Ultima oră
 Meniu pentru stângaci
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Pornind de la un "tătic-substitut" de 33 de ani, pentru o "fetiță" de... 16 ani
    Scandal cu țintă precisă la Obreja
    •În spatele abuzării copiilor din centrul de pla­sament se află... forțarea dezinstituționalizării
          În mare, scandalul recent de la Centrul de plasament din Obreja (chiar dacă există unele semnale despre așa-zisele "rele trata­mente" aplicate minorilor), nu este altceva decât rodul necunoașterii legislației, al necunoașterii profilului psihologic al copilului institu­ționalizat (din partea unui albaiulian bine intenționat, după cât se pare), rodul unei disfuncții de dialog și, nu în cele din urmă, rodul unei politici (machiavelice) de forțare a dezinstituționalizării! "Poves­tea" aceasta banală, în fond, care a generat ditamai ancheta Pre­fecturii Alba, este cât se poate de simplă: un domn din Alba Iulia, căsătorit, în vârstă de 33 de ani, cu o situație materială foarte bună (confecții și export!), dl. Cristian Varvara, vizitează cu prilejul unei donații Centrul de plasament din Obreja, are ocazia să stea de vorbă cu copiii de-acolo și este profund impresionat de o fetiță: Alexandra Miorica F., în vârstă de... 16 ani. După ce se creează o relație a­fectivă între cei doi (fără nici o bănuială de promiscuitate), dl. Var­vara își exprimă dorința de-a o socializa pe Alexandra, luând-o în familia sa la sfârșit de săptămână și în vacanțe. Necunoscând de­mersurile legale necesare, dânsul a fost foarte nemulțumit că di­rectoarea instituției din Obreja, d-na Teodora Băcilă, nu i-a îndeplinit în cel mai scurt timp dorința. Departe de noi de a-l bănui pe so­licitant de cine știe ce rele intenții, dar reacția directoarei a fost justificată (cu excepția cazului în care refuzul a fost făcut la modul injurios). Justificată, pentru că dânsa purta răspunderea pentru o adolescentă de 16 ani, care mergea la sfârșit de săptămână în fa­milia unui tânăr întreprinzător de 33 de ani, sub pretextul socializării. Și, pe deasupra, nu dânsa era aceea care putea aproba acest lucru (centrul fiind o subunitate cu rol executiv în sistemul de protecție a copilului), ci Direcția pentru protecția copilului (DGPDC) Alba, în baza unei cereri, a unei anchete sociale etc. Neînțelegerile au fost, poate, amplificate și de faptul că d-na Băcilă (o femeie mai con­servatoare, de felul ei), n-a fost prea plăcut impresionată de aspectul tânărului solicitant (de felul său mai nonconformist, cu cercel în ureche și cu o oarecare duritate în privire).
        Bineînțeles, după ce dl. Varvara a făcut toate demersurile legale, a primit aprobarea de la DGPDC de a socializa fetița (prin dispoziția directorială nr. 283/25.11.2003). Prin urmare, din luna noiembrie a anului trecut, Alexandra F. este prezentă în mod regulat în sânul familiei Varvara și îi învinuiește pe cei din Centrul de plasament de injurii și violențe. Dar cine cunoaște, cât de cât, profilul psihologic al unui copil instituționalizat, știe că acesta ar face tot posibilul să scape din centrul de plasament și să-și dobândească o familie con­formă cu standardele sale (pentru că, am uitat să vă spun, tatăl bolnav de TBC și mama care i-a părăsit pe cei patru frați F. în 1996 sunt... refuzați "cu repulsie" de Alexandra.) Justificabil, în fond, să te naști (fără vina ta) într-o familie cu dificultăți și să-ți dorești din răsputeri să fii luată "sub aripa" unei familii bune, scăpând dintr-o instituție unde, oricum ar fi, tot instituție rămâne... Agățându-se de cea mai firavă speranță în acest sens, un copil instituționalizat este gata să se victimizeze, să acuze câte-n lună și în stele (exact ca românii plecați la muncă în străinătate, care înjură România de mama focului, în speranța că cineva îi va aprecia astfel mai mult și le va oferi un rost pe alte meleaguri).
