Ultima oră
 Meniu pentru stângaci
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • La Zlatna, orașul șomerilor
    Închiderea SC Ampelum aduce disperarea la cote maxime
        Problema închiderii SC Ampelum Zlatna, care devine efectivă cu data de 7 februarie, a fost prezentată și disecată în cadrul unei con­ferințe de presă la care au participat viceprimarul orașului Zlatna - Daniel Negrea și consilierii locali PD - Gheorghe Mușat și Alexandru Olălău. Cunoscând bine atât situația intreprinderii (au fost angajați ai SC Ampelum), cât și pe cele legate de administrația locală, ima­ginea prezentată nu este prea îmbucurătoare.
        Astfel, 1020 de angajați ai SC Ampelum au primit preaviz de înce­tarea activității cu data de 7 februarie. Au mai rămas câțiva angajați: conducerea intreprinderii, lucrătorii de la stația de tratare a apei potabile, paznici... Trebuie remarcat că unii dintre angajații SC Am­pelum care au primit preaviz nici acum nu cred că între­prinderea se va închide, deși lucrurile sunt cât se poate de clare. SC Ampelum se închide prin lichidare voluntară, negociată de conducerea între­prinderii și acceptată de sindicat! În cursul zilei de luni, 2 februarie, disponibilizații s-au adunat în curtea intreprinderii într-un miting care apoi s-a mutat în fața Primăriei orașului Zlatna. Nemulțumirea lor era legată de faptul că încă nu s-au plătit drepturile salariale pe luna ianuarie 2004, pentru care ar fi necesare 5,6 miliarde de lei și în­grijorarea că după această dată nu vor mai avea cui să se adreseze pentru primirea banilor.
        Asta pentru că o parte din banii necesari s-au obținut prin vân­zarea unei locomotive cu suma de 3,6 miliarde de lei, urmând ca celelalte 2 miliarde necesare să se obțină prin hotărâre de guvern. O altă neliniște este generată de faptul că SC Ampelum nu a mai plătit contribuțiile la fondul de șomaj din anul 1997 și deci oamenii erau nesiguri dacă vor primi ajutor de șomaj sau nu. Se pare că-l vor primi, așa cum i-a asigurat prefectul județului - Mugurel Sârbu. În urma acestor asigurări, mitingul s-a spart pe la orele 20.00.
        Dar, problemele abia acum încep! Pentru Primăria orașului Zlatna lichidarea SC Ampelum este o mare problemă, dacă e să ne gân­dim numai la obligația asigurării apei potabile pentru populație. Stația de tratare a apei potabile este deservită de SC Ampelum. Alături de căminul de nefamiliști și de două drumuri de acces ea a fost oferită spre preluare primăriei. Asigurarea funcționării stației pe timp de o lună costă 2 miliarde de lei, ceea ce reprezintă, de exemplu, aproape jumătate din veniturile încasate de Primăria Zlatna în cursul anului trecut. Căminul de nefamiliști aduce și el cheltuieli mari. Acolo mai sunt acum ocupate 57 de camere, dar pentru că factura la curent nu a fost plătită, SC Electrica a debranșat obiectivul. Factura lunară se ridică la peste 300 de milioane de lei. Cum SC Ampelum nu o mai plătește, o soluție ar fi ca unul dintre locatari să semneze contractul, dar la așa sume cine se încumetă?
        Pentru contorizare separată (pe care ar putea-o face primăria) este nevoie ca acest cămin să treacă în patrimoniul primăriei. Dar asta nu se poate face deocamdată pentru că în Consiliul local Zlatna s-a decis să se ceară de la APAPS, pe lângă obiectivele oferite și menționate, trecerea în patrimoniul primăriei și a cantinei SC Ampelum, a cabanei de la Feneșasa și a stadionului. A fost înaintată deja o cerere în acest sens dar APAPS încă nu a răspuns. Cererea este motivată prin faptul că aceste obiective ar putea produce bani, care să fie folosiți atât pentru întreținerea lor, cât și pentru ușurarea sarcinilor financiare care ar reveni administrației locale după preluarea celorlalte. Mai trebuie spus că SC Ampelum are datorii de peste 3,6 miliarde de lei către bugetul local.
        Nici cealaltă intreprindere de stat care a "ținut" Zlatna până acum câțiva ani, am numit Exploatarea minieră, nu se simte mai bine, aici mai fiind angajați circa 130 de oameni. Datoriile acesteia către bugetul local sunt de circa 3 miliarde de lei. Și exploatarea se pare că va fi în curând închisă. Rata șomajului la Zlatna fiind foarte mare, și perspectivele orașului sunt sumbre. De aceea consilierii locali prezenți la conferința de presă fac un apel către toți politicienii județului, ca uitând de interesele de grup sau electorale, să-și dea mâna și să gândească împreună soluții. Una dintre ele ar fi desigur atragerea investitorilor. De aceea apelul se adresează și agenților economici să vină să deschidă afaceri în Zlatna profitând de fa­cilitățile oferite de statutul de zonă defavorizată. Zlătnenii, spun ei, sunt dispuși să lucreze orice, dar să lucreze.
