Prima pagină Ediția din: 30.1.2004
 Meniu pentru stângaci
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Beția vitezei a atins și calea ferată
    Două locomotive s-au tamponat violent în stația CF Coșlariu
        Un grav accident feroviar s-a produs în noaptea de 28/29 ianuarie a.c., la Coșlariu, în urma căruia doi angajați ai depoului CFR Teiuș au fost grav răniți iar un altul a suferit un traumatism cranio-facial închis. Ioan Ungur, de 37 de ani, din Galda de Jos, mecanic de locomotivă, efectua o manevră de împingere a unui tren marfar. O altă locomotivă (electrică) manevrată de mecanicul Gheorghe Dan­cu, de 38 de ani, din Crăciunelul de Jos, ajutat de Cornel Panța, de 38 de ani, din Obreja, a izbit cu viteză, în spate, locomotiva Diesel condusă de Ungur. În urma accidentului, cei trei au suferit răni grave, fiind transportați și internați în Spitalul județean Alba, cu ur­mătoarele diagnostice: Gheorghe Dancu - abdomen acut prin rup­tură de organe abdominale, șoc hemoragic (internat pe secția Chi­rurgie); Cornel Panța - traumatism cranian cu multiple fracturi de os frontal cu înfundare, fracturi costale hemitorace drept, suspect de fractură de bază de craniu (internat pe secția ATI); Ioan Ungur - traumatism cranio-facial închis prin accident feroviar.
        Potrivit investigațiilor efectuate de inspectorii ITM Alba la fața lo­cului, locomotiva condusă de Ungur staționa pe linia 6, în apropierea mărcii de siguranță, urmând să efectueze o manevră de împingere a unui tren de marfă spre locul de triere a vagoanelor. Locomotiva condusă de Dancu și Panța se retrăsese într-un capăt al "grupei sosiri", intenționând să efectueze parcurs spre alt capăt al stației Coșlariu-Triaj.
        Din cele constatate pe aparatele de bord ale locomotivei electrice conduse de Dancu a reieșit că aceasta a fost condusă peste ma­cazuri cu o viteză de circa 80 km/oră și fără să se cunoască motivul exact, a circulat pe linia 6, tamponând din spate locomotiva Diesel condusă de Ungur. Locomotiva Diesel condusă de Ungur a fost îm­pinsă circa 150 m, suferind avarii serioase la unul dintre posturile de comandă. (N.I.T., A.D.T.)
    Șefi noi la Direcția Silvică Alba
        Regia Națională a Pădurilor a decis să nu mai prelungească man­datul conducerii Direcției Silvice Alba. În urma unui control făcut la sfârșitul anului trecut, RNP a constatat unele deficiențe manageriale și prin urmare s-a decis schimbarea din funcție a directorului Ioan Pașca și a inginerului șef Mihai Palamaru. Delegația Permanentă a PSD Alba i-a nominalizat pentru posturile vacante pe Ioan Boariu, fostul șef al Direcției Silvice Alba, pentru funcția de director și pe Ionel Fleșeriu, pentru postul de inginer șef. Prefectul de Alba, Mu­gurel Sârbu, va înainta aceste propuneri conducerii Regiei Pădurilor pentru a fi validate.(F.R.)
    Conform unui ordin al miniștrilor Agriculturii și Internelor
    Românii nu mai au voie să-și suprasolicite sexual animalele de prăsilă
        După ce câinii de stână s-au aliniat standardelor europene și por­cul românesc va fi tăiat, de Ignat, conform acelorași legi ale Uniunii Europene, a venit și rândul animalelor de prăsilă să execute per­petuarea speciei conform regulamentelor internaționale. Potrivit unui ordin semnat de miniștrii Agriculturii și Internelor, un taur va putea... fertiliza maximum două vaci zilnic și acest lucru se poate realiza numai în condițiile în care taurului i se va acorda o pauză de 8-10 ore între partidele de inseminare. În același ordin se precizează că norma anuală a unui taur matur nu poate depăși 60-80 de vaci iar tăurașilor li se vor repartiza maximum 40 de vaci în 12 luni. Pentru ca taurii să-și mențină capacitățile reproducătoare la cote maxime, proprietarii trebuie să-i scoată la...plimbare zilnic, să-i spele pe picioare și pe coadă cu apă caldă și săpun iar "pedichiura" trebuie făcută lunar. La armăsarii de prăsilă regulile sunt și mai stricte: după o partidă de... montă, animalul trebuie spălat obligatoriu pe organele genitale, scos la plimbare și apoi cazat în grajd unde trebuie fricționat cu un șomoiog de paie. În secțiunea destinată vierilor, ordinul specifică clar că aceștia trebuie cazați în padocuri dotate cu bazine de apă în care să fie îmbăiați sistematic. Ber­becului de prăsilă ordinul îi conferă o oarecare libertate de... in­se­minare, acestuia revenindu-i prin ordin cam 30-35 de oi pe care le poate avea când dorește, fără pauze legale.
