Prima pagină Ediția din: 6.2.2004
 Meniu pentru stângaci
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • PSD Alba la ora adevărului
    Interimat cu (sau fără) sfârșit?
    •Numele viitorului președinte rămâne un mister *Favoritul Bucureștiului - Mugurel Sârbu pare a avea cele mai mari șanse, iar Cornel Filipescu va fi desemnat președinte executiv *Rămâne de văzut dacă delegații vor respecta ori nu ordinele de sus...
          Astăzi va lua sfârșit perioada de interimat la conducerea PSD Alba, odată cu conferința județeană extraordinară de alegeri care es­te programată începând cu ora 13.00 la Casa de Cultură a Sindi­catelor din Alba Iulia. Cu toate că și acum, în ceasul al doi­spre­ze­celea, suspansul planează asupra viitorului președinte, totuși cele mai mari șanse se pare că le are Mugurel Liviu Sâr­bu, "un tânăr ca­re nu a condus nici măcar o organizație comunală sau municipală", după cum s-a exprimat nu de mult cel ce pare a fi marele perdant al alegerilor, interimarul Cornel Filipescu. Desemnarea lui Mugurel Sâr­bu a fost hotărâtă cu prilejul întâlnirii pe care președintele PSD, A­drian Năstase, a avut-o în urmă cu câteva zile la Sinaia cu parla­mentarii partidului de guvernământ la care a fost invitat să participe și prefectul județului Alba. Totuși, senatorul Cornel Filipescu nu ar ră­mâne în afara structurilor de conducere, domnia-sa urmând să o­cu­pe, tot după ședința de astăzi, funcția de președinte executiv. Tot­odată, nu este exclusă nici o revenire de ultim moment a preșe­dintelui suspendat Ioan Rus care, contactat telefonic, nu a dorit să dezvăluie dacă s-a întâlnit la București cu Octav Cozmâncă.
        Pe de altă parte, surse din interiorul partidului ne-au precizat că pre­ședintele interimar Cornel Filipescu și av. Ioan Rus s-ar fi îm­păcat și ar fi posibil ca astăzi primul să fie desemnat președinte, iar cel de-al doilea executiv. Cert este că luptele se vor purta până în ultima clipă, până la ora începerii conferinței, balanța putându-se în­clina într-o parte sau alta. Ședința Delegației Permanente, care va avea loc în această dimineață, urmează să stabilească propunerea pentru funcția de președinte, iar dacă în timpul Conferinței vor mai fi și alți pretendenți, trecerea lor pe buletinul de vot va avea nevoie de aprobarea majorității celor prezenți. La lucrările Conferinței, unde se vor mai dezbate printre altele și unele materiale vizând starea par­tidului și strategia în perioada premergătoare alegerilor, vor asista mai mulți miniștri printre care Ioan Rus, Vasile Dâncu, Vasile Puș­caș, Doina Mihăilescu, dar și secretarul executiv Codrin Ștefănescu, împreună cu vicepreședintele Ioan Sasu. Nu putem încheia fără a aminti de promisiunea lui Mugurel Sârbu, care a anunțat ieri că va face tot posibilul ca presa să aibă acces nelimitat la lucrările con­ferinței. Având însă în vedere cele întâmplate la ședințele anterioare ale PSD Alba, când jurnaliștii au fost ținuți pe la uși, ne putem aș­tepta la orice.
    Răzvan JURCĂ, Adriana DURIGĂ

    Sediu nou pentru Congresul Spiritualității Românești
        În urmă cu câteva zile, în cadrul ședinței Comitetului Operativ Con­sultativ al județului Alba, prefectul Mugurel Sârbu a lansat o lăudabilă inițiativă și anume construirea la Alba Iulia a unui sediu pentru Congresul Spiritiualității Românești. După cum se cunoaște, de doi ani de zile, lucrările respectivului Congres se desfășoară la Alba Iulia în preajma Zilei naționale de la 1 Decembrie. Prefectul a menționat că a solicitat primarului Mircea Hava să găsească o lo­cație adecvată unde să fie amplasată această construcție, care să cuprindă și un minihotel unde să poată fi cazați românii din di­asporă.(R.J.)