    Anca DINICĂ

    Abandonul școlar se menține constant
        Raportul asupra stării învățământului în primul semestru al anului școlar 2003 - 2004, recent dat publicității de Inspectoratul școlar județean Alba, relevă faptul că în județul nostru abandonul școlar este constant. În cazul abandonului școlar este vorba despre copiii necuprinși în învățământul obligatoriu, adică clasele I-VIII. Astfel, în perioada la care face referire raportul, în cazul ciclului primar aban­donul este de 0,34% adică din cei 17.108 elevi înscriși la începutul anului școlar 59 au abandonat studiile. La gimnaziu situația este puțin mai grea, procentul este de 38% adică din cei 19.158 de elevi înscriși au renunțat la studii 73. Cifra totală de 132 de elevi care au abandonat cursurile este identică cu cea înregistrată la finele anului școlar trecut. Putem presupune că majoritatea elevilor care s-au regăsit atunci în statistică la capitolul abandon școlar sunt acolo și acum.
        Lor li se adaugă elevii care au abandonat studiile la nivel liceal și al școlii profesionale sau de ucenici. Aici numărul celor care renunță la școală este mai mare indicând un total de 390 de elevi, cei mai mulți - 249 provenind de la școlile profesionale. Printre unitățile școlare care au un număr mare de elevi neșcolarizați se numără: Grupul școlar "Dorin Pavel" Alba Iulia - 45, Grupul școlar "Timotei Cipariu" Blaj - 35, Grupul școlar "Avram Iancu" Aiud - 29, Grupul școlar industrial Sebeș - 29.
    Anca DINICĂ

    Se mai prăbușește o barieră
    "Filantropia Ortodoxă" învață limbajul surdo-muților
        Oricărui om care are toate cele cinci simțuri intacte îi vine greu să înțeleagă frustrarea și izolarea la care sunt condamnați suferinzii fără vedere, auz sau grai. La fel de greu de înțeles este și faptul că orbii, surzii și muții, oricâtă valoare personală, intelectuală, ar avea, neputând comunica cu cei din jur, nu pot să-și găsească un loc acceptabil în societate și nici să-și promoveze sau să-și apere interesele. La bariera fizică, ridicată de handicap între ei și semenii lor, se adaugă, din nefericire, bariera de mentalitate, deoarece majoritatea oamenilor "normali" sunt tentați să-i considere pe orbi, surzi și muți doar niște handicapați, și atât.
        În acest context, am fost deosebit de impresionat de inițiativa Asociației "Filantropia Ortodoxă" din Alba Iulia, de a derula un proiect pentru eliminarea acestor bariere. Proiectul a fost înaintat spre aprobare și obținere de finanțare la Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Handicap (ANPH), în luna decembrie 2003 și are drept scop formarea unei rețele de interpreți ai limbajului mimico-gestic, la nivelul județului Alba. Valoarea totală a acestuia este 731,6 milioane de lei, din care 464,3 milioane de lei reprezintă finanțarea solicitată de la ANPH. Partenerii "Filantropiei Ortodoxe" în această inițiativă sunt CRIPS Alba și Direcția Județeană de Asis­tență Socială (DJAS), care va monitoriza activitățile derulate în ca­drul proiectului. (I.H.)
    Umaniștii nu-i regretă pe cei care au părăsit partidul prin "ușa din dos"
        Ec. Nicolae Popa, președintele PUR (S-L) Alba, a declarat ieri în cadrul unei conferințe de presă, că este posibil ca plecarea la PNL a președintelui PUR Sebeș, Jan Ionescu, să fi atras după sine și plecarea a încă "249 de simpatizanți, dar nu știu dacă toți sunt de la noi". Vicepreședintele cu IMM-urile din cadrul PUR Alba, ec. Ioan Căldare, a "apreciat" această plecare ca fiind "necavalerească", "prin ușa din dos" cu toate că înainte de transferul la liberali i se ceruse demisia de onoare. "Prin Sebeș se alertează lumea că a dispărut organizația locală PUR-Sebeș și că Nicolae Popa vrea să facă alianță cu PSD-ul, determinându-i astfel pe unii dintre foștii noștri membri să treacă la liberali" a subliniat Căldare. În com­pletare, președintele Nicolae Popa a precizat: "Am spus de zeci de ori că nu facem nici un fel de alianță pentru alegeri. Suntem convinși că vom accede singuri la primării și în parlament".
        Ec. Ioan Căldare a considerat că, după plecarea lui Jan Ionescu, organizația PUR (S-L) Sebeș va cunoaște în sfârșit dezvoltarea mult dorită, catalogându-l pe demisionar ca "o piedică în creșterea ca­litativă a organizației PUR Sebeș" și "o piedică în calea nominalizării unui candidat viabil și credibil la Primăria Sebeș". Vineri, 6 februarie, la Sebeș se va desfășura o ședință extraordinară a umaniștilor, sta­bilindu-se clar biroul de conducere și principalele direcții de acțiune.
