Ultima oră
 Meniu pentru stângaci
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Guvernul României și Uniunea Europeană au scos pe piață un nou program cu fonduri nerambursabile
    •"Investiții în dezvoltarea resurselor umane" va avea în Regiunea Centru un buget de 2,8 milioane de Euro
          Delegația Comisiei Europene în România și Ministerul Integrării Europene au lansat schema de finațare nerambursabilă "Investiții în dezvoltarea resurselor umane", componentă a programului Phare 2002 - Coeziune Economică și Socială, finanțat de Uniunea Euro­peană. Fondurile totale sunt de 16 milioane de Euro, din care 12 milioane de Euro sunt contribuția UE, iar 4 milioane de Euro sunt apor­tul guvernului român. Pentru Regiunea Centru, din care face parte și Alba a fost alocat un buget de 2,8 milioane de Euro. Va­loarea totală de finanțare nerambursabilă a unui proiect este cu­prinsă între 15.000 și 75.000 de Euro. Obiectivele programului sunt îmbunătățirea capacității forței de muncă de a se adapta la schim­bările structurale și facilitarea accesului la angajare a celor aflați în căutarea unui loc de muncă. Solicitanții eligibili sunt unități de în­vățământ, camere de comerț, agenții de plasare a forței de muncă, sindicate, administația, firme private sau de stat, asociații patronale. termenul de depunere a cererilor este de 8 aprilie, ora 16,00. Relații suplimentare se pot obține studiind ghidul întocmit și la sediul ADR Centru din Alba Iulia.
    Florin ROMAN

    Apel umanist pentru neimpozitarea profitului reinvestit
        Printr-o scrisoare deschisă, președintele PUR, prof. Dan Voicu­lescu se adresează oamenilor de afaceri din județul Alba, solici­tându-le să susțină inițiativa umaniștilor privind neimpozitarea profi­tului reinvestit. Profesorul Voiculescu se angajează "să-și intensifice eforturile pentru a determina reducerea sau chiar eliminarea impo­zitului pe profitul reinvestit în România". Filiala Alba a PUR(S-L) a deschis listele de semnături pentru neimpozitarea profitului reinvestit la toate sediile organizațiilor municipale, orășenești și comunale, un­de pot fi semnate. Este necesar și foarte important ca toți oamenii de afaceri să se alăture acestui demers pentru normalizarea me­diului de afaceri. Importanța națională a stimulării reinvestirii profitului este enormă și beneficiile pentru întreaga societate se regăsesc în crearea de locuri de muncă, stimularea consumului, creșterea veni­turilor la bugetul de stat, în procent de 7-17%, dezvoltare economică și tehnologică, soliditatea capitalului național - componentă foarte importantă a interesului național.
        Totodată solicităm sprijinul Camerei de Comerț, Industrie și Agri­cultură a județului Alba, organizațiilor profesionale, instituțiilor spe­cia­lizate ale statului, întregii clase politice. La noi, clasa politică o­feră facilități capitalului străin, iar capitalul românesc suferă o dis­criminare, contrar tuturor uzanțelor din țările dezvoltate, care pun în­treg aparatul de stat în sprijinul capitalului național, favorizându-l în com­petiția internațională.
    Ing. ec. Ioan Căldare, vicepreședinte cu IMM-urile al PUR (S-L) Alba

    Emil Constantinescu, o piedică în calea uitării unei perioade de coșmar
    •Declarația politică a secretarului executiv al PSD, deputatul de Alba Codrin Ștefănescu
          Domnule președinte, stimați colegi
        Domnul Emil Constantinescu s-a trezit. Nu mai este președinte, lucru de care, desigur, și-a dat și dânsul singur seama, dar nici în viitor nu se întrevede o rază de speranță...Și a devenit furios. Extrem de furios. Atât de furios încât nu pot decât să-l acuz că este furios. Vă acuz, domnule Constantinescu că sunteți furios! Vă acuz că vorbiți vrute și nevrute! Vă acuz că nu oferiți decât soluții fanteziste! Vă acuz că nu ați făcut nimic în patru ani, cât timp ați fost președintele României! Vă acuz de slăbiciune! Vă acuz pentru eșecul guvernării CDR! Vă acuz pentru false acuze!
        Nu Guvernul PSD se dovedește a fi "o piedică în calea aderării României la Uniunea Europeană", ci dumneavoastră, domnule Emil Constantinescu, prin aceste ieșiri anormale, teatrale, patetice deveniți o piedică în calea uitării perioadei de coșmar 1996-2000, la care cetățenii au fost martori fără voie! Și vă mai acuz, domnule Constantinescu, că după celebrul incident de la finalul mandatului nu v-ați asumat albastrul situației cetățeanului de rând! V-am fi uitat, desigur, dar ați rămas în istorie drept "Emil-Barbă albastră", iar nepoții noștri v-ar fi privit cu simpatia de care nu v-ați bucurat niciodată!
