Curier județean
 Meniu pentru stângaci
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Minunea minunilor, la Alba Iulia:
    SC "Dalkia" a iertat o familie de datorii!
        În condițiile în care, în această iarnă, numeroase familii din Alba Iulia (care nu s-au putut debranșa de la sistemul centralizat de în­căl­zire), au acumulat datorii din care cine știe când vor mai ieși, "ne­iertătoarea" SC "Dalkia" a iertat o familie de datorii. De fapt, o fa­milie este mult spus, pentru că este vorba despre o fetiță de 10 ani, a cărei mamă a decedat în luna octombrie 2002, lăsându-i moște­nire o garsonieră și... datoriile uriașe aferente! Am aflat despre acest caz dintr-o scrisoare de mulțumire pe care directorul executiv al Di­recției pentru protecția drepturilor copilului (DGPDC) Alba, d-na Le­nica Bucur, a adresat-o directorului "Dalkia", dl. Dumitru Goția, care a acceptat debranșarea (mult după termen) a locuinței de la sis­temul de încălzire și "ștergerea" restanței la plată. După cum ne-a informat d-na Bucur, după ce va fi igienizată și transformată în spațiu locuibil în condiții umane, garsoniera va fi închiriată, iar banii proveniți din plata chiriei vor fi depuși la bancă în contul fetiței orfane, care a fost preluată în sistemul de protecție. (I.H.)
    Podgorenii își "ascund" viile de ochii specialiștilor
        La nivelul întregului județ a fost demarată o acțiune de inventariere a tuturor suprafețelor de vii existente. Deplasarea specialiștilor de la primării în gospodăriile podgorenilor a fost întâmpinată de multe ori de refuzul cetățenilor de a deschide ușa și a declara suprafețele de viță de vie pe care le dețin. Cei care au îndurat efectele colectivizării forțate a agriculturii au devenit extrem de suspicioși și se tem ca de foc atunci când cineva le cere informații despre soarta viilor. În multe din localități datele strânse de specialiști nu au mai fost identice cu cele din registrele agricole. O parte dintre cetățeni au renunțat la vița de vie iar terenul respectiv a fost destinat altor culturi. Ei nu au mai cerut însă autorităților să schimbe destinația de folosință a supra­fețelor. În alte cazuri, au renunțat la viile din câmp și au pus pe lângă casă câțiva ari cu vie, fără a mai face modificările de rigoare la re­gistrul agricol. Din datele preliminare centralizate rezultă o dimi­nuare alarmantă a suprafețelor cu viță de vie din județ. Cauza o re­prezintă îmbătrânirea forței de muncă de la sate și costurile mari necesare efectuării lucrărilor din vii. Dacă viile se vor pustii în același ritm, există riscul ca județul Alba, din Țară a vinului să devină "im­portator" de vin.
    Adriana DURIGĂ

    Măslinele sub lupa inspectorilor OJPC Alba
        În perioada 19-30 ianuarie a.c., inspectorii OJPC Alba au verificat respectarea prevederilor legale privind protecția consumatorului la co­mercializarea măslinelor. Au fost verificați 21 de agenți economici, dintre care 8 depozite en gros și 13 unități comerciale, fiind con­trolate 1200 kg măsline.
        S-au constatat deficiențe la 1165,4 kg și s-a dispus oprirea tem­porară de la comercializare a 1126,6 kg măsline, în valoare de 96,9 milioane de lei. Potrivit datelor furnizate de șeful OJPC Alba, Ioan Pleșa, ca urmare a neregulilor depistate, inspectorii au aplicat a­menzi în valoare de 15,2 milioane de lei.
        Dintre deficiențele sesizate amintim: în cazul a 1091 kg măsline au fost găsite nereguli privind informarea consumatorilor; la pro­du­sele ambalate în bidoane de plastic lipsea de pe etichete denumirea și adresa importatorului sau distribuitorului în România; comercianții de măsline în sistem vrac nu ofereau date în legătură cu termenul de valabilitate al produsului etc.
        În următoarea perioadă, inspectorii OJPC Alba vor continua acți­unile de supraveghere a respectării legislației în vigoare de către co­mercianții de măsline, verificând aplicarea măsurilor dispuse an­te­rior. (A.D.T.)
    Moment omagial I.L. Caragiale
        Luni, 2 februarie 2004, la Liceul Teoretic "Petru Maior" din orașul Ocna Mureș, sub conducerea doamnelor profesoare Aurora Stanciu și Elena Boldor, s-a organizat un scurt moment omagial dedicat ma­relui dramaturg I.L. Caragiale.
        Acțiunea s-a desfășurat sub forma unui concurs în care elevii cla­selor a XI-a A și a XI-a C au dovedit cunoașterea biografiei, dar și a creației marelui dramaturg. Răspunsurile elevilor au fost pertinente și la obiect. Ca în orice asemenea prilej, momentele artistice au fost "sa­rea și piperul" concursului. Elevii au fost premiați cu cărți, simțind astfel atmosfera unei reale competiții.
        Acțiunea se înscrie în rândul acelor activități educative, de apro­fundare și de apropiere de unii autori precum M. Eminescu, I.L. Ca­ra­giale, L. Blaga într-un cadru competitiv, creativ. (R.J.)
    Modificări de taxe și impozite locale
        Delegația Permanentă a Consiliului județean Alba a aprobat pro­iectul de hotărâre privind modificarea impozitelor și taxelor locale. În funcție de suprafața de teren, taxa pentru certificatul de urbanism va varia între 35.000 de lei și 85.000 de lei plus 130 de lei pentru fie­care metru pătrat peste 1000. În mediul rural se percepe 50 la sută din taxa stabilită pentru mediul urban. Taxa propusă pentru elibe­ra­rea autorizației de foraje și excavări este de 50.000 de lei. Modifi­cările vor fi supuse aprobării plenului CJ Alba. (F.R.)
    Informații legumicole în piețe
        Potrivit unei hotărâri a Ministerului Agriculturii, comercianții de le­gume, pepeni și ciuperci vor fi obligați să-și vândă marfa însoțită de un anunț pus la vedere, care să cuprindă informații caracteristice pro­duselor. Prevederile hotărârii se referă la toți cei care comercia­lizează legume neambalate. Anunțul cu pricina ar trebui să conțină informații de genul: castravetele este o plantă legumicolă de culoare verde, care face parte din familia cucurbitaceelor! De asemenea, vân­ză­torul este obligat să ofere detalii privind soiul, originea și clasa din care face parte produsul pe care îl vinde. (S.T.)
    În pădurea Sloboda-Aiud
    Un tânăr a murit strivit de căruță
        Dorin Spaniol, de 31 de ani, a murit luni, 2 februarie, după ce o căruță cu lemne a căzut peste el strivindu-l. Tânărul se întorcea din pădurea Sloboda - Aiud, unde fusese să adune lemne împreună cu tatăl său, de 52 de ani. În drum spre casă, căruța s-a înclinat și s-a răsturnat peste tânărul Spaniol, strivindu-l. Acesta a fost transportat la Spitalul Aiud unde i s-a făcut autopsia în vederea stabilirii cauzei exacte a decesului. (N.I.T.)

    Sus

    © Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
    Toate drepturile rezervate.