Prima pagină Ediția din: 11.2.2004
 Meniu pentru stângaci
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Cazul Pricu, peștele ștabilor
    "Omisiuni" ale procurorilor sau complicitate cu infractorul?
    •La trei zile după condamnarea definitivă Raul Rus, zis Pricu, a părăsit România *Dosarele în care a fost judecat și condamnat se vor redeschide la Judecătoria Alba Iulia
          Raul Rus, de 26 de ani, din Alba Iulia, zis Pricu, a părăsit România, cu destinația Spania, vineri, 23 ianuarie, ora 12.30, prin vama Nădlac, la bordul autoturismului înmatriculat AB-04-UAX. Pen­tru a obține pașaport, el și-a făcut mutație pe Sibiu și tot de acolo i-a fost eliberat pașaportul. Din 2001 încoace, el a adunat din con­damnări șase ani și jumătate de pușcărie, din care n-a executat nici o zi. Singura daună achitată statului român a fost plata unei amenzi penale de 100.000 de lei. La începutul acestui an - în 20 ianuarie - Pricu a scăpat de patru ani de închisoare sub acuzația de perver­siuni sexuale fiindcă procurorii au "omis" să ceară cazierul actu­alizat al infractorului, la dosar fiind admis un cazier din anul 2001. În septembrie 2003, Raul Rus a fost condamnat la un an de pușcărie, cu suspendarea executării pedepsei, pentru că i-a rupt maxilarul unui om de afaceri ungar, Ferencz Gabor, patron al unei discoteci din Alba Iulia. Omul a fost spitalizat 26 de zile și supus unei intervenții chirurgicale. Infracțiunea fiind săvârșită înainte de celebra Lege nr. 543/2002, pedeapsa a fost grațiată. În noaptea de 4/5 august 2001, Pricu și doi prieteni de-ai săi au silit o tânără să facă sex oral. Cei trei nu și-au recunoscut faptele și au mințit instanța, după cum au consemnat grefierii de ședință. În pofida argumentelor de la dosar, trei complete de judecată (Judecătoria Deva, Tribunalul Hunedoara și Curtea de Apel Alba Iulia) au decis pedeapsa minimă pentru Pricu: trei ani cu suspendare și 10 milioane de lei des­păgubiri morale acordate victimei pentru trauma suferită. În plus, procurorii n-au făcut apel la nici una dintre sentințe. Deoarece condamnările s-au pronunțat într-un interval de patru luni, Pricu nu mai putea beneficia de suspendare. Oricât ar fi fost de miloasă instanța, ea nu mai putea acorda clemență la un interval atât de scurt... În 4 februarie 2004, prim procurorul Vasile Luha din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia dă curs unei sesizări privind aceste anomalii în datarea cazierelor și promite trimiterea spre rejudecare, la Judecătoria Alba Iulia, a tuturor dosa­relor penale care îl au ca subiect pe Raul Rus care acum este în Spania unde se ocupă, potrivit surselor noastre, cu ceea ce făcea și în țară...(B.I.U.)
    O reușită a parteneriatului dintre Consiliul jude­țean Alba și 10 consilii locale și municipale
    Programul SAMTID
    •Interviu cu Ioan FLOREA, vicepreședintele Consi­liului Județean Alba
          Florea- Domnul vicepreședinte, sunteți artizanul înfocat al programului SAMTID, care a generat în ultima pe­rioadă de timp o dispută aprigă la nivel politic și administrativ. Acum, după ce acest program a trecut o nouă fază importantă, vă rog să faceți o trecere în revistă a modului în care a început totul.
        - Am simțit o mare satisfacție când am reușit să promovăm acest program, care constă practic în reabilitarea sis­temului de alimentare cu apă în muni­cipiile și orașele județului Alba. Este pentru prima dată când Consiliul Jude­țean Alba realizează o asociere cu mai multe consilii locale, un parteneriat ex­trem de serios, pen­tru a susține un proiect de 13 milioane de Euro. După cum știți, politica Uniunii Europene este de a lucra în astfel de cazuri cu parteneri puternici, uniți, care au capacitatea de a absorbi finanțările externe extrem de avantajoase. Dacă te unești, devii mai puternic, iar avantajul este că discuțiile se poartă cu o singură persoană sau conducere, nu cu zeci și zeci de consilii de administrație, unde primează interesele personale. SAMTID-ul a fost adus în județul Alba de deputatul Constantin Selagea, care mi l-a pus în brațe și mi-a cerut sprijinul pe plan județean. Astfel de proiecte s-au scris în toată țara, dar numai 16 au fost selectate, iar noi ne-am clasat pe primul loc. Așa că era păcat să pierdem o asemenea șansă, mai ales că resursele noastre sunt aproape inexistente în schimbarea unor rețele de apă și canalizare antice și de demult. Din păcate, subiectul a fost politizat și eram la un pas de a a arunca pe apa sâmbetei un pro­gram de 13 milioane de Euro. Mă bucur că în cele din urmă rațiunea a învins.