    Nicoleta IDITA-TOMUȚA

    Firma austriacă va investi în județul Alba
        Referindu-se la acuzele aduse în presă la adresa Parcului In­dustrial Cugir și la solicitarea unui spațiu de către o firmă austriacă, președintele Consiliului județean Alba, Eugen Popa, a ținut să facă următoarele precizări: "Luni după amiază, am avut o discuție cu dom­nul Cornel Dârjan, directorul general al U.M. Cugir, cu care a­vem o bună colaborare, pentru a ceda noi spații Parcului Industrial Cugir, care să fie oferite firmei austriece. Domnul Dârjan a promis că va analiza cererea noastră și va identifica ce spații vor rămâne disponibile. Reafirm că P.I.C. este o reușită și bilanțul la un an și jumătate de funcționare dovedește acest lucru.
        Repet că vom face tot posibilul să onorăm cererea Consulatului Austriei. Dacă nu vom găsi spațiu la Cugir, vom găsi cu siguranță în altă parte. Ceea ce pot să vă spun este că firma austriacă va investi în județul Alba" - a concluzionat președintele Consiliului județean. (F.R.)
    Modernizarea spitalului din Sebeș
        Pe lista cu probleme ale județului Alba înaintată de către prefectul Mugurel Sârbu premierului Adrian Năstase a fost cuprinsă și cea referitoare la reabilitarea clădirii în care funcționează spitalul mu­nicipal Sebeș. Pentru realizarea acestui obiectiv, la care s-ar adă­uga și unele dotări, este nevoie de aproximativ 3 miliarde lei. În bugetul local pe anul în curs s-au prevăzut 500 milioane lei, iar diferența, de 2,5 miliarde lei se speră a fi atrasă de la bugetul de stat cu sprijinul nemijlocit al primului - ministru. (R.J.)
    Zodia sinucigașilor
        În cursul zilei de luni, două persoane din județul Alba și-au pus capăt zilelor prin spânzurare, confirmând "trendul" în creștere la a­cest capitol în ultima vreme. Psihologii susțin că apropierea pri­mă­verii produce tulburări psihice, iar cei mai sensibili ajung la astfel de gesturi disperate. Primul caz pe care îl prezentăm este cel al unui bărbat din satul Câmpul Goblii, comuna Vințu de Jos, care s-a spânzurat în șură, lăsând în urmă două fete de 13 și 14 ani. Victima se numește Dorin Chirilă, de 45 de ani. Bărbatul a plecat de la cârciumă, a ajuns acasă și s-a spân­zurat cu un șnur gros. Soția decedatului a plecat cu ceva timp în urmă la muncă în Italia. Tot de un sfârșit tragic a avut parte și Nicoleta Mercurean, de 24 de ani, din Câlnic. Fata a fost găsită de un frate în șura casei, spânzurată cu o sârmă.(F.R.)
    Drumul din Abrud - model pentru Apuseni
        An de an toți cei care tranzitau cel mai vechi oraș din România - Abrudul, ca să nu mai vorbim de localnici, erau îngroziți de starea jalnică în care se găsea drumul care străbate localitatea. Acesta ajunsese într-un asemenea hal încât foarte puțini se mai încumetau să pătrundă cu mașinile în oraș, fiind preferată varianta ocolitoare, de pe dealurile din împrejurimi. Aspectul negativ sus-menționat, semnalat de nenumărate ori în paginile ziarului nostru și care nu făcea deloc cinste Abrudului, pare a fi de acum istorie, actualul primar Ștefan David izbutind ceea ce nu au putut alții în peste 20 de ani de zile. În cursul anului trecut această cale de acces a fost reparată din temelii, iar acum, în plină iarnă, datorită intervențiilor permanente ale utilajelor de deszăpezire, se prezintă într-o condiție ireproșabilă. Un prim semnal că Abrudul încă nu a dispărut de pe hartă. Le așteptăm pe următoarele. (R.J.)
    În județul Alba
    6 familii din 100 primesc ajutor social
        Conform datelor furnizate de către Direcția pentru Dialog, Solidaritate Socială și Familie Alba, în cursul lunii ianuarie 2004, 71 din cele 76 de primării din județ au transmis instituției raportul statistic privind ajutorul social acordat în luna decembrie 2003. Nu au comunicat aceste date primăriile comunelor Albac, Arieșeni, Avram Iancu, Ciugud și Gârda de Sus. Din centralizarea rapoartelor statistice rezultă că în luna decembrie 2003 au fost înregistrate 198 de cereri pentru acordarea ajutorului social, iar cumulat de la începutul anului, 2084 de cereri.
        La finele anului trecut, la cele 76 de unități administrativ teritoriale din județul nostru se aflau în plată 8258 de dosare, ceea ce repre­zintă 6,42 de dosare la 100 de familii. (R.J.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.