Curier județean
 Meniu pentru stângaci
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Sfinții trei ierarhi Grigorie, Vasile și Ioan
        În marea grădină de flori duhovnicești a ortodoxiei se înscriu cu majuscule operele fără egal ale celor trei luminători din veacul IV, Vasile, Grigorie și Ioan. S-au născut într-un secol vulcanic, când ereziile (arianism, macedonism) susținute de oameni pregătiți și de basilei filo-arieni, mușcau feroce din ființa unei biserici firave, care în 313 abia a reușit să iasă de sub prigoanele odioase ale păgânis­mului primar imperial, iar prin lucrarea celor 318 părinți participanți la Sinodul I Ecumenic de la Niceea (325), patronat de Constantin cel Mare, căuta să cristalizeze și să pună bazele sistematice ale noii învățături creștine pe temeiul Sfintei Scripturi și a unei Tradiții, care încerca să-și facă loc în viața bisericii.
        Cei trei ierarhi n-au participat la Sinodul I Ecumenic, pentru că se nășteau după acest eveniment, la 329 - 330, Vasile și Grigorie și abia la 354 Sfântul Ioan, dar operele lor elaborate după finalizarea studiilor vor îmbrăca adevărurile de credință în veșminte de lux, creând și croind pentru fiecare temă o haină pe măsură.
        Precum cei trei tineri din Babilon, Anania, Misail și Azaria, de pe vremea lui Nabucodonosor, care au fost aruncați în cuptorul încins, dar nici un fir de păr din cap nu le-a ars și nici măcar hainele nu le miroseau a foc (Daniil III,27) tot așa cei trei tineri, viitori mari ierarhi ai bisericii, afundându-se în vâltoarea vieții și studiind la cele mai ilustre instituții de învățământ ale timpului, n-au putut fi atinși de ispitele tinereții nici de focul păcatelor. Acești trei stâlpi ai bisericii au făcut studii strălucite la Cezareea, Constantinopol, Atena, Alexandria, însușindu-și atâta învățătură încât umbreau pe toți tinerii de seama lor. Fiecare din cei trei au excelat în domenii diferite, dar toți fără deosebire au fost angajați plenar în slujirea aceluiași Dumnezeu. Sfântul Vasile s-a remarcat mai ales în latura vieții practice, construind din avuția sa personală primele instituții de o­crotire socială și spitale cunoscute până în zilele noastre sub numele de Vasiliade. Sfântul Grigorie a fost un teolog fără pereche, motiv pentru care a și fost supranumit Grigorie Teologul. Sfântul Ioan, pe lângă pregătirea teologică de excepție, s-a făcut remarcat în domeniul oratoriei, pentru care motiv a fost supranumit Gură de Aur. Pentru multiplele sale calități, dascălul său Libaniu a vrut să-l lase succesor, dar refuză, întrucât întreaga sa structură mentală, volitivă și afectivă era răpită de idealul slujirii Celui ce era deja cunoscut ca fiind „Calea, Adevărul și Viața", Iisus Hristos Mân­tuitorul, căruia i-a închinat întreaga sa viață și activitatea încheiată de Ziua Crucii (14 septembrie 407). Din biografia lor cunoaștem că încă din tinerețe n-au străbătut decât drumul școlii și al bisericii. La terminarea studiilor, când au devenit oameni învățați, s-a depus multă osteneală pentru atragerea și așezarea lor în fața Sfântului Altar, dar toți au răspuns sincer și decent că nu se socotesc vrednici de o asemenea înaltă chemare, căutând să se retragă în pustie, în singurătate. După stăruințe repetate s-au lăsat convinși că locul lor este totuși în vâltoarea problemelor, iar activitatea lor, desfășurată în toate sectoarele vieții bisericești, a lăsat urme de neșters nu numai pentru veacul IV ci peste toată Istoria Bisericii Universale până la noi, încât operele lor sunt citate foarte natural, fiind un fel de "pâinea cea de toate zilele" pentru cei ce lucrează în ogorul bisericii.
    Preot Petru PINCA

    Program de formare didactică
        În aceste zile se derulează la Casa Corpului Didactic Alba programul de formare continuă pe componenta: Învățarea activă și dezvoltarea gândirii critice (12 ore) în parteneriat cu catedra de pedagogie-psihologie și didactică de la Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia. Pro­gramul, susținut de către lector univ. dr. Ioan Scheau și drd. Ioana Todor, se realizează la solicitarea învățătorilor și profesorilor din Alba Iulia. În cursul semestrului II programul se va desfășura și în alte centre metodice: Aiud, Ocna Mureș, Câmpeni, conform solicitărilor. (Prof. Maria NANDREA, metodist CCD)
    PD tot mai aproape de finalizarea listelor pentru alegerile locale
        Partidul Democrat Alba a încins motoarele pentru atingerea o­biectivului propus, acela de a avea definitivate candidaturile pentru alegerile locale încă din cursul lunii februarie. Astfel, vice­pre­șe­din­tele PD Alba - Ion Dumitrel a anunțat recent încă cinci candidați la fotoliile de primari.
        Este vorba de Gârbova - Nedelea Ioan, în prezent consilier local; Șpring - Toma Jelea, inginer zootehnist, în prezent consilier local; Săsciori - Vasile Drăghici, actualul primar; Blandiana - Ioan Bălșan, fost primar și Săliștea - Petru Muntean - în prezent consilier local. (A.D.)

    Sus

    © Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
    Toate drepturile rezervate.