Editorial
 Meniu pentru stângaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Băiatul de cartier
        De câte ori se apropie alegerile în România, tot de atâtea ori fenomenul Vadim produce frisoane celor care se află la putere. Și atunci, se pune de un nou partid, de un nou lider care să intre pe felia vadimiotului și să-i ia o parte din voturi. Acum Hrebenciuc și cine știe cine o mai fi în spatele acestei afaceri, plus mass-media care l-a afișat în fiecare seară la emisiunile sportive, după cum se știe cu o mare audiență la populație, l-a scos la înaintare pe mio­riticul cioban și patron de fotbal Gigi Becali, plin de prostie, de tupeu și de grobianism. Să ne aducem aminte de dialogul aro­mânului cu Malonga Parfait, reporter de culoare la Pro TV: "Bă, tu îți bați joc de mine și de numele meu! Du-te-n morții mătii! Du-te-n gâtul mătii! Tu mă iei pe mine la mișto, bă, cioară!" În el se recu­nosc alegătorii de la galerie, cărora le place să huiduie și să-și facă dreptate cu pumnul. El reprezintă băiatul de cartier care a reușit în viață. Acesta nu-și face probleme că nu știe să vorbească, pentru că nu dă un ban pe cei cu papagal. Pentru el alfa și omega sunt spiritul de gașcă, amicițiile cu oameni supuși, automobilul ultra­ele­gant, chefurile pe deșelate. Demnitatea acestui băiat de cartier este: "Ce, bă, faci mișto de mine?" sau "Bă, nu te lega de mama, tu-ți morții mătii, că te termin!". Îi place omului care ridică biserici, crede în Dumnezeu din superstiție, să fie un Berlusconi al Româ­niei. Până la un punct similitudinile sunt corecte, amândoi au făcut afaceri obscure, dar diferența dintre cei doi e de amplitudine. Berlusconi are și un imperiu de presă, nu numai o echipă de fotbal. În ce privește legile, Berlusconi nu se omoară să le respecte, în schimb patronează corupția, ingineriile financiare. Acuzațiile care ar doborî orice politician de carieră, nu fac să tresară nici un mușchi pe fața lui Berlusconi. În ce-l privește pe Becali, nu este decât un om de afaceri de Dâmbovița, care pe deasupra are și o echipă de fotbal, care l-a scos în ochii lumii, în fața camerelor de luat vederi. Cum spuneam, nu începe o emisiune de știri sportive fără vreo scremătură de-a lui.
        Dacă a văzut că echipa nu-i aduce glorie, s-a gândit, ajutat de alții, să transforme o afacere proastă într-o combinație politică profitabilă. De-ndată ce a intrat în rol a început să-l confrunte pe CV Tudor pe terenul comun al limbajului de periferie cu care șeful peremist și-a făcut reputație de pamfletar și carieră de om politic. Așa că nu ar fi de mirare ca voturile oamenilor de la galerie pe care contează acum CVT să se ducă spre Becali. Apariția Becaliadei n-ar trebui să mire pe nimeni. Becali e primul contracandidat serios pe care îl are CVT în materie de populism și pe linia discursului na­ți­onalist. Nu e mare hibă că Becali nu are nici în clin nici în mânecă cu politica. Doar n-om fi cu toții proști, ce naiba! Slavă Domnului, Par­lamentul e plin de cetățeni care nu știu ce votează, dar își spun politicieni.
        Ce să mai vorbim, dacă am fi avut o clasă politică relativ res­pon­sabilă și competentă, Becali nu ar fi ieșit la rampă, ci și-ar fi văzut de oile și de fotbalul lui. Din păcate pentru el, afacerile nu-i merg chiar atât de bine ca să nu aibă nevoie de o cârjă politică. Ajuns, probabil, la fundul sacului, el încearcă să-și vândă popu­laritatea în lumea fotbalului și imaginea de VIP mediatic de pe urma decla­rațiilor sale golănești. S-ar putea ca "omul Stelei" să vrea să se pună la adăpost din cauza numeroaselor procese de calomnie și a încurcăturilor sale în afaceri. Că mulți au scăpat de belea sub pul­pana Parlamentului. Dacă unora de teapa lui Becali le arde de râs, cei normali, câți or mai fi rămas în țara asta, trebuie să plângă!
    Gheorghe JURCĂ