Prima pagină Ediția din: 12.2.2004
 Meniu pentru stângaci
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Scandalul de la Oarda de Jos ia proporții
    Localnicii au tăiat curentul și au legat porțile de la Casa de tip familial!
    •Se pare că reacția cetățenilor este alimentată (dis­cret) de niște consilieri "inflamați" că nu au fost consultați
          Scandalul de la Oarda de Jos, legat de înființarea în această localitate a unei case de tip familial pentru copiii infectați cu HIV/SIDA, este departe de a fi soluționat. Cu două zile în urmă, du­pă cum ați putut afla din paginile cotidianului nostru, un transport de mobilă către viitorul așezământ social a fost blocat de un grup de localnici furioși. Neavând încotro, angajații DGPDC care duceau mobilierul au făcut cale întoarsă. După ce aceștia au plecat, ordenii au tăiat liniile de alimentare cu energie electrică a imobilului și au "sigilat" porțile acestuia. (Acțiune, să recunoaștem, demnă de... Evul Mediu.) Este de la sine înțeles că la nivel local există o mare nemulțumire cu privire la acest demers social și uman (IMPUS de o strategie națională și în concordanță cu niște ferme recomandări externe), dar în spatele acestei nemulțumiri "populare" sunt ușor de bănuit niște consilieri locali din municipiul Alba Iulia, "inflamați" că nu au fost consultați în prealabil. Nu cunoaștem identitatea acestor "alimentatori de tensiuni", dar este posibil ca printre ei să se afle inclusiv celebrul Pavel Popa Pistol. Căci acesta, deși susține că nu știe nimic despre protestele consătenilor săi, este solidar cu poziția lor, argumentând la nesfârșit cu lipsa fosei septice și a gardului îm­prejmuitor. Pe de altă parte, poate că nu au fost consultați consilierii (nu înțelegem de ce), dar în mod sigur consilierul Popa știa (încă de anul trecut) despre intenția DGPDC de a înființa așezământul, ca și localnicii din Oarda de Jos, de altfel, dar... până în acest an electo­ral au tăcut mâlc!
        După cum ne-a informat purtătoarea de cuvânt a DGPDC, o dis­cuție prealabilă cu primarul Mircea Hava și viceprimarul Călin Potor a existat, stabilindu-se în cadrul acesteia să se găsească o soluție amiabilă. De ce s-au încins din nou spiritele? Poate că nu doar din teama oamenilor că se vor îmbolnăvi, ci și din speranța că un scan­dal pe această temă va determina... rezolvarea problemelor legate de canalizare la nivel local. Că așa se rezolvă problemele în Româ­nia: cu trâmbițe și surle, urmate de "distincții" agățate în pieptul ce­lor ce au "rezolvat problema" sau au îndepărtat "pericolul" (distincții sub formă de voturi, poate). Din nefericire, cazul de față se reduce la necesitatea îngrijirii unor copii grav bolnavi (care n-au nici o vină că sunt infestați) și la atitudinea ordenilor, așa cum a fost ea definită la o dezbatere recentă pe aceast temă: "...să fie un așezământ unde să fie internați toți copiii bolnavi de SIDA din județ". Oriunde, da' la Oarda de Jos ba!
    Ioan HĂNȚULESCU

    SC Cugir SA pe urmele lui Ampelum Zlatna
    •Două posibile ordonanțe de guvern ar mai de­tensiona situația în cadrul întreprinderii
          După ce Ampelum Zlatna și-a dat obștescul sfârșit, aceeași soartă pare să o aibă și o altă reprezentativă uzină a județului Alba și nu numai - UM Cugir - creionându-se astfel niște imagini foarte sumbre a acestor localități și anume cimitire economico-sociale în devenire. În încercările de acum disperate de se mai salva ceva (deși totul nu pare decât o prelungire a agoniei) referitor la SC Cugir SA, prefectul județului Alba a avut în cursul zilei de ieri o întâlnire cu reprezentanții celor două sindicate, precum și cu 3 directori ai uni­tății cărora le-a promis sprijin necondiționat în remedierea a două probleme de maximă urgență și anume creșterea puterii energiei electrice de la 2 la 5 megawati pentru a se putea onora o importantă comandă, precum și deblocarea conturilor societății de către AVAB. De asemenea, în perioada imediat următoare, prefectul Mugurel Sâr­bu va face demersurile necesare pentru promovarea a două ordo­nanțe guvernamentale care să vizeze accelerarea privatizării socie­tăților care fac parte din compania Romarm și instituirea unei admi­nistrații speciale pe o perioadă de 12 luni, iar pe de altă parte a­cordarea de salarii compensatorii în limita a 36 de salarii pentru cei care vor fi disponibilizați.