        Prima etapă a programului SAMTID a început cu realizarea Asociației Apa Alba, ca rezultat al parteneriatului dintre CJ Alba și 10 consilii locale și municipale. A urmat un nou pas, constând în realizarea studiului de fezabilitate, după care proiectul a trecut prin furcile caudine ale Comitetului Național SAMTID și ale Comisiei Delegației Europene. Așa s-a ajuns la a treia etapă și anume crearea operatorului unic, SC APA CTTA SA, care a fost și cea mai grea. Cele 10 consilii locale și municipale urmau să adopte hotărâri de consiliu privind acceptul de a se implica în program. Odiseea o cunoașteți și dumneavoastră. Cel mai greu ne-a fost să-i convingem pe consilierii de la Aiud și de la Blaj, dar până la urmă am reușit. Vreau să vă spun că numai la Aiud am fost de 9 ori, pentru discuții pe această temă. Acum, când programul a trecut și prin CJ Alba, nu ne mai rămâne decât să depunem actele, lucru pe care îl vom face chiar astăzi. Documentația conține pe lângă hotărârile de consiliu și datele pe care ni le-au cerut de la București. Va urma apoi selectarea proiectantului, până în luna mai, și a constructorului. Pe 15 aprilie vom ști exact dacă vom intra la finanțare, dar șansele sunt aproape de sută la sută.
        - Acum, când puteți răsufla ușurat că programul a trecut la nivel județean, poate ar trebui amintiți și cei care au pus umărul la acest lucru.
        - Așa cum am mai precizat, în primul rând îi mulțumesc domnului deputat Constantin Selagea, care a adus programul de la Ministerul Integrării și Dezvoltării, consilierilor locali și județeni care au înțeles importanța adoptării acestui proiect și în special primarilor din Alba Iulia, Mircea Hava, Blaj, Ioan Șolea și Aiud, Liviu Octavian Rusu. Nu trebuie omiși nici colegii mei din PSD Alba, senatorul Cornel Fili­pescu, prefectul Mugurel Sârbu și președintele Consiliului județean Alba, Eugen Popa. Iar pe această listă îi includ și pe cei care au lucrat la scrierea programului, colectivul de la CJ Alba și PAEM. Mă bucur că am reușit să învingem și chiar să "demolăm" grupurile de interese care au pus avantajele lor mai presus de cele ale unui întreg județ.
    A consemnat Florin ROMAN

    Zăpadă de jumătate de metru la munte
        În noaptea de luni spre marți a nins puternic în zona Munților Apuseni. În doar câteva ore, stratul de zăpadă depășea 50 de cm la Arieșeni și se apropia de aceste valori la Roșia Montană și Abrud. Circulația a fost îngreunată de faptul că zăpada a fost viscolită, chiar dacă echipajele de la drumuri au acționat încă de la căderea primilor fulgi. Cel mai greu se circula pe Dealul Mare, unde pe carosabil persista un strat de câțiva centimetri de zăpadă înghețată și bătătorită.(F.R.)
    Astăzi la Primăria Zlatna
    Se achită salariile celor de la Ampelum
        În cursul zilei de ieri, peste 300 de salariați ai SC Ampelum s-au adunat din nou în curtea fabricii, dorind să afle cu exactitate când își vor primi banii care le-au fost promiși în urma întâlnirilor succesive cu autoritățile județene. În cele din urmă, oamenii au aflat direct de la prefectul Mugurel Sârbu că salariile restante, în cuantum total de circa 6 miliarde de lei, li se vor achita astăzi la sediul Primăriei Zlatna. Avându-se în vedere numărul mare de persoane, se preco­nizează ca cei din Primărie să lucreze peste program pentru a se putea onora toate cererile. Rămâne însă de văzut și dacă acești bani vor ajunge pentru toți angajații.(R.J.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
    Toate drepturile rezervate.