Editorial
 Meniu pentru stângaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Noi ne facem că muncim
        Sâmbăta trecută, cea mai mare parte a presei autohtone a pu­blicat o serie de date statistice alarmante ce relevă creșterea pro­gresivă a cazurilor de depresie în România ultimilor zece ani, a­ceas­tă boală tinzând să devină a doua cauză a mortalității. Astfel, dacă în anul 1994, erau 113 cazuri la suta de mii de locuitori, acum sunt peste 260 de cazuri. Potrivit profesorului Mihai Gheorghe, șeful Clinicii de Psihiatrie de la Spitalul Militar Central, "pentru români lipsa de perspectivă este una dintre cauzele importante în apariția depresiei".
        O altă știre, apărută în ziarele de luni, indică și ea o posibilă cau­ză a depresiei, care s-ar putea numi munca în zadar. Acest lucru poate fi dedus din comparația între veniturile românilor și acelea ale celorlalți europeni. În Franța, de exemplu, Institutul național de Statistică apreciază că o persoană singură, cu un venit net de 597 de euro, trăiește sub pragul sărăciei. În fostele țări comuniste, majoritatea medicilor și profesorilor au venituri inferioare acestui prag, România distingându-se și la acest capitol printr-un dispreț absolut față de categoriile profesionale menționate. Pensia medie în Ungaria este de 130 de euro pe lună, iar salariul mediu net în Es­tonia este de 300 de euro pe lună. Salariul minim brut în Polonia este de 170 de euro pe lună. Comparativ, în România, o pensie normală este de circa 2,5 milioane de lei (aproximativ 61 de euro), iar salariul minim de 68 de euro pe lună. Dacă la Frankfurt sau Dublin un hamburger poate fi cumpărat cu o sumă echivalentă cu venitul realizat în 15 minute de muncă, în țările care vor adera la Uniunea Europeană în data de 1 mai 1994, respectiva sumă este egală cu venitul obținut în 40 sau 60 de minute de lucru. Mai precis, 62 de minute la Vilnius și 44 la Varșovia. Având în vedere salariul minim pe economie, un român trebuie să muncească circa două ore ca să-și poată cumpăra un hamburger. Cu alte cuvinte, cei mai mulți români pot spune cu mâna pe inimă că muncesc în zadar.
        Întrebarea este cum de s-a ajuns în această situație, de ce sun­tem noi mai cu moț decât restul europenilor, chiar dacă în general cei din est o duc sensibil mai greu decât occidentalii?
        O explicație ar fi realitatea că la noi s-au format deja niște tradiții manageriale din care nu poate ieși decât muncă de mântuială, plătită prost sau muncă inutilă plătită prost. Foarte rar apare șansa unei munci eficiente plătite acceptabil, iar asemenea situații nu sunt de durată, ele ciocnindu-se de sistemele "tradiționale" care sunt menținute forțat, prin toate mijloacele concurenței neloiale (de multe ori susținute politic). Atunci chiar și construirea unui sistem corect apare ca o muncă în zadar. Dacă muncești cu spor, cu plăcere și mai și câștigi ceva bani, pare că ceva nu e în regulă. În orice caz, sunt toate șansele să apară cineva care să-ți spună că nu faci bine ceea ce faci și să încerce să strice totul.
        Zădărnicia nu pare să fie însă doar un blestem local. Ea e chiar încurajată și folosită de o mână de oameni care prosperă de pe urma înțelegerii profunde a spiritului general. Se întâmplă în toate domeniile, în politică și în economie, în justiție și în presă, în în­vățământ, în construcții, în servicii și mult mai puțin în fotbal. Nimeni nu rezistă, nici măcar spiritele conservatoare. E totuși o știință să-ți faci mereu de lucru, să mimezi activitatea și să desființezi ceea ce face altul cu profesionalism, rigoare și pasiune. Uneori se poate întâmpla să demolezi chiar ceea ce tu însuți ai făcut bine la un moment dat pentru că întotdeauna se vor găsi sfătuitori experți în demolări. Și atunci, nu-i mai bine să faci și tu ceva de mântuială, într-un timp cât mai dilatat, ca să pară că te dai de ceasul morții ca să urnești lucrurile și că fără tine ar fi prăpăd, s-ar duce de râpă totul? Mai ales că nimeni nu se va obosi să strice un lucru de nimic și, chiar dacă ar face asta, ar fi pagubă-n ciuperci.
    Maria Lucia MUNTEANU