Ultima oră
 Meniu pentru stângaci
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Iarna-i grea, omătu-i mare, șefimea-i la inspectare
    •La Roșia Montană, zăpada măsoară 63 de cen­timetri!
          Zăpada căzută din abundență a dus în ultimele zile la o creștere a grosimii stratului de nea în majoritatea localităților județului. În continuare vă prezentăm straturile măsurate: Roșia Montană-62 de cm, Arieșeni și Avram Iancu-49 de cm, Vadu Moților-41 de cm, Po­norel-34 de cm, Scărișoara și Albac-32 de cm, Zlatna și Roșia de Secaș-30 de cm, Ighiu și Vințu de Jos-25 de cm, Baia de Arieș-24 de cm, Alba Iulia și Berghin-23 de cm, Petrești-20 de cm.
    •Circulație îngreunată pe Dealu Mare
          Pe toate drumurile naționale se circulă în condiții de iarnă, dar de departe aceste artere sunt cel mai bine întreținute. Ieri dimineață, echipajele de deszăpezire acționau mai energic pe Dealu Mare, în zona Munților Apuseni. Drumarii au intervenit cu 25 de utilaje și 210 tone de material antiderapant.
    •Beznă pe Valea Sebeșului
          Din cauza ninsorilor puternice din noaptea de miercuri spre joi, o linie de tensiune de pe Valea Sebeșului a căzut, precum și 6 pos­turi de transformare. Din acest motiv, Mănăstirea și colonia de la Oașa au rămas nealimentate. Echipele de la SC Electrica SA, Su­cursala de Distribuție Alba Iulia, lucrau ieri la remedierea de­fecți­u­nilor.
    •Fără ton la telefon
          Vremea nefavorabilă a lăsat urme și în ograda Romtelecom Al­ba. Ieri dimineață aproximativ 100 de abonați au rămas fără ton la te­le­fon, după ce a căzut și rețeaua de electricitate. Abonații respectivi sunt din zona Oașa.
    •Zeci de localități izolate
          Din cauza zăpezii căzute din abundență în special în zona de munte, numeroase localități au fost blocate. Este vorba de căile de acces spre cătune și localitățile izolate de centrele de comună din Apuseni. De aceste drumuri ar trebui să se ocupe primăriile, dar, de cele mai multe ori, acestea sunt prea sărace pentru a plăti con­travaloarea intervențiilor utilajelor de deszăpezire. Învățând din pățania altor ani, primarii din Horea, Roșia Montană sau Albac, ca să dăm numai câteva exemple, s-au dotat cu utilaje de deszăpezire.
    •La cererea localnicilor, drumul județean Horea-Mătișești-Huedin deblocat
          A devenit deja un obicei ca, în fiecare an, drumul județean Horea-Mătișești-Huedin să fie închis iarna, întrucât acțiunile de des­zăpezire decurg greoi în această zonă. Anul acesta drumul a fost deblocat, la solicitarea moților din Horea, care pot merge la târgurile de animale din zonă. Primul pas l-au făcut clujenii, care și-au curățat partea lor de drum. Ieri, același lucru l-au făcut și moții, care, ajutați de utilaje ale DPL, au reușit să deschidă drumul spre Huedin. Pentru coordonarea acțiunii, la fața locului au fost prezenți vice­președintele Consiliului județean Alba, Doru Victor Cetean, și pri­marul Corneliu Olar.
    •Șefii județului în inspecție noaptea pe drumuri
          Ieri seară, în jurul orei 23,00, a avut loc o reuniune de urgență a Comandamentului de iarnă constituit la nivelul județului Alba, condus de prefectul Liviu Mugurel Sârbu. După o analiză fulger a situației, mai marii județului au stabilit să coordoneze și în același timp să verifice personal activitatea echipajelor de deszăpezire. Timp de trei-patru ore, șefii administrației județene au patrulat pe drumuri. Președintele CJ Alba, Eugen Popa, a supervizat activitatea din zona Aiud-Ocna Mureș, iar vicepreședinții Ioan Florea și Doru Cetean au patrulat pe sectoarele Ampoița-Zlatna-Izvorul Ampoiului-Dealu Mare, respectiv zona Sebeșului.
    Grupaj realizat de Florin ROMAN

    Nemulțumit de soluția procurorilor
    Un bărbat din Zlatna a intrat în greva foamei
        Lucian Dumitru Laszlo, de 41 de ani, născut în Bacău și rezident în Zlatna, a intrat ieri în greva foamei pentru a protesta împotriva unei soluții date de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba în cazul unei plângeri depusă de acesta. În martie, anul trecut, Laszlo a provocat scandal într-unul din restaurantele din Zlatna iar polițiștii, sosiți la fața locului, au aplanat conflictul imobilizându-l pe acesta și condu­cându-l la sediul poliției.
        În urma evenimentelor consumate acolo, Laszlo s-a ales cu 8 zile de îngrijiri medicale - conform unui certificat medico legal - iar unul dintre polițiști cu câteva copcii în cap, după ce i-a fost "scăpată", din neatenție, o ușă în zona menționată mai sus. Lucian Laszlo a fost a­mendat, la data respectivă, pentru tulburarea ordinii și liniștii pu­bli­ce.
        Lucian Laszlo a mai intrat în greva foamei, în toamna anului trecut, când a protestat în fața Parchetului de pe lângă Tribunalul Al­ba. Luând act de nemulțumirea petentului, șeful Parchetului județean Alba, prim-procurorul Eugen Fulop, a solicitat redeschiderea cazului și a dat dosarul spre reverificare unui alt procuror. În prezent, în acest caz se fac noi audieri, fiind solicitați pentru mărturie atât po­lițiștii cât și părțile civile.
        În cursul zilei de ieri, Lucian Laszlo se plimba prin centrul ora­șului Zlatna cu o pancartă pe care anunța că este în greva foamei. Extrapolând problemele sale, acesta pune la baza nemulțumirilor pe care le are și o... discriminare pe criterii etnice.
    Nicoleta IDITA-TOMUȚA