    Președintele CJ Alba nu vrea șefie nici în politică, nici în administrație
        Președintele Consiliului județean Alba, Eugen Popa, a declarat ieri în cadrul unei conferințe de presă că nu va mai candida pentru șefia acestei instituții. "Voi candida pentru un post de consilier ju­dețean, dar nu voi mai tinde spre postul de președinte, în cazul în care PSD se va impune", a spus Eugen Popa. Cel mai probabil, PSD îl va susține pentru un post la șefia noului Consiliu județean pe actualul vicepreședinte Ioan Florea. Președintele CJ Alba a ținut să infirme astfel categoric orice eventuală candidatură la Primăria Aiud. Nici în plan politic, aspirațiile lui Eugen Popa nu sunt mari: "Sunt vicepreședinte al PSD Alba și la conferința județeană de azi nu voi candida pentru președinție. Sunt mulțumit cu funcția pe care o ocup în prezent".(F.R.)
    Cursurile de apă - supravegheate
        Potrivit informărilor oficiale, nivelul râurilor din județul Alba este în creștere ușoară. Stratul de zăpadă s-a diminuat semnificativ și măsoară între 1 și 10 cm în zona de șes și 4 și 48 de cm la munte. La Roșia Montană sunt 48 de cm, la Avram Iancu se mă­soară 30 cm, iar la Vadu Moților și Ponorel câte 25 de cm. Sistemul de gos­podărire a apelor Alba și Inspectoratul de Protecție Civilă au luat mă­suri pentru prevenirea inundațiilor. În prezent sunt supravegheate cursurile de apă și lucrările hidrotehnice, zăpoarele și blocajele de gheață.(F.R.)
    Poduri de gheață pe râurile județului
        Din informațiile furnizate de șeful IPC Alba, col. Dumitru Ghețe, pe mai multe râuri din județ s-au format poduri de gheață cu ochiuri. Grosimea gheții variază între 10 și 25 de cm. Astfel de straturi sunt semnalate la Blaj, Mihalț și Teiuș, iar pe toate râurile se în­re­gistrează gheață la mal. Pentru combaterea poleiului pe drumurile județene s-a intervenit cu 30 de tone de material antiderapant pe DJ 107 C Vințu de Jos-Oarda, DJ 107 I Bucium-Mogoș, DJ 742 Roșia Montană, DJ 750 Poiana Vadului.(F.R.)
    Adrian Năstase revine la Alba Iulia în primăvară
        Prefectul Mugurel Sârbu a anunțat ieri, în cadrul unei conferințe de presă că primul-ministru al României, Adrian Năstase, va efectua o nouă vizită în județul Alba după cea din toamna lui 2002. Șeful administrației publice județene a menționat că sosirea premierului es­te programată a avea loc în cursul lunii aprilie a.c. și că, printre altele, va participa la inaugurea Facultății de Teologie și a Palatului de Finanțe din Alba Iulia, fiind programate de asemenea și descin­deri la o serie de agenți economici din Sebeș și Blaj.(R.J.)
    Eugen Popa mai crede în reușita programului SAMTID
        În cursul zilei de ieri, președintele Consiliului județean Alba, Eu­gen Popa, a declarat că încă mai speră în adoptarea unor hotărâri de consilii favorabile programului SAMTID la Aiud și Cugir. În prima fază, cele două consilii s-au opus aprobării unor astfel de hotărâri. "La acest program au lucrat domnii Selage, Sârbu, Filipescu și Flo­rea, care cred că va convinge cele două orașe de oportunitatea SAMTID-ului", a concluzionat Popa.(F.R.)
    Metalurgica Aiud îl dorește pe investitorul austriac
        Președintele Consiliului județean Alba, Eugen Popa, a declarat că a primit o solicitare din partea SC Metalurgica Aiud, prin care in­vestitorul austriac, ce a anunțat că dorește să investească în produ­cerea de componente de mașini, să fie direcționat spre această societate. Așa cum v-am mai anunțat, investitorii spun că vor crea circa 700 de locuri de muncă, solicitând spre închiriere o hală de aproximativ 3500-5000 de metri pătrați. "Cred totuși că în cele din urmă, investitorul va ajunge la Cugir, unde se fac demersuri pentru eliberarea unor noi spații", a spus Eugen Popa.(F.R.)
    Scade numărul consilierilor județeni
        La alegerile locale din acest an, numărul consilierilor județeni va scădea de la 39, câți sunt în prezent, la 32-34, a declarat pre­șe­dintele Consiliului județean Alba, Eugen Popa. Dânsul nu a putut să spună exact numărul mandatelor reduse, apreciind că este vorba de cel puțin 5. Reducerea numărului de consilieri județeni se datorează scăderii populației și implicit a cotei de reprezentare. În prezent, județul Alba are 382.467 locuitori.(F.R.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.