        Asta nu înseamnă că la Obreja nu este posibil să existe cazuri de violență fizică și verbală asupra copiilor, dar mai mult ca sigur că aceste "abuzuri" sunt mult amplificate de minori, din motivele men­ționate mai sus. În sprijinul acestei afirmații, avem declarația unei tinere care a crescut tocmai la Obreja (și care este azi absolventă de facultate, înscrisă la master), potrivit căreia astfel de "practici" au existat înainte de 1990, dar "după 1990 au dispărut, încetul cu încetul (...) bătaia nemaifiind folosită, dar jignirile continuând"... Și, în acest context, copiii "reclamanți" de azi au putut considera drept "jigniri" inclusiv refuzul de a li se pune la dispoziție calculatoare, jocuri pe calculator, role, biciclete etc. Păi, nu vă supărați, câți copii aflați în familii obișnuite pot solicita așa ceva? La aceste solicitări se adaugă "schimbarea meniului", "acces la telefon", mașină la dis­poziție... ș.a.m.d. (Dacă, în schimb, au primit "alintări" de genul "han­dicapați, nespălați, nebuni" etc., și se dovedește acest lucru, atunci anumite sancțiuni se impun.)
        Dar problema reală, (dincolo de lipsa de dialog, necunoașterea legilor și psihologia copiilor instituționalizați), este... politica ma­chiavelică de forțare a dezinstituționalizării, politică pe care "an­cheta" dispusă de Prefectura Alba n-o va putea scoate la iveală (cu atât mai mult cu cât, să recunoaștem, dl. prefect este departe de a cunoaște realitatea profundă din interiorul sistemului de protecție a copilului, că n-am prea auzit despre vizite de-ale domniei sale prin instituții de acest gen). Desființarea centrelor de plasament este stabilită prin strategie, desigur, dar nu ar trebui forțată, altfel se ajunge la situații dificile (instituția de la Obreja, după cum am fost informați de către DGPDC, "este inclusă în planul de închidere a centrelor de plasament de tip clasic până la finele anului 2004"). În aceste condiții, un gânditor de strategie județeană cu experiență (nu spunem cine) s-a gândit că "ar da bine" un scandal de presă, care să justifice luarea rapidă a unei măsuri. Ce se va întâmpla cu copiii? Vom vedea, căci nu vor avea toți norocul Alexandrei de a primi masă și casă (poate chiar serviciu), de la o familie bună... Situațiile dificile la care facem referire sunt copiii "reintegrați în familii" care au fugit ulterior de-acasă, tinerii de peste 18 ani care nu au un loc de muncă (85% dintre cei proveniți de la Obreja lucrează azi, pentru că au beneficiat de "terapie ocupațională", nu pentru că au fost "exploatați la muncă"), ba chiar cazuri în care copiii dezinstituționalizați forțat ajung infractori sau își pierd viața în timp ce se află în plasament! În rest, în această "ecuație" redată mai sus, sunt oameni de bună credință care au fost manipulați (poate) să sprijine interesul unui expert în domeniu, un expert care controlează acum tot sistemul de protecție, cu toate "încrengăturile" sale la nivel județean...
    Ioan HĂNȚULESCU

    Furtunile au lăsat 13 localități din județ fără curent electric
    •Au fost afectate parțial 20 de posturi de trans­formare și 3 linii electrice aeriene
          Vremea furtunoasă de ieri noapte, caracterizată în special prin rafale de vânt puternice, a dus la afectarea parțială a unui număr de trei linii aeriene de medie tensiune și a 20 de posturi de trans­formare de medie și joasă tensiune, ne-a informat domnișoara Mihaela Buda, purtător de cuvânt al SC Electrica SA, Sucursala de Distribuție Alba Iulia. Ieri dimineață nu erau alimentate zonele: Meteș, Tăuț, Isca, Lunca Ampoiței, Poiana Ampoiului, 6 cătune din zona Bistra și colonia Sântimbru. Pentru remedierea defecțiunilor au intervenit imediat echipajele SC Electrica SA, însă acțiunile s-au derulat cu dificultate întrucât vântul a suflat cu circa 20 m/s. Practic, intervențiile au presupus un efort dublu, deoarece, într-o parte era reparată o defecțiune, iar în timpul manevrelor de reluare a ali­men­tării s-au descoperit noi avarii pe același traseu. Până ieri dimineață a fost remediat unul dintre defecte și la ora 10,00 au fost rea­limentați consumatorii din colonia Sântimbru. Deși autoritățile nu au raportat probleme din cauza căderilor de zăpadă, pentru câteva ore, trei mașini au rămas ieri noapte înzăpezite pe ruta Poiana Galdei-Întregalde. În cele din urmă, problema s-a rezolvat. Vice­președintele Consiliului județean Alba, Doru Cetean, a inspectat zona și a dispus măsuri de urgență pentru ajutorarea celor în cauză.
