Curier județean
 Meniu pentru stângaci
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Înfricoșata judecată
        icoanaMomentul cel mai cumplit pentru păcătoși și momentul cel mai fe­ricit pentru virtuoși au o dată comună. Este ziua celei de-a do­ua ve­niri pe pământ a Mân­tu­itorului, de data aceasta în cali­tate de ju­decător.
        La prima venire, a desfășurat o întreită activitate: de prooroc sau în­vățător, de arhiereu și de împărat. Atunci ne-a deșteptat din întu­nericul Vechiului Testament și ne-a deschis o carte nouă, Evan­ghelia mântuirii, din care ne-a citit drepturile și îndatoririle pe care le avem de îndeplinit dacă vrem ca din lucrători ai mântuirii să devenim moștenitori ai împărăției.
        Atunci, la prima venire, a sădit o vie, ne-a angajat ca lu­crători, ne-a împărțit fiecăruia talanți, 5,2,1, după cum a socotit mai potrivit pentru fiecare, apoi "s-a dus departe" retrăgându-se fizic din lume, dar cu ochiul Providenței (purtării de grijă) pururi deschis asupra vieții și muncii noastre, încât nici un fir de păr din capul nostru nu pică fără știrea lui.
        La a doua venire, când se încheie contractul de muncă cu lu­cră­torii, vine să-și ia partea sa de roade și să răsplătească sau să pe­depsească pe fiecare după cât a muncit și după talanții dobândiți sau irosiți.
        La Judecata de apoi nu va mai veni singur ca prima dată, când vierii necredincioși l-au bătut și l-au omorât prin răstignire. A doua venire va fi precedată de semne înfricoșătoare care vor pune pe fugă pe toți dușmanii Adevărului. Iată câteva semne spicuite din Scripturi: "În zilele acelea va fi necaz cum n-a mai fost până acum, de la începutul făpturii pe care a zidit-o Dumnezeu, și nici nu va mai fi..., soarele se va întuneca și luna nu-și va mai da lumina ei, stelele vor cădea din cer și puterile care sunt în ceruri se vor clătina. Atunci vor vedea pe Fiul Omului venind pe nori, cu putere multă și cu slavă". (Mc. XIII,19,24-26) Sunt avertismente trimise mai din vreme, înainte de sfârșit, de către Cel ce șade pe Tron, pentru a avea răgaz să ne punem în rânduială casa sufletului, să aprindem candela așa încât, la orice ceas sau strajă din zi sau din noapte va veni, să fim treji deoarece "despre ziua și ceasul acela nimeni nu știe, nici îngerii din cer, nici Fiul, ci numai Tatăl, vegheați dar că nu știți când va veni stapânul casei: sau seara, sau la miezul nopții sau la cântatul cocoșului, sau dimineața, ca nu cumva venind fără de veste să vă afle pe voi dormind". (Mc.XIII, 32,35-36)
        Atunci "într-o clipeală de ochi", cum s-ar exprima părintele Cleo­pa, "va despărți pe unii de alții, cum desparte păstorul oile de capre" și, punând oile de-a dreapta iar caprele de-a stânga, va zice celor de-a dreapta: "veniți binecuvântații Tatălui Meu și moșteniți împărăția cea pregătită vouă de la începutul lumii, că flămând am fost și mi-ați dat să mănânc, însetat am fost și mi-ați dat să beau, străin am fost și m-ați primit, gol și m-ați îmbrăcat, bolnav și m-ați cercetat, în temniță am fost și ați venit la Mine" (Matei XXV, 34-36).
        Printr-o muncă serioasă în via Domnului, prin înmulțirea necon­tenită a talanților încredințați nouă, prin mila și iubirea nemăsurată a lui Dumnezeu, tragem nădejde, după expresia aceluiași cuvios adormit la Sihăstria, că ne vom vedea cu toții în rai.
    Preot Petru PINCA, Blaj

    Amară-i pâinea săracului
        Datele statistice ne spun că românii consumă zilnic doar 300 de grame de pâine (cam atât era porția și în lagărele staliniste!). Dacă ar mânca în schimb mai mulți cartofi sau orez, dar nici vorbă de așa ceva. Aceeași sursă ne spune că un pensionar cheltuiește lunar (în medie) pentru medicamente 95.000 lei în mediul urban și numai 20.000 lei în cel rural. În anul ce a trecut românii au cheltuit 14 mi­liarde de euro, în timp ce veniturile lor s-au cifrat la 10 miliarde de euro! Diferența s-ar datora muncii la negru, care are o pondere estimată la 20 la sută. (A.D.T.)

    Sus

    © Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
    Toate drepturile rezervate.