    Ecouri după întâlnirea Valer Dorneanu - Pat Cox
    Asigurări privind aderarea la UE
        Președintele Camerei Deputaților, Valer Dorneanu, a participat mier­curi, la Budapesta, la întâlnirea președintelui Parlamentului Euro­pean, Pat Cox, cu președinții parlamentelor țărilor candidate la Uniunea Europeană. Valer Dorneanu a declarat că a obținut din par­tea președintelui Parlamentului European, Pat Cox, și a președinților statelor care vor deveni membre ale UE la 1 mai 2004, confirmarea că România, împreună cu Bulgaria, vor urma calendarul de aderare stabilit, respectiv încheierea negocierilor în 2004 și integrarea e­fe­ctivă în 2007.(F.R.)
    Închisoare pentru furt calificat
        Frații Turdean, Victor - de 19 ani și Cristian - de 18 ani, au fost reținuți de polițiștii din Câmpeni pe baza a două mandate de exe­cutare a pedepsei cu în­chisoarea, fiind transportați ieri în arestul IPJ Alba. Cei doi frați au fost condamnați de instanța din Câmpeni la închisoare pentru furt calificat - Victor Turdean la 4 ani și Cristian Turdean la 2,3 ani.
        Cei doi frați furaseră un telefon mobil. Victor Turdean a comis această faptă în timp ce se afla în perioada condamnării sub supraveghere, pentru un alt furt comis anterior. Deoarece clemența condamnării cu suspendare nu i-a folosit la nimic, Victor Turdean a recidivat în timp ce se afla sub supraveghere iar pedeapsa i-a fost mărită. (N.I.T.)
    Primarul din Ocna Mureș face "reclamă" gratuită Consiliului județean
        Mai mulți cetățeni din Războieni ne-au informat despre faptul că, în urmă cu câteva zile pe marginea drumului care străbate loca­li­tatea au apărut două panouri pe care sunt inscripționate următoarele cuvinte:" Acest drum este întreținut de către Consiliul județean"! Surse bine informate ne-au precizat că apariția lor nu are nici o legătură cu instituția județeană ci cu... primarul din Ocna Mureș Va­sile Bugnar, probabil cu speranța că autoritățile județene vor fi receptive și vor face reparațiile necesare în locul primăriei care îl administrează. Cu o așa reclamă gratuită, cu siguranță spre Ocna Mureș vor curge multe fonduri financiare de la județ, exact la fel ca și în anii precedenți.(R.J.)
    Artiști (de toate vârstele) din Alba Iulia, pentru copii
        Joi, 6 februarie a.c., o familie extrem de greu încercată de soartă, din Alba Iulia, a primit o vizită neașteptată. Este vorba despre familia Leoca, "domiciliată" pe malul Ampoiului, într-o baracă de beton (fostă "casa apei"), împreună cu o bunică și un copil de patru luni, care a fost vizitată de doi tineri: frații Vlad, din municipiul nostru. Cei doi au făcut o donație impresionantă familiei respective, nu atât ca valoare materială, cât ca valoare simbolică. Astfel, la contribuțiile personale ale celor doi s-au adăugat contribuțiile unui grup de... artiști albaiulieni. Fiind instructor (și președinte) al Clubului de dans sportiv "Dance to sunrise", din Alba Iulia, Vasile Vlad a făcut apel la toți membrii acestuia (cu vârste cuprinse între 6-32 de ani) și a reușit să strângă o importantă sumă de bani. Din banii strânși astfel, familia Leoca a primit un aparat de radio, alimente (pâine, ceaiuri, ciorbe, lapte praf, dulciuri, conserve etc.), hrană specială pentru copii, pampers și unguente pentru cel mic. De fapt, cei doi frați Vlad și clubul "Dance to sunrise" nu sunt la prima lor acțiune de acest fel: la sfârșitul anului trecut ei au făcut o donație similară cantinei sociale a Asociației "Filantropia Ortodoxă", situată în zona gării din Alba Iulia. (I.H.)
    Asistenții sociali ai "Filantropiei" învață să scrie proiecte
        După cum ne-a informat părintele Nicolae Ignat, în perioada 5-7 februarie a.c., la Alba Iulia se desfășoară un curs pentru elaborarea proiectelor de finanțare, la care vor participa 15 asistenți sociali, angajați ai Asociației "Filantropia Ortodoxă". Acesta este organizat de "Filantropia", cu sprijinul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, și are ca instructori specialiști din cadrul Fundației de Dezvoltare a Societății Civile (FDSC). (I.H.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.