    Florin ROMAN
    Ultima oră
        Purtătorul de cuvânt al SC Electrica SA, Sucursala de Distribuție Alba Iulia, ing. Mihaela Buda, ne-a informat că ieri la ora 13,30 au fost remediate toate defecțiunile. Acest lucru a permis și ali­mentarea cu energie electrică a consumatorilor din toate zonele afectate de vântul puternic.(F.R.)
    Opoziția pune tunurile pe putere pentru "drumurile electorale"
    •14 miliarde de lei - contravaloarea lucrărilor exe­cutate și nedecontate
          Consilierul județean liberal Georgel Tudose a declanșat în ultima ședință a CJ Alba un atac dur la adresa actualei conduceri, a președintelui Eugen Popa, întrucât a fost de acord cu executarea în cursul anului trecut a unor lucrări la drumuri, în valoare de 14 mi­liarde de lei, care nu au fost decontate în lipsa surselor de finațare.
        Este vorba de lucrări de întreținere a 12 drumuri județene. Li­beralul consideră că aceste acțiuni sunt pur electorale. El a adăugat că fondurile alocate pentru drumurile județene asigură doar 8 la sută din necesar, precizând că pe vremea când era director la societatea județeană de drumuri, procentul era undeva la 80 la sută.
        Președintele Consiliului județean Alba, Eugen Popa, a declarat că aceste lucrări s-au făcut pentru că erau necesare și situația o im­punea, majoritatea fiind afectate de inundații. "În situații excep­ționale, legea permite executarea unor astfel de lucrări", a mai spus Eugen Popa.
    Florin ROMAN

    Mircea Hava vrea bani americani pentru Alba Iulia
        Căutând mereu surse de finanțare a unor proiecte edilitare ale căror costuri depășesc posibilitățile bugetului local, dar care sunt vitale pentru dezvoltarea municipiului Alba Iulia - primarul Mircea Hava s-a gândit ca pe lângă proiectele depuse pentru programele finanțate din fonduri europene să apeleze și la fondurile americane. De aceea, luni el a avut o întâlnire cu reprezentantul firmei ame­ricane de consultanță PricewaterhouseCoopers (PwC) firmă care asigură servicii de consultanță pentru derularea unor fonduri ale SUA oferite prin Biroul Comercial al Ambasadei SUA la București. Cele patru proiecte prezentate sunt: *Extinderea sistemului de canalizare în Alba Iulia - zona industrială de nord *Îmbunătățirea serviciilor urbane de alimentare cu apă și tratare a apelor uzate în Alba Iulia *Extinderea Stației de epurare a apei din Alba Iulia *Amenajarea unei rampe ecologice de gunoi pentru municipiul Alba Iulia. Fi­nan­țarea acestor proiecte s-ar putea face prin obținerea unui grant (fon­duri nerambursabile) sau o unui credit-furnizor cu dobândă subven­ționată.
    Anca DINICĂ

    Rata șomajului - 9 la sută
        La finele lunii ianuarie, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba erau cuprinși în plată și ajutor de șomaj 8.298 de șomeri, din care 5.030 muncitori, 2.916 persoane cu studii medii, iar 352 au studii superioare. De asemenea, în aceeași perioadă beneficiau de ajutor de integrare profesională 1.351 persoane - 565 muncitori, 494 persoane cu studii medii și 292 cu studii superioare. Numărul total al șomerilor neindemnizați înre­gistrați la AJOFM Alba era la finele lunii ianuarie de 8.244 persoane, din care 3.573 sunt femei. Rata șomajului în luna care a trecut, la nivelul județului, se cifra la 9 la sută. (A.D.T.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
    Toate drepturile rezervate.