la bugetul de stat, au fost de 423 miliarde lei, dintre care 134 miliarde lei pentru drumuri ju­dețene și 289 miliarde lei pentru drumuri comunale. Față de această propunere, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale SA a comunicat repartizarea sumei de 46,262 miliarde lei din trans­feruri consolidabile județului Alba. Tocmai în acest sens, Prefectura Alba a solicitat, în cadrul întâlnirii cu primul ministru Adrian Năs­tase, o suplimentare a sumei repartizate. (R.J.)
    Există un război între medicul de familie și medicul specialist?
        Această întrebare retorică o adresez tuturor colegilor mei din ju­dețul Alba, dar și pacienților noștri. Dacă există un război, o luptă, un conflict între medicul de familie și medicul specialist, aș vrea să știm stimați colegi și stimați pacienți, cum influențează această lup­tă starea de sănătate a județului Alba.
         Dacă există un conflict, acesta vine cu siguranță de la situația fi­nanciară grea a celor două grupe de medici, ambele afirmând că este vorba de un deficit financiar considerabil. Sumele primite de medicul de familie de la CAS sunt "în ochii specialiștilor" foarte mari, dar după plata tuturor materialelor sanitare și medicamentelor consumate la cabinetul de familie, după plata salariilor asistenților medicali, medicii de familie rămân cu un salariu decent.
        Medicii specialiști reclamă pe bună dreptate salariul mic pe care îl au, prestând o muncă de specialitate și, de multe ori, preluând în gărzi bolnavi cu boli care nu sunt urgențe și care ar putea fi rezolvați de medicul de familie. Medicii specialiști mai reclamă diferite de­ficiențe ale activității medicilor de familie dintre care aș aminti: majoritatea nu au un mijloc de diagnostic decât examenul clinic și "bătrânul" stetoscop ori tensiometru; foarte puțini medici de familie au competență pentru alte specialități (competență pentru ecografie - ecograful fiind cel mai inofensiv și mai folositor aparat medical); foarte puțini medici de familie au un punct de laborator pentru a susține diagnosticul; nu există truse chirurgicale sau, dacă există, nu se folosesc (vezi cazul de la Sântimbru); nu mai există acea relație specială medic specialist - medic de familie, în care medicul specialist să coordoneze activitatea în diferite domenii: TBC, mama și copilul, bolile neoplazice, bolile vasculare; dintr-o statistică ne­oficială făcută de către directorul Spitalului Județean Alba, dr. Cris­tian Barbonța, rezultă că medicii de familie trimit direct la Spitalul județean cazuri care ar putea fi rezolvate la nivelul spitalelor te­ri­toriale. Acest fenomen de scurtcircuitare a medicului specialist teritorial pune în pericol existența acestor spitale.
        Dar să nu uităm că medicina generală pe care o practică medicii de familie este dificilă. Sumele acordate de CAS medicilor de familie sunt în descreștere, iar problemele acestora sunt multe. Ei nu au nici facilități bancare pentru a-și achiziționa aparatură medicală de performanță.
        Eu nu cred că există război, ci doar conflicte între medicul de fa­milie și medicul specialist, iar acestea trebuie urgent rezolvate. (Dr. Mircea FRENȚIU Director general, Spitalul Municipal Blaj)
    Se îngroașă gluma
    Pod de gheață de 200 de metri pe Ampoi
        Potrivit Inspectoratului de Protecție Civilă Alba, pe râul Ampoi, în zona localității Zlatna, s-a format un pod de gheață, sau mai bine zis o îngrămădire de gheață, pe o lungime de circa 200 de metri. Gro­simea stratului de gheață este de aproximativ 60-70 de cm. Albia râului a fost îngustată din cauza deșeurilor depuse în zonă. Situația de la Zlatna este în continuare monitorizată de specialiștii Protecției Civile Alba. Deocamdată cota de atenție a Ampoiului în zonă a fost depășită doar cu 10 cm, așa că nu s-a pus problema dinamitării acestui pod de gheață, pentru a debloca râul. Probleme deosebite pot apărea doar în cazul încălzirii bruște a vremii, ceea ce meteo­rologii susțin că nu se va întâmpla în următoarele zile.(F.R.)
    Bolile frigului au trimis 100 de persoane în spital
        Potrivit unui comunicat de presă al DSP Alba, în ultima săp­tă­mână a scăzut numărul de infecții respiratorii. Au fost luate în evi­dență 1065 cazuri de viroze, 5 de gripă și 457 de pneumonii. Circa 100 de pacienți care prezentau forme mai grave au fost internați. Având în vedere că temperaturile se mențin scăzute, reamintim recomandările medicilor: La apariția simptomatologiei de disconfort, dureri de gât, musculare, cefalee, temperatură mai mare de 38 gra­de Celsius, adresați-vă medicului de familie.(F.R.)
    Candidații PSD de primar din zona Blaj
        Pe data de 27 ianuarie a.c. Delegația Permanentă a Biroului Executiv Județean Alba a PSD s-a deplasat în municipiul Blaj pentru a face evaluarea candidaților la funcțiile de primar pentru comunele din zonă. Au fost validați următorii candidați: Lenuța Bubur - Cră­ciunel; Ilie Neamțu - Cenade; Gheorghe Avram - Cergău; Nicolae Părău - Cetatea de Baltă; Teodor Trif - Jidvei; Emil Mărginean - Șo­na; Gheorghe Lațiu - Sâncel; Gheorghe Deneș - Valea Lungă. (R.J.)
    Din ordinul prefectului
    ICJ Alba va controla construcțiile ilegale din mediul rural
        Ca urmare a numeroaselor semnale negative primite pe mai mul­te căi, prefectul Mugurel Sârbu a dispus Inspectoratului de Con­strucții a Județului Alba ca începând de săptămâna viitoare să e­fectueze o serie de controale în mediul rural care să aibă ca obiect construcțiile fără autorizație, care s-au înmulțit în ultimii ani ca ciu­percile după ploaie. Șeful administrației publice județene a menționat că vor fi aspru sancționați atât beneficiarii direcți cât și autoritățile publice locale care au închis de nenumărate ori ochii și nu au a­plicat prevederile legale.(R.J.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.