Curier județean
 Meniu pentru stângaci
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Pensionarii sunt invitați să lupte pentru drepturile la care au contribuit o viață
    •PUR (S-L) și-a exprimat disponibilitatea de a-i sprijini, pe baza unui protocol de colaborare cu Partidul Pensionarilor
          Președintele PUR (S-L) Alba, ec. Nicolae Popa, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că partidul pe care îl conduce va semna la nivel de județ un protocol cu organizația din Alba a Par­tidului Pensionarilor. În acest context, președintele Partidului Pensi­onarilor, Pavel Șeran, a declarat că este de acord cu acest protocol de colaborare, mai ales că umaniștii și-au arătat sprijinul pentru partidul pe care îl conduce și pentru membrii săi. Mai exact, Pavel Șeran a explicat că pensionarii din Cugir sunt de 4 ani în conflict cu Casa de Pensii Alba pentru neacordarea majorărilor de pensii după sporurile obținute în timpul activității în grupe periculoase de muncă. Șeran a precizat că a acționat în instanță Casa de Pensii Alba, cu sprijinul avocatului Viorel Jidveian, pe baza unui precedent înre­gis­trat în anul 1999. Într-o notă a ministrului Muncii și Protecției Sociale de atunci, Alexandru Atanasiu, se arată că "1.Persoanele care la data de 1.02.1990 (inclusiv) aveau calitatea de pensionari care și-au desfășurat activitatea în locuri de muncă potrivit reglementărilor existente până în anul 1990, erau prevăzute să fie încadrate în gru­pele I sau II de muncă (ordinul 50. din M.O. 38/20.03.1990) bene­ficiază de drepturile conferite de încadrarea în grupă su­perioară de muncă. 2. Persoanele pensionate ulterior datei de 1.02.1990 și care la data intrării în vigoare a Decretului lege nr. 68/1990 nu aveau calitatea de persoană asigurată, i se recunoaște beneficiul grupei su­perioare de muncă pentru perioada anterioară anului 1990 dacă activitatea desfășurată se încadrează în grupa I sau II de muncă conform reglementărilor legale privind grupa de muncă în vigoare la data pensionării. Drepturile de pensie recalculată, cuvenite acestor categorii de pensionari, se acordă cu luna următoare înregistrării cererii însoțită de actele doveditoare privind încadrarea în grupă superioară de muncă". Pavel Șeran a declarat că în această situație se află aproape 400 de pensionari din Cugir, dar care au obosit să se mai lupte cu birocrația și sistemul actual. El este însă încrezător că acțiunea judecătorească depusă împotriva Casei de Pensii Alba se va solda cu reușită, fapt care probabil îi va încuraja și pe restul pensionarilor să lupte pentru drepturile lor. Pavel Șeran și-a arătat disponibilitatea de a-i sprijini pe cei care vor să lupte pentru pensia lor, furnizându-ne și numărul de telefon la care poate fi găsit: 751.658. (N.I.T.)
    Reprezentanți ai Comisiei Europene, la Alba Iulia
        Recent, Fundația PAEM, din Alba Iulia, a primit vizita coor­dona­torului programului PHARE pentru România, din partea Directo­ratului General pentru Extindere, al Comisiei Europene, dl. Josef W. Gruter și a d-nei Anne de Ligne, șefa departamentului PHARE, din cadrul Delegației Comisiei Europene în România, pentru domeniile justiție și afaceri interne, sector social și societate civilă. Cu acest prilej, oaspeților le-au fost prezentate proiectele derulate până în prezent de către Fundația PAEM, inclusiv cele aflate acum în curs de derulare: Biroul de Consiliere pentru Cetățeni Alba Iulia, Centrul de Informare EUROPA, Eco Mureș, Centrul de Resurse pentru ONG-uri (CERES), precum și strategiile de dezvoltare a comunității locale. Delegația a menifestat un interes deosebit în legătură cu modul de conlucrare dintre administrația publică locală și sectorul neguvernamental- activitatea Biroului de Consiliere pentru Cetățeni- adresând întrebări legate de solicitările de informații și consiliere în domeniul drepturilor copilului și al apărării drepturilor persoanelor de etnie rromă. Dl. Gruter a precizat necesitatea implicării civice pentru creșterea vizibilității Uniunii Europene și a procesului de adrerare a României la instituțiile și structurile europene, precum și pentru ameliorarea unor grupuri țintă vulnerabile social.
        Înalții oficiali au apreciat pozitiv activitatea, personalul fundației și rezultatul proiectelor cu finanțare PHARE derulate de aceasta, exprimându-și speranța că, și în viitor, inițiativele și practicile curente ale organizației se vor multiplica, răsfrângându-se mai mult la nivelul comunității locale Alba Iulia. (I.H.)
    Construcția sălilor de sport - în întârziere
        Deși ar fi trebuit ca până în prezent, mare parte din cele 14 săli de sport care se construiesc în județul Alba în baza unui program guvernamental să fie aproape terminate, dacă nu și date în folosință, acest lucru este încă departe de a fi realizat. Tocmai de aceea, prefectul Mugurel Sârbu a avut o întâlnire cu reprezentanți socie­tăților de construcții și ai Inspecției județene de specialitate în urma căreia s-a convenit ca aceste obiective să fie terminate până cel târziu la data de 15 mai 2004. De menționat că până la ora actuală doar una singură a fost inaugurată și anume cea de la Colegiul "A­lexandru Domșa" din Alba Iulia.(R.J.)
    Reclamațiile copiilor de la Obreja au fost întemeiate!
        Prefectul Mugurel Sârbu a citit ieri, în prezența presei, raportul comisiei de anchetă, desemnată din ordinul domnie-sale să verifice cele sesizate de către copiii din cadrul Centrului de Plasament O­breja. Cu mici excepții nesemnificative, toate cele relatate de către tinerii instituționalizați s-au dovedit a fi reale. Drept urmare, prefectul județului Alba a declarat că va cere conducerii Consiliului județean Alba, de care aparținea unitatea respectivă să aplice unele măsuri, mergându-se, dacă se consideră că e cazul, până la destituirea din funcții a celor vinovați.(R.J.)

    Sus

    © Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
    Toate drepturile rezervate.