Ultima oră
 Meniu pentru stângaci
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Haos și abuzuri la Centrul de Plasament Obreja
    •Cazul a intrat și în atenția prefectului de Alba ca­re a instituit o comisie de anchetă
          Mai mulți copii din cadrul Centrului de Plasament Obreja și-au exprimat prin intermediul unei scrisori adresate d-nei Lenica Bucur - directoarea DJPDC Alba o serie de nemulțumiri în legătură cu a­numite aspecte care se petrec în cadrul acestei instituții de ocrotire socială. Acest caz, care aruncă o nouă pată pe obrazul oricum mur­dar al asistenței sociale din județ a ajuns și în atenția prefectului Li­viu Mugurel Sârbu, el fiind analizat în cadrul ședinței de ieri dimi­nea­ță a Comitetului Operativ Consultativ. Astfel, copiii reclamă lipsa a­mena­jări unui club în cadrul Centrului, dotat cu calculatoare, mese de tenis, mese de biliard și jucării pentru cei mici. Apoi se men­ționează faptul că li se interzice accesul la magazie, nu li se dau biciclete, role, mingi de fotbal sau tenis, nu au acces la telefon, iar când sunt sunați, nu li se comunică acest lucru sau sunt ascultați de către persoane din biroul directorului. De asemenea, se mai pre­cizează faptul că fetele nu pot folosi mașina de cusut, care a fost donată anume pentru ele, iar directoarea instituției folosește mașina în interes personal și nu pentru a-i transporta pe copii la medic sau la familiile lor. Nu în cele din urmă, personalul Centrului se poartă foarte urât cu aceștia, adresându-le tot felul de expresii jignitoare cum ar fi "nebuni", "handicapați" sau "nespălați".
        Așa după cum se menționa anterior, scrisoarea respectivă a a­juns și pe masa prefectului de Alba, care a dispus în baza unui or­din, constituirea unei comisii de specialitate care să verifice cele re­latate. Dacă acestea se vor confirma, sunt de așteptat măsuri dra­conice care să le taie pentru totdeauna pofta unora de a-și bate cu bună știință joc de niște copii nevinovați. Fără a dori să aruncăm anatema asupra vreunei persoane totuși apreciem că acest caz ar fi trebuit să fi fost soluționat într-un fel sau altul, până la a se ajunge pe agenda de lucru a prefectului.
    Răzvan JURCĂ

    Deși campania nu a fost declanșată oficial
    Consilierii județeni se pregătesc de zor pentru confruntarea electorală
        Semnele că ne apropiem de declanșarea oficială a campaniei e­lectorale sunt tot mai evidente și în sânul "miniparlamentului ju­dețean" așa cum mai este botezat plenul lărgit al Consiliului jude­țean Alba. Acest lucru este certificat de disputele dintre consilierii provenind de la partide diferite, care de la mici chichițe, la probleme serioase sunt politizate excesiv. Mărturie ne stă și întâlnirea de ieri a consilierilor județeni, când s-a discutat mai bine de o oră pe tema drumurilor județene. Liberalul Georgel Tudose a anunțat că PNL va ataca la Curtea de Conturi decizia consiliului de a plăti lucrările e­fectuate anul trecut în afara planului anual aprobat, din banii pe a­cest an. Asta în cazul în care prefectul nu va ataca hotărârea în contencios administrativ, a mai spus Tudose, care spune că decizia este ilegală. Referindu-se la subfinanțarea acută a acestui sector important, liberalul a criticat incapacitatea actualei conduceri a CJ Alba de a atrage fonduri pentru întreținerea și modernizarea dru­mu­rilor județene. Replica PSD a venit din partea vicepreședintelui Ioan Florea, care i-a reamintit lui Tudose că atât timp cât a fost director la drumuri putea să facă mai multe lucruri bune dar nu le-a făcut. Și tot așa replicile au zburat dintr-o parte în alta, de parcă ne uitam la tenis, la meciul dintre Federer și Pavel. Tot cu iz electoral a fost și aprobarea proiectului de hotărâre privind acordarea de sume pentru mai multe biserici ortodoxe, fiecare consilier susținându-și parohia din care provine.
    Florin ROMAN

    Dezinformare și gogoși liberale
        Aflați într-o permanentă vânătoare a membrilor PSD și deranjați în mod vizibil de popularitatea de care aceștia se bucură în rândul cetățenilor, staff-ul partidului cu săgeată a completat ieșirile puerile la rampă de până acum, cu o nouă fabricație made PNL.