        "Trebuie să urgentăm aceste două ordonanțe pentru ca într-un fel sau altul să detensionăm situația de la Cugir", a concluzionat pre­fectul județului Alba.
    Răzvan JURCĂ

    La Șibot, morții stau de pază!
        Potrivit unor informații recente (parvenite nouă cu timiditate și sub semnul unei confidențialități determinate de... teamă!), în comuna Șibot, morții... trebuie să facă de pază! Astfel, pe o listă cu cetățenii care urmează să organizeze formațiuni de pază la nivel local (și să primească pentru aceasta arme de foc!), s-au aflat și câțiva răposați. Pur și simplu dintr-o "scăpare". Adică, pentru că listele de evidență a populației din localitate nu au fost reactualizate la nivelul Primăriei. Aparent faptul e hilar, dar devine grav în perspectiva viitoarelor ale­geri. Că dacă niște morți pot să păzească, înseamnă că pot și să... voteze! (I.H.)
    Plasă din polipropylen în chirurgia peretelui abdominal
        Dr. Mircea Frențiu, medic primar chirurg, directorul Spitalului mu­nicipal Blaj, a efectuat cu succes o dificilă operație dintr-o serie lun­gă pentru diferite defecte anatomice ale peretelui abdominal: hernii inghinale, femurale, ombilicale, lombare, gigante sau recidivate, even­trații post-operatorii mari, folosind cu succes plasa din poli­propylen pentru corectarea defectului anatomic al peretelui ab­do­minal.
        Bolnavul Hațegan Ioan de 67 de ani din Sâncel, str. M. Eminescu nr. 48 a apelat disperat la dr. Mircea Frențiu cu o hernie gigantă recidivată operată de nenumărate ori. S-a intervenit chirurgical și s-a corectat defectul anatomic cu o plasă de polipropylen de tip Hertra. Evoluție post-operatorie a fost favorabilă.
        Dr. Mircea Frențiu are o mare experiență în chirurgia peretelui abdominal și folosirea de materiale sintetice (plasă de polietilen) și ar dori să extindă această metodă datorită faptului că plasele de polietilen sunt comercializate la noi în țară. Orice bolnav care are mari defecte ale peretelui abdominal anterior se poate adresa cu încredere domnului dr. Mircea Frențiu (telefon mobil 0723320626, acasă - 0258/711923).
    Valentine's Day la Prefectură
        Mult așteptata zi a îndrăgostiților va fi sărbătorită într-o atmosferă plăcută și destinsă și la Prefectura județului Alba. Cu acest prilej pre­fectul județului Alba, dr. ing., ec. Mugurel Liviu Sârbu orga­ni­zează o întâlnire specială cu angajații instituției care vor avea parte de mici surprize. În clinchetul vesel al cupelor de șampanie și în spi­ritul sărbătorii, prefectul va înmâna personalului cadouri inedite, mai mult sau mai puțin simbolice, dar care cu siguranță se vor dovedi utile pentru îndrăgostiții care vor celebra această zi: șampanie, ouă de prepeliță, "articole" destinate doamnelor și domnișoarelor etc. (R.J.)
    Președintele Eugen Popa mulțumește consilierilor locali din Aiud
        Într-un material remis redacției de Biroul de presă al Consiliului județean Alba, președintele CJ, Eugen Popa, mulțumește consili­erilor aiudeni pentru că și-au dat acordul pentru programul SAMTID. Președintele Eugen Popa a participat la ședința extraordinară a Consiliului local Aiud pentru a-i convinge pe consilieri de importanța acestui program. Pe de altă parte și UDMR ne-a trimis un comu­nicat din care rezultă că toți cei patru consilieri au votat proiectul de hotărâre respectiv, fapt omis în relatarea noastră. "Ba mai mult, la cele două amendamente propuse de noi au aderat atât consilierii PNL cât și ai PNȚCD, poziția aceasta fiind susținută și de majori­tatea consilierilor PSD", se mai arată în comunicatul trimis de dl. Levente Racz, consilier municipal al UDMR.(F.R.)
    Alunecări de teren la Ciugud
        Inspectoratul de Protecție Civilă Alba a fost alertat în legătură cu o alunecare de teren semnalată în localitatea Ciugud. Alunecarea a afectat șanțul de scurgere al unei străzi și gardul unei grădini. Feno­menul este monitorizat în continuare.(F.R.)
    Nici un caz de gripă
        Potrivit informațiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al DSP Alba, dr. Cristina Galoș, în ultima săptămână nu s-a mai înregistrat nici un caz de gripă. Se menține în schimb la circa 1000 numărul cazurilor de viroze și pneumonii. Peste 100 de cazuri mai grave au fost in­ternate.(F.R.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
    Toate drepturile rezervate.