        Ordinul mai stabilește că monta se face doar în locuri liniștite și curate, ferite de zgomot sau asistență zgomotoasă. În cazul taurilor, vierilor și armăsarilor este interzisă cu desăvârșire... monta în grup. În plus, animalele pentru reproducere vor fi supuse unor controale medicale stricte, anual întocmindu-li-se un buletin de analiză a ma­terialului seminal brut.
    Nicoleta IDITA-TOMUȚA

    Primul ocol silvic privat din zona Munților Apuseni
        La inițiativa primarului comunei Roșia Montană, Virgil Nicolae Narița, a primarului orașului Abrud, Ștefan David, și a primarului co­munei Bucium, Sorin Amariei, cu participarea orașului Zlatna, a comunelor Mogoș, Ciuruleasa, Întregalde, s-a înființat Ocolul Silvic privat Detunata, fiind ales Consiliul de administrație format din: președinte - Sorin Amariei, primarul comunei Bucium; vice­pre­șe­dinte - Virgil Nicolae Narița, primarul comunei Roșia Montană; se­cretar - Ștefan David - primarul orașului Abrud; membri - ceilalți primari din localitățile Zlatna, Mogoș, Întregalde și Ciuruleasa, cu posibilități de participare și a altor proprietari de pădure care doresc să se arondeze. (F.R.)
    Primarul Zlatnei a suferit un accident vascular cerebral
        Primarul orașului Zlatna, Adrian Felix Treger, a suferit un accident vascular cerebral la domiciliul său, la puțin timp după ce a participat la o ședință la Alba Iulia. Surse din anturajul primarului ne-au decla­rat că acesta a fost transportat de urgență la Spitalul județean Cluj, unde a fost supus unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea u­nui cheag de sânge. Intervenția a fost reușită, așa că se speră într-o recuperare rapidă a primarului Zlatnei.(F.R.)
    Lovită de mașină pe trecerea de pietoni
        Rodica Rusan, de 48 de ani, a fost internată în secția Ortopedie a Spitalului Județean Alba miercuri seara, în jurul orei 22.00, după ce a fost victima unui accident rutier produs în zona Piață din cartierul Cetate al municipiului Alba Iulia. Femeia se angajase în traversarea străzii prin loc marcat, moment în care a fost surprinsă și acci­dentată de autoturismul VW Passat condus de Florin Reteșan, de 26 de ani, din Alba Iulia. În cauză, poliția rutieră Alba Iulia continuă cercetările. (N.I.T)
    Audiențe prefecturale la Câmpeni
        Prefectul Mugurel Sârbu continuă șirul audiențelor acordate în localitățile importante ale județului Alba. Săptămâna viitoare, dom­nia-sa se va deplasa, pentru prima dată în acest an, la Câmpeni, pentru a dialoga cu cetățenii din zonă. Audiențele se vor ține marți, 3 februarie, de la ora 11.00, la sediul Primăriei.(R.J.)
    Facturi de lux, la consum pe măsură
    51 de garsoniere lăsate fără curent electric
        În cursul zilei de ieri, viceprimarul orașului Zlatna, Daniel Negrea, a primit în audiență mai mulți locatari ai căminului de nefamiliști, care au rămas fără curent electric. Blocul debranșat are 51 de gar­soniere, iar locatarii sunt muncitori la uzină. Ei nu au reușit să plătească facturile restante, care, numai la nivelul lunii ianuarie, au însumat circa 300 de milioane de lei. Adică, circa 6 milioane de lei pe garsonieră. Viceprimarul Negrea a declarat că se fac demersuri la APAPS pentru trecerea acestui cămin în subordinea primăriei, dar până atunci se acționează pentru rezolvarea acestei situații ne­dorite.(F.R.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.