Editorial
 Meniu pentru stângaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Un "toc-șou" șocant
        Nu poate să nu exulte bunul simț, umorul și chiar sarcasmul pe care orice telespectator le are când urmărește emisiunea de la Re­alitatea TV "100 la sută" a lui Robert Turcescu, un excelent gazetar și moderator ce vine parcă din alte spații decât cele autohtone, ca să nu spunem că avem senzația că vine din viitor. Show-urile lui captivante și inteligente trezesc speranța că în România nu totul pare pierdut. Dacă în marasmul în care ne aflăm, în atmosfera mo­rală irespirabilă de la noi se mai pot forma astfel de oameni, de o rectitudine exemplară, integri și plini de responsabilitate, înseamnă că mai avem o șansă. Personal consider că e o încântare să-l vezi cum mitraliază cu întrebări pe cei de față despre care știe totul, încât invitații încep să se bâlbâie, să aibă palpitații. Sobru, precis și mai cu seamă tăios ca un diamant, dar elegant, civilizat, îi trans­formă pe interlocutorii săi în paiațe, în caricaturi uneori de un gro­tesc hazliu, agramați și limitați intelectual, cu alte cuvinte niște fanfaroni. Nu se lasă cuprins de accese de narcisism ca Florin Că­linescu, nu e pedant în exprimare ca Stelian Tănase, nu este in­solent și ireverențios pentru hazul galeriei ca Marius Tucă. Mai degrabă aduce prin capacitatea lui de a fi bine informat, prin stilul direct, lipsit de floricele, dar elegant și de bună cuviință cu Cristian Țopescu, una din puținele vedete TV ce le-am avut de-a lungul a­nilor.
        Dominanta prestației sale pline de profesionalism este senti­men­tul răspunderii a ceea ce face, calitate pe care n-o găsești nici măcar la justițiarul și malițiosul Cristian Tudor Popescu. Ai senzația că Robert Turcescu încearcă să răspundă cu ardoare unor întrebări pe care nu le adresează interlocutorilor, ci sie însuși sau nouă telespectatorilor, ca de pildă: Cine sunt cei care ne conduc? Ce se află dincolo de morga lor de persoane suspuse? Sunt ele capabile să redreseze România? Ce au comun cu postul pe care îl ocupă? Pe partenerii de discuție îi privește pătrunzător și tranșant ca un laser, încât îți face impresia că aceștia se află pe eșafodul de execuție. Și de regulă sunt ghilotinați dar cu multă grijă. Nu-i lasă să bată câmpii, să dispară în ceață, în declarații demagogice. Este lucid, ofensiv, dar nu ostentativ, cinic. Îți dă impresia că pleacă în­totdeauna de la ideea că personajul din fața sa are anumite calități, o anumită consistență morală, nu doar o imagine, un nume.
        Dintre cei care s-au perindat la această emisiune puțini au fost cei care au reușit să iasă cu fața curată, ca de pildă Gh. Ciuhandu, Mona Muscă, Vasile Dâncu și încă alți câțiva. Extrem de inspirată este și ideea de a le adresa la sfârșit câte o întrebare referitoare la sfera lor strictă de specialitate. Cele mai multe s-au dovedit extrem de relevante, cum a fost cea în care ex-ministrul agriculturii Ioan Mureșan a spus că un hectar are o sută de metri pătrați (sic!). Este rușinos și compromițător totodată pentru el, ca și pentru clasa po­litică românească. Interesant de urmărit cât va mai dura această emisiune-șoc și ce manevre se vor inventa pentru scoaterea ei din grila de programe a Realității TV. Pentru că la noi se întâmplă astfel de ingerințe în treburile interne ale televiziunii, așa cum s-a întâm­plat cu "Mașina de tocat" a lui Stelian Tănase. La noi pe Dâmbovița se practică obediența față de guvern și de palatul Cotroceni. Spe­răm că emisiunea "100 la sută" va dura măcar cât va ține campania electorală.
    Gheorghe JURCĂ