        Deputatul Dan Coriolan Simedru se dovedește a fi extrem de pre­ocupat de faptul că alegerile desfășurate la finalul săptămânii trecu­te pentru numirea președintelui organizației județene PSD Alba au fost doar de fațadă, în opinia sa, "Centrul" fiind cel care a decis cine va conduce destinele organizației în viitorii ani.
        Dorim să-i amintim domnului deputat un străvechi proverb româ­nesc, și anume că, înainte de a se apuca să lanseze afirmații hilare, să privească bârna din ochii lui și nu paiul din ochiul vecinului, și să se preocupe mai mult de ograda proprie.
        Pentru că ne simțim obligați să-l lămurim pe domnul deputat, fa­cem pe scurt unele precizări, care demonstrează caracterul demo­cratic al acestor alegeri. Pentru o deplină transparență, accesul presei a fost permis în sală pe tot parcursul conferinței. Delegații nu au mimat votul, așa cum susține domnia sa, dovadă stând numărul de voturi exprimat în alegerea președintelui atât pro cât și contra. Ba mai mult, deși se hotărâse în Biroul Executiv al PSD candidatura unică a prefectului Mugurel Liviu Sârbu, în cadrul conferinței a fost luată în considerare și propunerea care îl viza pe domnul Ioan Rus. Deoarece nu a fost întrunit numărul de voturi necesar admiterii can­didaturii -, aceasta a fost respinsă, potrivit prevederilor statutului.
        Referitor la "vila" din Sebeș pe care președintele PSD Alba, Mu­gurel Liviu Sârbu, trebuie să o părăsească pentru a se muta într-un apartament modest din Alba Iulia, ca urmare a depunerii candidaturii la primărie, subliniem că: vila în cauză este casa părintească a domnului Sârbu, care îl asigurăm pe deputat, nu a locuit tocmai în condiții luxoase și care, spre deosebire de alți politicieni, nu posedă nici mașini costisitoare sau case de vacanță.
        În ceea ce privește preocuparea pentru cetățeni, apreciem că PSD-ul a demonstrat-o clar prin programele susținute de protecție socială, în timp ce la acest capitol, PNL-ul s-a dovedit a fi corijent. (Biroul de presă al PSD Alba)
    În sistemul de protecție a copilului din județul Alba
    A murit o fetiță de un an și jumătate!
        Vineri, 6 februarie a.c., la Spitalul județean Alba Iulia a murit o fetiță în vârstă de un an și jumătate, care se afla în îngrijirea unui asistent maternal profesionist. Fapt, din câte știm, fără precedent în județul nostru! Este vorba despre Ana B., provenită dintr-o familie cu 10 copii, (majoritatea actualmente protejați sub diferite forme), a cărei mamă este suferindă de TBC (în momentul de față internată într-o clinică de specialitate) și a cărui tată a decedat cu mai mult timp în urmă. Din câte știm, la nivelul Direcției pentru protecția drep­turilor copilului (DGPDC) Alba s-a dispus efectuarea unei anchete administrative interne (pentru stabilirea corectitudinii procedurilor de protecție aplicate în acest caz). De asemenea, DGPDC Alba a solicitat Direcției de Sănătate Publică o anchetă pe linie medicală, pentru stabilirea cauzelor și circumstanțelor decesului. Vom reveni cu amănunte. (I.H.)
    77 la sută din suprafața Parcului industrial Cugir închiriată
        Cornel Cornea, directorul Parcului industrial Cugir, a declarat ieri în ședința Consiliului județean Alba, că 77 la sută din suprafața unității a fost închiriată unor societăți comerciale. El a declarat că se va forma o nouă firmă care va ține contabilitatea pentru firmele din parc, în acest proiect urmând să fie atrași 4 tineri economiști. Cor­nea a mai spus că veniturile realizate de firmă provin exclusiv din încasările de pe urma închirierilor.(F.R.)
    Se întâmplă în România de astăzi
    Ioan Pisoiu din Daia Română a aflat de la Primărie că este... mort!
