Prima pagină Ediția din: 4.2.2004
 Meniu pentru stângaci
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Deși avem o Constituție europeană
    Bunul plac își face de cap în aplicarea legilor
        De anul trecut avem o nouă Constituție, care asigură respectarea drepturilor și libertăților românilor potrivit normelor europene. Așa spu­ne legea fundamentală. În practică, guvernanții nu prea vor să se debaraseze de o mai veche meteahnă: dreptul de a aplica după bunul lor plac legile acestei țări. Un prim exemplu ne-a fost oferit imediat după adoptarea Constituției, când guvernanții au decis să păstreze obligativitatea serviciului militar. Ce rost au mai avut promi­siunile făcute înaintea referendumului, cum că serviciul militar nu va mai fi obligatoriu. Procedând astfel, ei și-au negat propriile anga­jamente. Cum este posibil oare să fie luate astfel de măsuri dincolo de lege? O altă surpriză a fost promovarea legii referitoare la paza obiectivelor, bunurilor și valorilor, în acest act normativ fiind incluse și normele privind paza comunală. Or, prin lege această activitate ar fi trebuit lăsată în seama instituțiilor specializate, în conformitate cu obligativitatea statului de a veghea asupra siguranței cetățeanului.
        Pe nedrept această activitate a fost plasată în mod punitiv în sar­cina contribuabililor nevoiași. De necrezut, noua lege prevede ca pa­za comunală să fie asigurată obligatoriu de locuitorii comunelor. Ur­mează ca fiecare familie din mediul rural să-și desemneze un repre­zentant care să participe la acțiunile de pază. Dacă o persoană nu poate, nu dorește sau nu-i permite sănătatea să presteze serviciul de pază, este obligată să achite o sumă de bani stabilită de con­siliul local. Chiar dacă persoanele în vârstă de peste 60 de ani sunt scutite de o astfel de corvoadă, legea în ansamblul său este anti­constituțională. Atunci de ce se mai percep tot felul de taxe și im­pozite pentru plata instituțiilor de pază și ordine? În acest caz ce mai fac jandarmii și gardienii publici? Era cu totul altfel dacă par­ticiparea sătenilor la paza obiectivelor comunale se făcea pe bază de voluntariat, ca serviciu conex al activității desfășurate de insti­tuțiile abilitate. Pentru că, în condițiile în care legea permite acestor detașamente de pază rurală să rețină suspecții, se acordă unor per­soane (care pot fi conduse de interese obscure) dreptul de a decide destinul unor oameni. Astfel de abuzuri pot genera conflicte și ne­înțelegeri între săteni, cu implicații deosebit de grave. Mai mult decât atât, legea prevede că organele administrației locale pot dota aceste detașamente de pază cu echipamente specifice, inclusiv mijloace de autoapărare. Este lesne de înțeles la ce ar putea conduce abuzul unor persoane. Ne putem aștepta chiar la nesupunere și revoltă din partea comunităților locale, mai cu seamă în acele așezări unde vie­țuiesc mai multe etnii. Oare de ce țin guvernanții morțiș să împrăștie sămânța suspiciunilor, urii și învrăjbirii cetățenilor dintr-o localitate sau alta?
    Sebastian TRUȚA

    Privilegii pentru aleșii neamului
    Parlamentarii vor avea pensii speciale
        Parlamentarii vor avea pensii speciale, 18 indemnizații lunare da­că nu îndeplinesc condițiile de pensionare, primă anuală, dar și o creștere imediată a indemnizației cu 10 la sută, conform proiectului de Statut al parlamentarilor, înaintat de PSD și susținut de deputați din toate partidele parlamentare. Inițiativa, înregistrată în luna de­cembrie 2003, a fost dată publicității luni, în prima zi de lucru a deputaților. Proiectul va fi dezbătut în regim de urgență într-o ședință comună, în urma cererii semnate de liderul grupului PSD, Viorel Hre­benciuc, argumentată prin faptul că proiectul de lege "impune aplicarea în timp foarte scurt a prevederilor din cuprins". Biroul Per­manent al Camerei a aprobat cererea de dezbatere. Oare cine spu­nea că în România nimeni nu este mai presus de lege? (F.R.)
    Inspectoratul de Protecție Civilă Alba ne liniștește
    Nu există pericol de inundații
        În ultimele zile, temperatura a crescut brusc și a dus la încălzirea vremii. Având în vedere că a nins puternic, este de așteptat ca to­pi­rea stratului de zăpadă să ducă la creșterea debitelor pe principalele râuri. Din informațiile furnizate de șeful Inspectoratului de Protecție Civilă Alba, colonel Dumitru Ghețe, la nivelul județului nostru nu există nici un fel de problemă din acest punct de vedere. "Nu avem poduri de gheață, iar creșterile de debite sunt nesemnificative. Așa­dar, cursurile de apă sunt libere. Nici dacă ar ploua nu ar fi astfel de probleme", a spus Ghețe.(F.R.)
    Oportunități de afaceri
        Pe adresa Consiliului județean Alba a sosit o adresă din partea Con­sulatului român din Cernăuți, prin care se cere sprijinul auto­rităților județene, în vederea organizării unei întâlniri între oameni de afaceri din județul nostru și omologii lor de la Cernăuți. Vice­pre­ședintele Consiliului județean Alba, Ioan Florea, ne-a declarat că se va adresa Camerei de comerț, industrie și agricultură Alba pentru or­ganizarea cât mai repede posibil a unei reuniuni de afaceri, pentru a răspunde cererii venite de la Cernăuți.(F.R.)
    Descărcare de gestiune la Consiliul județean Alba
        Camera de Conturi a județului Alba-Direcția de control financiar a trimis o adresă CJ Alba prin care se anunță că s-a dispus des­cărcarea de gestiune a ordonatorului de credite la această instituție. Descărcarea de gestiune este valabilă pentru anul bugetar 2002. Această decizie poate fi atacată în contencios administrativ în 30 de zile de la comunicare.(F.R.)
    Președintele Consiliului județean Alba în Capitală
        Președintele Consiliului județean Alba, domnul Eugen Popa, va fi prezent astăzi, 4 februarie 2004, la o conferință de presă ce va avea loc la sediul Ministerului Integrării Europene. Întâlnirea cu repre­zen­tanții mass-media este ocazionată de lansarea documentului Ghidul Solicitantului pentru componenta "Dezvoltarea resurselor umane", din cadrul programului PHARE 2003. La întâlnirea cu presa vor fi prezenți Jonathan Scheele, șeful Delegației Comisiei Eu­ro­pene la București, Alexandru Farcaș, ministru al Ministerului Integrării Euro­pene, Elena Dumitru, ministru al Ministerului Muncii, Solidarității So­ci­ale și Familiei precum și președinții Consiliilor pentru Dezvoltare Re­gională, respectiv directorii Agențiilor de Dezvoltare Regională. (F.R.)
    Solidari cu ortacii aflați în grevă
        În cursul zilei de ieri, mai multe unități miniere din bazinul Gorjului, dar și din Maramureș și Argeș au intrat în grevă,motivând că guvernul nu le poate soluționa doleanțele. Printr-o adresă trimisă la redacție, Sindicatul "Arieșmin" Baia de Arieș, ne informează că, consiliul de conducere a sindicatului a luat act de acțiunile greviste ale Confederației Sindicatelor Miniere din România pe care le consi­deră deplin justificate. "Le aprobăm și ne solidarizăm cu minerii implicați în aceste acțiuni", a declarat președintele sindicatului de la Baia de Arieș, teh. Luca Moga.(F.R.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.