    După ce a participat la o întâlnire de lucru cu con­ducerea PD Alba, Cosmin Gușă a declarat:
    "Ne bucurăm să constatăm de pe acum că vom avea primar democrat la Alba Iulia"
        În seara zilei de miercuri, 28 ianuarie, Cosmin Gușă - coor­do­na­torul campaniei electorale al PD pentru alegerile locale - a avut la Alba Iulia o întâlnire de lucru cu conducerea PD Alba. Chiar dacă s-a ferit să dea amănunte, concluziile cu care Cosmin Gușă pleacă de la Alba Iulia se pare că sunt foarte bune pentru organizația jude­țeană a Partidului Democrat. "Ne bucurăm să constatăm încă de pe acum că vom avea în continuare un primar democrat la Alba Iulia", a afirmat el. În continuare se lucrează la strategia cu care PD va abor­da alegerile locale la nivel național, strategie ale cărei principii vor fi desigur adaptate condițiilor specifice din fiecare județ sau localitate. De aceea, săptămâna viitoare, PD Alba va comanda un studiu care să evidențieze cu exactitate care sunt nevoile și cerințele cetățenilor județului. Despre strategie se va discuta la sfârșitul acestei săp­tă­mâni, la Brașov în cadrul unei reuniuni la care vor participa preșe­din­ții organizațiilor județene și conducerea centrală a PD. Tot pentru o campanie eficientă se vor face schimbări la nivelul structurilor PD, "o structură ușor neconvențională pentru partidele din România, dar care se regăsește la multe alte partide din Europa", o structură mai flexibilă și deci mai rapidă în reacții.
        Cu prilejul vizitei sale la Alba Iulia, Cosmin Gușă a declarat tran­șant că nu va candida pentru nici o funcție la alegerile locale (s-a spe­culat candidatura sa la diferite primării), iar în ce privește o can­didatură la alegerile generale, abia din luna iulie va începe să se gân­dească.
    Anca DINICĂ

    La Gârbova de Aiud
    Un nevăzător a căzut din tren și a murit
        Miercuri, 28 ianuarie, în jurul orei 11.00, Postul de poliție TF Aiud a fost sesizat că, lângă calea ferată de pe raza localității Gârbova, a fost găsit cadavrul unui bărbat, cel mai probabil victima unui acci­dent feroviar. Omul a fost identificat de polițiști ca fiind Iosif Mun­tean, de 48 de ani, din comuna Tureni-Cluj, rezident în orașul Brad-Hunedoara. Muntean era nevăzător, polițiștii găsind lângă el bas­tonul alb și ochelarii fumurii. Potrivit spuselor aparținătorilor, omul ple­case de unul singur spre Cluj pentru a-și ridica pensia de in­validitate. Din informațiile acestora a rezultat faptul că Muntean nu apucase să ajungă la Cluj pentru a-și ridica banii. O ipoteză pre­li­minară a polițiștilor TF din Aiud ar fi aceea că omul a căzut din tre­nul care îl transporta spre Cluj. A fost solicitat medicul legist pentru a stabili cauza exactă a decesului. (N.I.T.)
    Protestul disponibilizaților de la Ampelum
        Aproximativ 200 de disponibilizați de la Ampelum Zlatna s-au strâns miercuri, 28 ianuarie, dimineața, în fața birourilor uzinei, pen­tru a protesta că nu și-au primit restul salariilor compensatorii cu­venite pentru luna decembrie. De altfel, disponibilizații urmează să intre la începutul lunii februarie în șomaj. În jurul amiezii, banii so­licitați au sosit la Zlatna, astfel încât oamenii au putut să intre în po­sesia lor. După încasarea lor, protestatarii s-au dispersat fără a se înregistra incidente. (N.I.T.)
    În acest an
    Cheltuielile cu serviciile de sănătate se cifrează la circa 813 miliarde de lei
        Potrivit informațiilor furnizate de președintele Casei de asigurări de Sănătate Alba, Gheorghe Ștef, totalul cheltuielilor cu serviciile medicale din acest an la nivelul județului se cifrează la circa 813 miliarde de lei. Din acești bani vor fi acoperite toate cheltuielile din sănătate, adică spitale, medici de familie, medicamente, servicii de ambulanță etc. În cursul zilei de ieri, medicii de familie au fost in­struiți în legătură cu ultimele noutăți în domeniu, inclusiv cu folosirea rețetelor securizate.(F.R.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.