        Despre localiatea Daia Română din județul Alba se spune că este locul unde se poate întâmpla orice, bancurile cu dăienii fiind celebre în lumea largă. Ceea ce urmează în continuare nu reprezintă nici pe departe vreo glumă deocheată, ci un fapt cât se poate de real. Este vorba despre cetățeanul în vârstă de 73 de ani, Ioan Pisoiu, care a depus de curând o cerere la Primărie și a aflat cu stupoare în a­ceeași zi că este decedat. În demersurile pe care le-a intreprins în calitate de moștenitor al fratelui său, Ioan Pisoiu a cerut Primăriei să-i pună la dispoziție un document în care să se specifice tere­nurile avute în proprietate de fratele său Nicolae înainte de a muri. Iată ce răspuns a primit:" Ca urmare a cererii nr. 224 din data de 6 februarie a.c. și a verificărilor efectuate la nivelul compartimentului de specialitate al autorității administrației publice locale vă informăm că Ioan Pisoiu - decedat, proprietar al unei suprafețe de teren...". Șocat, omul s-a dus acasă și a arătat copiilor actul respectiv, a­cestora nevenindu-le să le creadă ochilor ceea ce văd. Ioan Pisoiu a spus apoi că nu a putut dormi toată noaptea de supărare, temându-se că, dacă se află despre această enormitate nu își mai primește nici pensia. (R.J.)
    Salvat de pompieri
        Pompierii din Alba Iulia au fost sesizați de poliție că într-un imobil de pe strada Siretului se află un bărbat de 87 de ani, căzut la pă­mânt, în spasme, iar ușile de acces în locuință erau blocate. Pompierii au intervenit cu mașina de descarcerare, iar bolnavul a fost transportat la Spitalul Județean Alba unde i-au fost acordate îngrijirile medicale de urgență. (N.I.T.)
    Liberalul Teodor Atanasiu acuză ineficiența deplasărilor în străinătate
        În cadrul ședinței de ieri a Consiliului Județean Alba a fost dis­cutat și programul cadru de desfășurare a activităților de cooperare internațională pe anul 2004. Cu acest prilej, liberalul Teodor Ata­nasiu a criticat modul în care se fac aceste deplasări, în sensul că sunt prea numeroase și cu rezultate foarte modeste. "Cred că se cheltuiesc prea mulți bani publici pentru schimburi de impresii și ne concentrăm prea puțin pe atragerea de fonduri nerambursabile ex­terne pe bază de programe și cu surse de finanțare convenabile", a spus liderul consilierilor liberali.(F.R.)
    2 miliarde lei pentru Căminul de bătrâni din Alba Iulia
        Grație perseverenței prefectului Mugurel Sârbu, Căminul de per­soane vârstnice din Alba Iulia a "făcut" rost de 2 miliarde lei foarte necesari pentru ca această importantă unitate de ocrotire socială să funcționeze în continuare. Suma respectivă a fost aprobată în cadrul ultimei ședințe de guvern de la sfârșitul săptămânii trecute și va proveni dintr-un fond de rezervă aflat la dipoziția executivului. De menționat faptul că angajații Căminului nu și-au mai primit salariile de 2 luni de zile, iar meniul celor 100 de bătrâni este mai mult decât sărăcăcios. Tot în respectiva ședință de guvern a fost aprobată și su­ma de 6 miliarde lei necesară plății salariilor celor de la Ampelum Zlatna.(R.J.)
    Donație de carte
        Că bibliotecile publice din mediul rural nu stau cine știe ce bine la capitolul fond de carte, știe oricine. La fel de bine cunoscute sunt și piedicile care stau în fața îmbunătățirii situației, printre care cea mai greu de surmontat este cea legată de prețul cărților. Și dacă acesta era și până acum destul de mare, de la 1 ianuarie 2004 devine a­proape de nesuportat, odată cu introducerea taxei pe valoarea adă­ugată și la acest tip de produs. Printre bibliotecile publice din județ care se află într-o situație grea este și cea de la Poiana Vadului. Dar o îmbunătățire a acestei stări de lucruri se întrevede din partea or­ganizației județene Alba a Partidului Noua Democrație. Membrii PND Alba au decis inițierea unei colecte la care sunt invitați să răspundă alături de membri și ceilalți cetățeni care pot dona cărți. Donațiile se pot face la sediul PND Alba, Calea Moților nr. 20, Alba Iulia. (A.D.)
    Interes sporit din partea producătorilor agricoli
        La OJCA Alba s-a întocmit bilanțul acțiunilor de asistență tehnică desfășurate în cursul anului trecut. Din cifrele comunicate rezultă organizarea a 1290 de acțiuni, din care: 450 în sectorul vegetal, 470 în zootehnie, 220 în legumicultură, 100 în sectorul viti-pomicol. În afara acestor acțiuni de specialitate s-au acordat peste 8000 de con­sultații individuale. La toate activitățile inițiate de Oficiul Județean de Consultanță Agricolă Alba au luat parte circa 35.000 de pro­du­cători agricoli. (A.D.T.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.